Οι εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν μια σειρά ζητημάτων, ακόμη και εκτός του χαρτοφυλακίου του κ. Σκρέκα, με έμφαση στην ανάγκη για έναν δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, τη μείωση των μη μισθοδοτικών εισφορών ειδικά στους ορεινούς όγκους, την προσβασιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ, την κατάργηση της ψηφιακής πλέον γραφειοκρατίας, που προκαλεί και καθυστερήσεις στις επενδυτικές διαδικασίες, κ.ά.
Αντίθετα με την ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά, την οποία αναγνώρισε, ο κ. Σκρέκας διαφώνησε με τα παράπονα σχετικά με τη μη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πολλές παρεμβάσεις. «Δεν μπορώ να ακούω ότι δεν έχουμε σταθερούς φορολογικούς συντελεστές, όταν έχουμε μειώσει την φορολογία σημαντικά», σημείωσε ο κ. Σκρέκας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δίνοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ήπειρο, σε αντίθεση με το 2016-17, που το ισοζύγιο έναρξης και κλεισίματος ήταν αρνητικό.
«Έχουν μειωθεί οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους. Είναι αυξημένο το μη μισθολογικό κόστος στην χώρα, αλλά έχει μειωθεί, όταν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις αυξάνονταν. Αυτό είναι διαφορά πολιτικής. Δεν μπορώ να ακούω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προσανατολίζεται στις μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε, σημειώνοντας την ενίσχυση του κονδυλίου στον Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να ενταχθούν όλες οι αιτήσεις που αφορούν την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ – ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, που δίνει δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, με εγγύηση του δημοσίου και επιδότηση του επιτοκίου. Βέβαια, από την πλευρά των παρευρισκόμενων επισημάνθηκε πως οι τράπεζες δε δίνουν τις δανειοδοτήσεις, ακόμη και αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, με τον ίδιο να τους καλεί να του αποστείλουν περιπτώσεις προκειμένου να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση. «Να το δούμε, αν υπάρχει πρόβλημα, να τους τραβήξουμε το αυτί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη δήλωσή του, αμέσως μετά, ο κ. Σκρέκας επανέλαβε πως η στήριξη της υγιούς, μικρής επιχειρηματικότητας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Πιστεύουμε πως η πρόοδος του τόπου θα έρθει μέσα από την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και αμείβει καλά αυτές τις θέσεις», σημείωσε, αναφερόμενος στις δύο μεγάλες μονάδες της περιοχής, την εταιρία «Νιτσιάκος» και τον ΑΠΣΙ «Πίνδος», τις οποίες είχε επισκεφθεί νωρίτερα, για να τονίσει πως αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα Γιάννενα μπορούμε να παράγουμε προϊόντα με ανταγωνιστικό τρόπο.
«Για να προχωρήσει ο τόπος, να κρατήσουμε τους νέους και τις νέες εδώ, θα πρέπει να στηρίξουμε την παραγωγική βάση και αυτό είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης», σημείωσε, ενώ στην υπενθύμιση πως η κυβέρνηση διανύει τη δεύτερη θητεία της, σημείωσε πως «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».
Οι εκπρόσωποι των φορέων
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και ξεκίνησε με τις παρεμβάσεις του προέδρου Μάκη Χρυσοστόμου και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννη Τσίγκρου, της προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνας Παπαϊωάννου, του προέδρου της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Σπύρου Μπέκα, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Σπύρου Σουρέλη και του προέδρου του Σωματείου Κρεοπωλών Γρ. Κονταξή.
Τη στήριξη της πολιτείας στη βελτίωση των υποδομών, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την προώθηση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ζήτησε ο κ. Χρυσοστόμου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους, την πάταξη των ολιγοπωλίων, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και των εισφορών για τις επιχειρήσεις στους ορεινούς όγκους, τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση της Π.Ε. για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών μέσω προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ». Επίσης, αναφέρθηκε σε γενικότερα ζητήματα που επηρεάζουν και την επιχειρηματικότητα, όπως η κατασκευή του άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, η σιδηροδρομική σύνδεση, η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια, η αναβάθμιση των τεχνικών επαγγελματικών σχολών αλλά και η στήριξη της άγονης αεροπορικής γραμμής Ιωάννινα – Ηράκλειο, για την οποία αναμένεται τρίτος διαγωνισμός.
