ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Βγήκαν ξανά τα… μαχαίρια στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Αφορμή για μία ακόμη μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου και του επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» Γρηγόρη Γκίκα στάθηκε η έγκριση του προϋπολογισμού.

Μετά τη σύγκρουση στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η κόντρα συνεχίστηκε σήμερα με ανταλλαγή ανακοινώσεων, ενώ ενδέχεται να υπάρχει συνέχεια και στις δικαστικές αίθουσες, αφού ο κ. Γκίκας δηλώνει ρητά ότι η παράταξή του θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, «θέλοντας να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Επιμελητηρίου και να βάλει φρένο στη φάμπρικα που στήνει ο κ. Δημητρίου».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» κάνει λόγο για αλχημείες και μεθοδεύσεις, τονίζοντας ότι αγνοήθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ενώ καταγγέλλει πως το Επιμελητήριο μετατρέπεται σε φορέα δημοσίων σχέσεων, τουριστικό πρακτορείο και μελετητικό γραφείο.
«Επισημάναμε ότι η δέσμευση κονδυλίων σε συγκεκριμένους κωδικούς αποτελεί κατασπατάληση πόρων σε μία εποχή όπου οι μικρομεσαίοι αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές απαιτήσεις τους. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου, όμως, αντί να ενδιαφερθεί για αυτούς, για τα πραγματικά προβλήματα της αγοράς και της οικονομίας, επίλεξε τον δρόμο της σπατάλης και των δράσεων βιτρίνας», σημειώνει ο κ. Γκίκας, αναφερόμενος σε μια σειρά από δαπάνες, όπως οι αμοιβές νομικών, η σύναψη συνεργασίας με τεχνικό για την εκτέλεση όλων των διαδικασιών για την κατασκευή του νέου κτιρίου του Επιμελητηρίου, οι υπηρεσίες απομαγνητοφώνησης, βραβεία, γιορτές και θεάματα, φιλοξενίες και δεξιώσεις, οργανώσεις συνεδρίων, λοιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων και επιστημονικές μελέτες και έρευνες.
Όπως αναφέρει ο κ. Γκίκας, η διοίκηση του Επιμελητηρίου αρνήθηκε να αποσύρει τις δαπάνες αυτές, όπως ζητήθηκε από την πλευρά του, ώστε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός και να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η λειτουργία του Επιμελητηρίου, ενώ δεν έγινε αποδεκτή ούτε η ψήφιση μόνο των δαπανών για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τη λειτουργία του Επιμελητηρίου, αλλά απαιτήθηκε η έγκριση ή την απόρριψη του προϋπολογισμού στο σύνολό του.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο», από τους 28 παρόντες οι 15 καταψήφισαν και οι 13 υπερψήφισαν, όμως η πλειοψηφούσα παράταξη έκανε 13 τους 15 και 14 τους 13, ανακοινώνοντας ότι με τη διπλή ψήφο του προέδρου ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε.
«Μπροστά σ’ αυτή την παρωδία η παράταξή μας αποχώρησε από την συνεδρίαση. Θεωρούμε ότι οι μεθοδεύσεις του κ. Δημητρίου και των συνεργατών του αποτελούν βαθιά προσβολή στην λειτουργία του θεσμού, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και απαξιώνουν κάθε έννοια εύρυθμης λειτουργίας», αναφέρει ο κ. Γκίκας και καταλήγει κάνοντας γνωστό ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Για μυθεύματα κάνει λόγο στην απάντησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας, σε μια απάντηση που δε φείδεται χαρακτηρισμών.
«Για μια ακόμη φορά, ο μόνιμα “ανίσχυρος” αντιπολιτευόμενος των πάντων έπιασε “πουλιά στον αέρα”. Δεν έχουμε τον χρόνο να του κάνουμε μαθήματα μακροοικονομίας και μικροοικονομίας, μιας και για αυτά απαιτούνται πολλές ώρες και εμείς έχουμε σημαντικότερα θέματα να υλοποιήσουμε ως διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, την ώρα που εκείνος ασχολείται με την προσωπική του προβολή. Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να περιμένει την ημέρα που ο “ανίσχυρος” θα γίνει ισχυρός και γνώστης των οικονομικών για να προλάβει την αναπτυξιακή τους πορεία, όπως αυτής των υπολοίπων επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού τόξου», τονίζεται αρχικά, ενώ υπάρχει και μία έμμεση αιχμή για το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε συμβουλεύεται ελληνικές λογιστικές εταιρίες αλλά ελβετικές.
Αφού τονίζεται ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου και ο πρόεδρός της εργάζονται καθημερινά με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση, δίνεται απάντηση στις καταγγελίες που διατύπωσε ο κ. Γκίκας.
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αναφέρεται ότι γίνεται επί των παρόντων στην αίθουσα με ανάταση χειρός και όχι επί των παρόντων και όσων βρίσκονται σε χώρους εκτός αιθούσης ή στον πεζόδρομο της οδού Αραβαντινού.
Αναφορικά με τις δαπάνες για τις ημερίδες και τις δράσεις του Επιμελητηρίου, φέρνει ως παράδειγμα τη σημερινή ημερίδα για την επιχειρηματικότητα, που ο κ. Γκίκας δεν ψήφισε παρότι είχε προϋπολογιστεί το κόστος της ημερίδας από το Επιμελητήριο, κάνοντας γνωστό ότι τελικά το κόστος της δε θα επιβαρύνει το Επιμελητήριο, αλλά θα καλυφθεί εξολοκλήρου από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ηπείρου με τη μορφή υποστήριξης –χορηγίας .
Σε συνέχεια της απάντησης για τις δαπάνες, διατυπώνεται και μία μομφή κατά του πρώην προέδρου του Επιμελητήριου και νούμερο δύο της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» Δ. Μπαράτσα, καλώντας τον κ. Γκίκα να τον ρωτήσει πόσο κόστισαν τα ταξίδια, οι βόλτες στην Αλβανία, οι εκδόσεις, τα επιχειρηματικά δώρα και οι δεξιώσεις επί των ημερών του.
Τέλος, όσον αφορά το νέο σπίτι του Επιμελητηρίου, ο κ. Δημητρίου διαβεβαιώνει πως και θα προχωρήσει και θα πραγματοποιηθεί, με τη διαφορά ότι θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία.
«Του ευχόμαστε καλό δρόμο στο μοναχικό ταξίδι που διάλεξε, εμείς θα συνεχίσουμε, έτσι όπως ξεκινήσαμε, με όρεξη και τους επιχειρηματίες στο πλευρό μας», καταλήγει στην απάντησή του ο κ. Δημητρίου.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

«Προϋπολογισμός ανάγκης» στην εξάντληση των χρονικών περιθωρίων