ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Απαρχή για μια ευρύτερη συνεργασία

Το πρώτο βήμα για μια στενή συνεργασία ανάμεσα στο ΚΕΚ ΟΑΕΔ και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου έγινε με την υλοποίηση σεμιναρίου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων.

Από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ με θέμα «Πρόληψη και διάγνωση βλαβών στο σύγχρονο αυτοκίνητο (τεχνολογία OBD)», το οποίο απευθύνεται σε 24 εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μηχανολόγους– ηλεκτρολόγους, από όλη την Ήπειρο, ενώ έμμεσα ωφελούμενοι είναι φυσικά οι μαθητές των σχολικών μονάδων, όπου υπηρετούν, όπως τόνισε ο διευθυντής του ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων Αργύρης Κύρκος.
Για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, το οποίο έρχεται να καλύψει το έλλειμμα που υπάρχει σήμερα στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων, δεδομένου ότι η τεχνολογία και οι εξελίξεις «τρέχουν», έκανε λόγο ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου Κώστας Καμπουράκης, προσθέτοντας ότι τα εργαστήρια του ΚΕΚ ΟΑΕΔ και ο εξοπλισμός που διαθέτουν, εγγυώνται το καλό επίπεδο της επιμόρφωσης. Μάλιστα, ο κ. Καμπουράκης πρόσθεσε ότι αυτή η συνεργασία είναι η απαρχή μια συνεργασίας και σε αντικείμενα και άλλων ειδικοτήτων.
Ήδη μάλιστα εξετάζεται η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας, μέσω της υπογραφής ενός μνημονίου συνεργασίας των δυο φορέων για αντίστοιχα προγράμματα και στο μέλλον, με απώτερο στόχο την υψηλού επιπέδου κατάρτιση και εκπαίδευση των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων της περιοχής.

Από την κατάρτιση σε ΚΟΙΝΣΕΠ

Στο μεταξύ, το ΚΕΚ ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με δήμους της περιοχής, όπως είχε προαναγγείλει, συνεχίζει τα ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης νέων για αρωματικά φυτά και βότανα. Στον δήμο της Κόνιτσας το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και από τα 24 άτομα που ξεκίνησαν, αποφοίτησαν οι δώδεκα, οι οποίοι μάλιστα σχεδιάζουν να λειτουργήσουν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το σεμινάριο και στον δήμο Δωδώνης, όπου έκλεισε ο τρίτος κύκλος, ενώ ξεκίνησε αντίστοιχο και στον δήμο Φιλιατών. Ταυτόχρονα, υπάρχει συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών, ενώ έπεται συνάντηση με τον δήμο Αρταίων και φορείς της περιοχής. Μόνο στον δήμο Σουλίου το πρόγραμμα δεν προχώρησε, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από καταρτιζόμενους.
Ο κ. Κύρκος χαρακτήρισε το πρόγραμμα επιτυχημένο, δεδομένου ότι νέοι άνθρωποι ξεκινούν την δραστηριοποίησή τους στον πρωτογενή τομέα, με τους δήμους –σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφεται- να διαθέτουν στους καταρτιζόμενους εκτάσεις, χώρο για την τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων και, στη συνέχεια, περίπτερο πώλησης των προϊόντων τους, στο κέντρο της κάθε περιοχής.

Σχετικά άρθρα

Αντιδράσεις γονέων στα πολυπληθή τμήματα

Διευρύνεται η συνεργασία του Δήμου με το ΚΕΚ της ΔΥΠΑ

Συνεχίζεται η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού στην περιφέρεια

Γεωργία Χαλάτση