ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Μια νέα «πόρτα» για τα ηπειρώτικα προϊόντα στη Σιγκαπούρη

Μια μεγάλη πόρτα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, σε μια σχετικά παρθένα αγορά για τα ηπειρώτικα προϊόντα, άνοιξε η περιφέρεια Ηπείρου με τη διοργάνωση μιας ειδικής εκδήλωσης στη Σιγκαπούρη.

Η έκθεση ηπειρώτικων προϊόντων πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της ελληνικής πρεσβείας στη Σιγκαπούρη, με την περιφέρεια Ηπείρου να είναι η πρώτη περιφέρεια από την Ελλάδα που προχώρησε σε αυτό το εγχείρημα. «Υπήρχε συνεχές αίτημα από την ελληνική πρεσβεία και ιδιαίτερα από την πρέσβειρα Κωνσταντίνα Κολιού, που επίμονα ζητούσε τη διοργάνωση έκθεσης ηπειρώτικων προϊόντων στη Σιγκαπούρη. Μετά από πολλές συζητήσεις με το υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε τελικά η διοργάνωσή της και εκπροσωπήθηκαν 20 συνολικά επιχειρήσεις, που είχαν τις προδιαγραφές σε είδος, ποιότητα και ποσότητα που ζητήθηκε εκ μέρους της πρεσβείας», τόνισε σε δηλώσεις ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος πρόσθεσε πως, αν και ήταν πρωτόγνωρο και αρχικά δύσκολο το εγχείρημα, τελικά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Το σύνολο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, προχώρησε σε εμπορικές συμφωνίες για την προώθηση των προϊόντων τους σε μεγάλες αγορές, όπως η Αυστραλία, καθώς η Σιγκαπούρη είναι μια πόλη – εμπορικό κέντρο, όπου σήμερα εργάζονται περί τους 1,6 εκ. πολίτες από άλλες χώρες και την επισκέπτονται ετησίως 17 εκ. τουρίστες. Το γεγονός αυτό οδηγεί την περιφέρεια Ηπείρου να σχεδιάζει την εκ νέου παρουσία της στη Σιγκαπούρη. «Μας έχουν προσκαλέσει να συμμετάσχουμε το 2020 σε μία ακόμη μεγαλύτερη έκθεση, που έχουν προγραμματίσει. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να μας συνοδεύσουν και άλλοι παραγωγοί προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης της Ηπείρου. Μετά τις ευρωπαϊκές αγορές, ανοίγουμε μια τεράστια αγορά, που αρχικά δεν είχαμε εκτιμήσει ότι θα είναι τόσο μεγάλη» ανέφερε σχετικά.
Την εκδήλωση – παρουσίαση των ηπειρώτικων προϊόντων επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ, ο οποίος μιλώντας σε αφιέρωμα του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, εξήρε την πρωτοβουλία εξωστρέφειας που ανέλαβε η περιφέρεια Ηπείρου. Τον συντονισμό της αποστολής είχε η προϊσταμένη του τμήματος Τουρισμού της περιφέρειας Ηπείρου Σοφία Φούκη.
Στην εκδήλωση – παρουσίαση εκπροσωπήθηκαν οι επιχειρήσεις Fishfarms (λαβράκι, τσιπούρα), Καράλης και Μπάφας (τυροκομικά), η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», η Ηπειρωτική Γη (μέλι), Βιοκιρ (βιολογικά προϊόντα), Eperion (ελαιόλαδο), Monolithi (παραδοσιακά ζυμαρικά και γλυκά κουταλιού), Filippos (ελιές), το νερό «Ζαγόρι», οι οινοποιίες Γκλίναβος, Ζοίνος, Κατώγι Αβέρωφ και Evdoksias Properties, Baklavas, Γείτονας (χέλι, καπνιστό φιλέτο, καπνιστή πέστροφα), Komini Herbs (αρωματικά φυτά και βότανα), Kolios (συσκευαστήριο φρούτων), Thesauri (χαβιάρι ελληνικό) και Χαβέλας (παραδοσιακό ζαγορίσιο φύλλο).

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Σταθερός προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες η Ήπειρος

«Ταξιδεύει» στην Κύπρο η Περιφέρεια Ηπείρου  

Ηπειρωτικός Αγών