ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Δε θα δοθεί άλλη παράταση για το Κτηματολόγιο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται σε όλη τη χώρα η υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, που ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παραταθεί περαιτέρω καμία από τις προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων.

Στις περιφερειακές ενότητες, στις οποίες λήγει η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων στις 31 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και αυτή των Ιωαννίνων, η πορεία των δηλώσεων κρίνεται ικανοποιητική κι αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα, αφού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις, αναμένεται να ξεπεράσει τον συμβατικό στόχο του 55% μέχρι το τέλος του μήνα, που είναι και προϋπόθεση για την ασφαλή μετάβαση στα επόμενα στάδια της κτηματογράφησης.
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλεί τους πολίτες να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων, αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Όπως σημειώνει, καθυστέρηση στις δηλώσεις δε σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας των πολιτών. Συνεπάγεται, ωστόσο, αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων κι αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, το Ελληνικό Κτηματολόγιο εφαρμόζει τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.
Επίσης, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό κ,λπ.
Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 2106505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015, καθώς και να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

Σχετικά άρθρα

Ερωτήματα και καταγγελίες για την κτηματογράφηση

«Πονοκέφαλος» για μηχανικούς και ιδιοκτήτες

Ανάρτηση προσωρινών κτηματολογικών πινάκων σε 28 κοινότητες των Ιωαννίνων