Να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα Επιμελητήρια ως κοινωνικούς εταίρους και να λαμβάνονται υπόψη στη λήψη αποφάσεων, ζήτησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Επιμελητήριο Γρηγόρης Γκίκας, ενώ έθεσε και το ζήτημα της προκήρυξης εκλογών, που δεν έχουν γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Το ίδιο ζήτημα έθεσε και ο α’ αντιπρόεδρος Ιωάννης Μήτσης, ζητώντας ακόμη την άμεση στελέχωση των Επιμελητηρίων,,ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στα μέλη τους.Στον Αναπτυξιακό Νόμο, χαιρετίζοντας τον διπλασιασμό των κονδυλίων, αναφέρθηκε ο β’ αντιπρόεδρος Άκης Παπαρούσης, ζητώντας να μειωθούν οι καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις των επενδυτικών σχεδίων, αλλά και να χρηματοδοτηθούν όλες οι αιτήσεις που εγκρίνονται, τόσο στο πρόγραμμα της μεταποίησης όσο και του τουρισμού.
Επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση των επιδοτήσεων των εγκεκριμένων επενδύσεων, ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννης Τσίγκρος, σημειώνοντας επίσης το ασφυκτικό χρονικών περιθώριο του Ταμείου Ανάκαμψης για μεγάλα έργα, όπως τα Τοπικά Πολεοδομικά.
«Αν η ενέργεια είναι ακριβή για τους Έλληνες, είναι ακόμη ακριβότερη για τους Ηπειρώτες», σημείωσε η πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ακόμη πως απαιτείται ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αλλά και συνέπεια της πολιτείας όσον αφορά τις διαδικασίες αξιολόγησης και εγκρίσεων των προγραμμάτων.
Κίνητρα για τις επιχειρήσεις στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη, ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπέκας, ενώ στη βραχυχρόνια μίσθωση και τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο, όσο και στην αναζήτηση στέγης στην πόλη αναφέρθηκε ο κ. Σουρέλης.
Τέλος, τονίζοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται τα κρεοπωλεία, ο πρόεδρος του Σωματείου, ζήτησε στήριξη, μέσω προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για τον κλάδο.
Εν αναμονή και ευρωπαϊκών μέτρων κατά της ακρίβειας
«Η μάχη με την ακρίβεια δε θα σταματήσει μέχρι να δούμε τις τιμές να μειώνονται» σημείωσε από τα Γιάννενα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, την ώρα που οι ανατιμήσεις των προϊόντων διατροφής συνεχίζονται και ο πρωθυπουργός ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στα τρόφιμα «τρέχουν» με ρυθμό 5,4% και ο πληθωρισμός τον Απρίλιο βρέθηκε στο 3,1% Πρώτο σε ανατιμήσεις είναι το ελαιόλαδο και ακολουθούν φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Η ακρίβεια πλέον «στραγγαλίζει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της αγοράς.
Ο κ. Σκρέκας, ερωτηθείς σχετικά κατά την διάρκεια των επισκέψεών του σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής, σημείωσε ότι έχει γίνει μια σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αλλά και έλεγχοι κατά της κερδοσκοπίας, ενώ αναφέρθηκε και στην επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση, προκειμένου οι πολυεθνικές να εξηγήσουν γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές.
«Θα υπάρξουν και ευρωπαϊκά πια μέτρα σε κεντρικό επίπεδο», εκτίμησε προκαταβολικά ο υπουργός, τονίζοντας πως το ζήτημα της ακρίβειας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ταλαιπωρεί όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. «Εμείς εδώ έχουμε πάρει τα περισσότερα μέτρα από κάθε άλλη χώρα, η μάχη όμως συνεχίζεται», τόνισε.