ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Δύο «εργαλειοθήκες» για ενίσχυση των επιχειρήσεων

Σε 795 ανέρχονται τα επενδυτικά σχέδια από ολόκληρη την Ήπειρο, με συνολικό επιλέξιμο και επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 134,5 εκατ. ευρώ και συνολική δημόσια δαπάνη 71,5 εκατ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί στις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μάγδα Πετροπούλου, που συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την παρουσίαση των νέων δράσεων, μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 391 επενδυτικά σχέδια στον νομό Ιωαννίνων, 188 στον νομό Πρέβεζας, 77 στον νομό Άρτας και 139 στον νομό Θεσπρωτίας.

Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον δεκάδων ελευθέρων επαγγελματιών, που θέλησαν να ενημερωθούν για την εργαλειοθήκη του ΕΠΑνΕΚ και ιδιαίτερα για τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που παρέχονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας.

Πρόκειται για τις δράσεις «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» και «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο -Εστίαση –Εκπαίδευση». Η περίοδος υποβολής των προτάσεων για το πρώτο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει και θα είναι «ανοιχτό» έως την εξάντληση της παρεχόμενης χρηματοδότησης, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα ανοίγει στις 27 Φεβρουαρίου και κλείνει στις 9 Μαΐου.

Η «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους. Οι επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας είναι άκρως ενδιαφέροντες για την τοπική οικονομία, καθώς περιλαμβάνουν την αγροδιατροφή και βιομηχανία τροφίμων, την ενέργεια, την εφοδιαστική αλυσίδα, το περιβάλλον, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, την υγεία, τα υλικά –κατασκευές κ.ά.

Η δράση «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας» στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης και την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης και κοινωνικής μέριμνας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης τόνισε την αναγκαιότητα προσαρμογής και τοποθέτησης των τοπικών προϊόντων στην ελληνική και τη διεθνή αγορά. «Χρειαζόμαστε ως οικονομία, περισσότερα, ανταγωνιστικότερα, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες. Χρειαζόμαστε επίσης, περισσότερο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν περνά μόνο μέσα από τις μεγάλες επενδύσεις που θα έρθουν, αν όντως έρθουν ποτέ… στη χώρα μας. Καμία προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας δε μπορεί να προχωρήσει ερήμην των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσης.

Σχετικά άρθρα

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Βήμα για την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων η παρουσία στη ΔΕΘ

Ένα «ταξίδι» στις γεύσεις του τόπου μας