Οικονομία

Απολογισμός, στόχοι και αιχμές

Με αιχμές για το «τέλος της μνημονίων», έναν μικρό απολογισμό, αλλά και τον στόχο της ανέγερσης νέου επιμελητηριακού μεγάρου, πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μεγάλη επιμελητηριακή οικογένεια και ήταν ο προπομπός των δράσεων και εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 2019, έτους επετειακού, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Εκτός από την ανέγερση του νέου μεγάρου, ο πρόεδρος Γιάννης Μήτσης ευχήθηκε ο δεύτερος αιώνας ζωής του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων να συνδεθεί με την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για τους κατοίκους του νομού, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και με τη μείωση της ανεργίας

«Η τυπική λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής για τη χώρα, δυστυχώς δε συνοδεύτηκε από αυτό που διακήρυσσε από τον Αύγουστο, η πολιτική ηγεσία του τόπου, ως “τέλος των μνημονίων”… Τα διαρθρωτικά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, μέσα στην οποία επιχειρούμε όλοι εμείς οι μικρομεσαίοι, παραμένουν και το χειρότερο είναι πως δε φαίνεται από πουθενά η προοπτική βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά: έλλειψη ρευστότητας λόγω του προβληματικού τραπεζικού συστήματος, υπερφορολόγηση, εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, επιχειρηματικό περιβάλλον, που δυσκολεύει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και που λειτουργεί αποτρεπτικά για νέα επιχειρηματικά σχέδια. Εννέα χρόνια κρίσης πέρασαν, αλλά η κρίση δεν τελείωσε ακόμα…», σημείωσε στον χαιρετισμό του και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο της παρούσας διοίκησης, που αφορά την άσκηση πολιτικής εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις αλλά και τη διεκδίκηση μεγάλων έργων.

«Κυνηγήσαμε τα μεγάλα, όπως είναι το έργο της έλευσης του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, σταθήκαμε διεκδικητές και αρωγοί στις προσπάθειες για την, κατά κυριολεξία, διεθνοποίηση του αεροδρομίου Ιωαννίνων και δε σταματήσαμε να προβάλουμε προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη ολοκλήρωσης των υποδομών της περιοχής με τις οδικές συνδέσεις Ιωάννινα – Κακαβιά, την κατασκευή κόμβου επί της Εγνατίας στον Δρίσκο, την ολοκλήρωση του Ε65 κ.ά. Η πόρτα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων ήταν ανοιχτή τόσο για τους εκπροσώπους κρατών, φορέων και όποιον είχε να προτείνει συνεργασία με το τοπικό επιχειρείν, όσο ασφαλώς και για τα μέλη μας», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στις δράσεις προβολής των μελών του στο εξωτερικό, τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Ενημέρωσης Οφειλετών και την επαναλειτουργία του Γραφείου της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Ανακοίνωσε, επίσης, την προέγκριση του έργου για την κατάρτιση του ηλεκτρονικού μητρώου των επιχειρήσεων -μελών του Επιμελητηρίου, που θα είναι διασυνδεμένο με όλους τους φορείς, δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι επιθυμούν πληροφόρηση και συνεργασία με τις επιχειρήσεις του. Η εν λόγω βάση δεδομένων θα δίνει στοιχεία για την ταυτότητα των επιχειρήσεων και για τα προϊόντα και υπηρεσίες τους.

Την εκδήλωση τίμησαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο βουλευτής Ιωαννίνων Γ. Καραγιάννης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Λώλος, οι δήμαρχοι Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας, Ζίτσας Μ. Πλιάκος και Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, o πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλ. Πάσχος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γ. Μπούρης, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Λυκοτραφίτης, εκπρόσωποι της 8ης Μεραρχίας και της Μητρόπολης Ιωαννίνων και μέλη της διοίκησης των πρωτοβάθμιων σωματείων, που είναι ενταγμένα στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Παρόντα τέλος, ήταν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και εργαζόμενοι του Επιμελητηρίου.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Έτος υψηλών προσδοκιών το 2024