Φωτογραφία αρχείου
ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Αγιασμός των υδάτων σε πολικές συνθήκες

Σε χειμωνιάτικο σκηνικό θα γιορταστούν φέτος τα Θεοφάνεια στον νομό Ιωαννίνων, με τον αγιασμό των υδάτων να πραγματοποιείται στη λίμνη Παμβώτιδα και ποτάμια.

Παρά το χιόνι και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται και φέτος να βουτήξουν στα παγωμένα νερά τολμηροί κολυμβητές, τηρώντας το έθιμο για τύχη και καλή υγεία.
Επίκεντρο του εορτασμού θα είναι η Παμβώτιδα, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνεται στον Μώλο πλήθος κόσμους για να παρακολουθήσει την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από την πλατεία Μαβίλη.
Τα Άγια Θεοφάνεια θα γιορταστούν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου με Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στις 7 το πρωί, για να ακολουθήσει η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασµού στις 10 το πρωί. Στις 11 το πρωί, η εκκλησιαστική πομπή, συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου Ιωαννιτών, θα μεταβεί στην πλατεία Μαβίλη για το τελετουργικό της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Στη Γέφυρα Πλάκας

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αγιασμός των υδάτων στη Γέφυρα Πλάκας. Και η φετινή τελετή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πεποίθηση είναι πως είναι η τελευταία πριν την αναστήλωση του γεφυριού. Μάλιστα, φέτος ο καθαγιασμός των υδάτων θα γίνει με φόντο τους πυλώνες και το μεταλλικό δάπεδο εργασίας για τη στήριξη του μεταλλότυπου (καλουπιού).
Καλέσματα για τον αγιασμό των υδάτων στον χώρο του ιστορικού γεφυριού, στις 11 το πρωί της Κυριακής, απευθύνουν ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, οι τοπικές κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Το Μουχούστι», η Αδελφότητα Ραφτανιτών Ιωαννίνων και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μονολιθίου και Φραστιωτών.

Στο γεφύρι Καμπέρ Αγά

Στον δήμο Ζαγορίου τα Θεοφάνεια θα γιορταστούν με τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων στον Ζαγορίτικο ποταμό στο Ανατολικό Ζαγόρι. Η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ Αγά, κοντά στους Μηλιωτάδες, και θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανάσιου.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο

Με κάθε επισημότητα θα εορταστούν τα Θεοφάνεια στην Άρτα. Στις 10 το πρωί θα τελεστεί η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου Γραικού και στη συνέχεια με πομπή μέσω της οδού Θειακογιάννη θα πραγματοποιηθεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα του Αράχθου από το ιστορικό Γιοφύρι της Άρτας.
Στην πόλη της Πρέβεζας η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων θα γίνει στις 11 το πρωί της Κυριακής, στον χώρο μπροστά από το δημαρχείο, ενώ ο Μητροπολίτης θα επιβιβαστεί και πάλι σε σκάφος, από το οποίο θα γίνει η ρίψη του Σταυρού στο νερό. Αντίστοιχες τελετές για τον Λούρο θα πραγματοποιηθούν στη γέφυρα του ποταμού και για το Ζάλογγο στις παραλίες του Καναλίου, της Καστροσυκιάς καθώς και στο Λιμανάκι της Λυγιάς, αλλά και σε διάφορα ακόμη σημεία του δήμου.
Στην Ηγουμενίτσα η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 10 το πρωί και στις 11.300 θα πραγματοποιηθεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα του παλαιού λιμένα.

Σχετικά άρθρα

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα

Αγιασμός και με συμβολικό χαρακτήρα στη γέφυρα Πλάκας

Κρύο, ομίχλη και πολύς κόσμος στον Μώλο για τον αγιασμό των υδάτων

Αποστόλης Τζελέτας