ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Θερινό σχολείο για τον ορεινό πολιτισμό σε Αρίστη και Ασπράγγελους

Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών κοινοτήτων αποτελεί το στοίχημα μιας σειράς δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην Αρίστη και στους Ασπράγγελους Ζαγορίου στο πλαίσιο του 1ου Θερινού Σχολείου με θέμα «Ορεινός Πολιτισμός, Ιστορία και Πηγές», που διοργανώνουν η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Αρχείων Τάξις», ο Δήμος Ζαγορίου, το Ίδρυμα Ιωάννου Σαραλή και ο Σύλλογος Νέων Αρίστης από τις 5 έως τις 15 Ιουλίου.

Πέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία, που θα αφορά την ομάδα εργασίας προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, διοργανώνονται και ανοικτές δράσεις στο πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσης. Πρόκειται για ομιλίες, εργαστήρια και συναυλίες, που έχουν αφορμή επιμέρους ζητήματα της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του ορεινού χώρου.
«Στο πρόγραμμα των ανοικτών δράσεων, στοιχεία όπως η ξερολιθιά, η κτηνοτροφία και τα ιερά δάση, ευελπιστούμε να δημιουργήσουν νέους στοχασμούς στους ερευνητές, και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσουν τον σύγχρονο πολίτη στα ζητήματα της περιβαλλοντικής κρίσης, της πολιτιστικής διαχείρισης και της ιστορικής μνήμης», αναφέρουν οι διοργανωτές.
Το πρόγραμμα των ανοιχτών δράσεων, που θα φιλοξενηθούν –πλην μίας- στο Ίδρυμα Ιωάννου Σαραλή στην Αρίστη, έχει ως εξής:
Τετάρτη 5 Ιουλίου
19:00 Ομιλία του μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Καταλανικό Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας Φαίδωνα Μουδόπουλου-Αθανασίου με τίτλο «Επιστρέφοντας στις “Επιστροφές”». Ξερολιθιά, μνήμη και ζαγορίσιος πολιτισμός σε ένα συμμετοχικό εργαστήρι πέτρινης δόμησης στην Αρίστη.

Πέμπτη 6 Ιουλίου
19:00 Ομιλία του μεταδιδακτορικού ερευνητή στο ΕΤΗ Ζυρίχης Νίκου Μαγουλιώτη με τίτλο «Από το τυπογραφείο στους τοίχους της εκκλησίας». Μια αρχιτεκτονική μικροϊστορία από τον θεσσαλικό κάμπο.

Παρασκευή 7 Ιουλίου
18:30 Ομιλία του δρ. Δασολογίας στο Δασαρχείο Ιωαννίνων Ρήγα Τσιακίρη με τίτλο «Τα δάση στο πολιτιστικό τοπίο του Ζαγορίου».
19:30 Περίπατος στα ιερά και αιωνόβια δέντρα της Αρίστης με τη δρ. Πολιτισμικής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καλλιόπη Στάρα.

Σάββατο 8 Ιουλίου
18:00 Βιωματικό εργαστήριο πολυφωνικού τραγουδιού με το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες».
21:00 Συναυλία «Πολυφωνικές Διαδρομές» με το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες».

Κυριακή 9 Ιουλίου
19:00 Συζήτηση με τίτλο «Γνωρίζοντας το ημερολόγιο του Αχιλλέα Σαραλή (1880-1922)»
Ιστορικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις από τον δρ. Ιστορίας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών Γιώργο Γάσια και τον ηθοποιό-δραματουργό Γιώργο Κριθάρα.

Τρίτη 11 Ιουλίου
19:00 (κτίριο Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων) Ομιλία του επίκουρου καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Χρήστου Ζαμπακόλα με τίτλο «Οι Ασπράγγελοι από τις φλόγες στην ανασυγκρότηση της μνήμης». Αρχεία και υλικά κατάλοιπα.

Πέμπτη 13 Ιουλίου
19:00 Ομιλία του ομότιμου καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ Paul Halstead με τίτλο «Ήταν γεωργοί ή κτηνοτρόφοι στο προϊστορικό Δυτικό Ζαγόρι; Από το παρόν στο παρελθόν».

Σχετικά άρθρα

Ένα Θερινό Σχολείο με αντικείμενο το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου