ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Με την ελπίδα ότι δε θα υπάρξει άλλο πισωγύρισμα

Επήλθε η πολυπόθητη συμφωνία για ενιαίο καταστατικό με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά η σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης παραμένει ανοιχτή μέχρι την οριστική έγκριση του φακέλου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ευελπιστώντας πως αυτή τη φορά δε θα προκύψουν άλλα προσκόμματα.

Η μαραθώνια συνεδρίαση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που χαρακτηρίστηκε μάλλον από την επιμονή του υπουργού να βρεθεί «κοινός τόπος» ανάμεσα σε μεταποιητές και παραγωγούς, είχε θετικό αποτέλεσμα, όσο και αν υπάρχουν διαφωνίες κυρίως ως προς τον βαθμό εκπροσώπησης της κάθε πλευράς.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η κατάθεση κοινού φακέλου για τη σύσταση και αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, η απόσυρση κάθε σχετικού φακέλου που έχει κατατεθεί σε πρότερο χρόνο και εκκρεμεί, καθώς επίσης και η παραίτηση όσων εκ των υπογραφόντων έχουν ασκήσει ένδικα μέσα.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Καταστατικού, όπως συμφωνήθηκε, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), την Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων τυριού Φέτας ΠΟΠ (ΟΔΙΠΑΦ) και από τον Κλαδικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Ελλάδας
Στο 9μελες διοικητικό συμβούλιο της Διεπαγγελματικής θα συμμετέχουν τέσσερις εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ και από ένας εκ των ΟΔΟΙΠΑΦ, ΠΕΚ, ΣΕΚ, Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας και Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Για να ληφθεί απόφαση στη Γενική Συνέλευση θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία των 2/3.
Ο υπουργός, μετά το τέλος της σύσκεψης, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση του φακέλου, ώστε το υπουργείο να εγκρίνει τη σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής.
Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» και πρόεδρο της «άτυπης» (πιθανότατα και της Εθνικής) Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γιάννη Βιτάλη, αναμένεται να διαρκέσει έως δύο μήνες το πολύ.
Ο ίδιος, σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα, εξέφρασε την αντίθεσή του στον βαθμό εκπροσώπησης των εμπλεκόμενων στην Διεπαγγελματική, σε σχέση πάντα με την εκπροσώπησή τους στον κλάδο. «Δεν καταφέραμε να πείσουμε το υπουργείο να μας “ζυγίσει”, ώστε να υπολογίσουμε τις έδρες αναλογικά με τη δυναμική που έχει ο καθένας και αποδεχτήκαμε αυτό που ισχύει στην Ελλάδα, το “ό,τι δηλώσεις είσαι”. Και αφού ο υπουργός ήθελε να δώσουμε τέλος, συμφωνήσαμε. Δε λέω ότι είναι κανένας άσχετος με τον κλάδο, αλλά δεν ξέρουμε τι αναλογία εκπροσώπησης έχουμε», ανέφερε.
Ωστόσο, όπως είπε, «όλοι έριξαν νερό στο κρασί τους» για να επέλθει συμφωνία, και πλέον το σημαντικότερο είναι η λειτουργία της Διεπαγγελματικής, με στόχο την προστασία της φέτας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.
Στο εξωτερικό, όπως είναι γνωστό κυκλοφορεί λευκό τυρί με την ονομασία φέτα, με τον κ. Βιτάλη να χαρακτηρίζει θετική κίνηση της χώρας μας να στραφεί κατά της Δανίας για τον λόγο αυτό. Στο εσωτερικό, στόχος είναι η παραγωγή ενός κοινού προϊόντος, «γιατί δυστυχώς σήμερα δεν παράγουμε όλοι το ίδιο προϊόν».
Θέση και επιθυμία του ΣΕΒΓΑΠ, με βάση και τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων σε άλλες χώρες, είναι να δοθεί η δυνατότητα «αυτοελέγχου», ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο να υπάρχουν πρόστιμα και κυρώσεις.
«Δυστυχώς το υπουργείο δεν είναι έτοιμο ακόμη πιστεύω. Πιστεύω αργότερα ότι αυτός ο υπουργός και το επιτελείο, καθότι αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα, αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει τα μέσα, δεν έχει τα “όπλα”, τους πόρους και τα άτομα να κάνει έναν ουσιαστικό έλεγχο, όπως τον θέλουμε εμείς, ότι κάποτε θα το καταλάβουν, ώστε να αναλάβουμε τον αυτοέλεγχο τους προϊόντος, ελπίζοντας ότι θα αυξηθούν και οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για όσους δεν παράγουν το σωστό προϊόν», σημείωσε σε δηλώσεις του.

Σχετικά άρθρα

Διεπαγγελματική Φέτας εναντίον Υπουργείου για το ζήτημα των ελέγχων

Προϊόν ντελικατέσεν θα γίνει η φέτα!

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω… της φέτας»