ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Επιστημονικό συνέδριο για τον Άγιο Κοσμά και τους αγώνες των Σουλιωτών

Επιστημονικό συνέδριο με θέματα την εθνική και πνευματική προσφορά του Αγίου Κοσμά, και τους αγώνες των Σουλιωτών για την ελευθερία, διοργανώνουν οι Μητροπόλεις Άρτης, Δρυινουπόλεος, Πωγωνιανής & Κονίτσης, Ιωαννίνων, Νικοπόλεως & Πρεβέζης και Παραμυθιάς, Φιλιατών και Γηρομερίου την Τρίτη 24 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και διοργανώνεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς και θα ακολουθήσει απόδοση ύμνων από τον όμιλο ιεροψαλτών της Κατσαρείου Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Νικολάου Καραβιώτη.

Η Α’ συνεδρία είναι αφιερωμένη στην εθνική και πνευματική προσφορά του Αγίου Κοσμά και ομιλητές θα είναι ο άρχων διδάσκαλος του γένους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, φιλόλογος Κωνσταντίνος Βλάχος με θέμα «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και Ιωάννινα», ο υποψήφιος διδάκτωρ Θεολογίας Ηλίας Μογλενίδης με θέμα «Ο Αποστολικός τρόπος εργασίας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ως προανάκρουσμα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821», ο φιλόλογος – ερευνητής Μιχαήλ Παντούλας με θέμα «Ο κηρυγματικός λόγος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στα οθωμανοκρατούμενα Δυτικά Βαλκάνια (1760-1779)» και ο συγγραφέας – μελετητής Λάζαρος Στ. Συνέσιος με θέμα «Ο Πατροκοσμάς, τα Γράμματα, η Πρέβεζα».

Με την ομιλία του καθηγητή Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Τρίτου με θέμα «Το μεγαλείο της προσωπικότητος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού» θα ξεκινήσει η Β’ συνεδρία, που θα συνεχιστεί με δύο ομιλίες για τους αγώνες των Σουλιωτών για την ελευθερία. Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Βελλάς Ιωαννίνων Δημήτριος Γιαννούλης θα μιλήσει με θέμα «Η παρουσία των Σουλιωτών στην περιοχή της Άρτας και η θυσία τους στη Μονή Σέλτσου» και ο πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Κωνσταντής, Αρχιερατικός Επίτροπος Ηγουμενίτσας, με θέμα «Οι αγώνες για την ελευθερία στο Σούλι και η σημασία της πίστης». Το συνέδριο θα κλείσει με συζήτηση και απόδοση τραγουδιών με αναφορά στην Εθνική Παλιγγενεσία.

Λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, η συμμετοχή στο συνέδριο εξασφαλίζεται αυστηρά μετά από προσωπικές προσκλήσεις (υπεύθυνος για δηλώσεις συμμετοχής π. Χρήστος Αντώνης – τηλέφωνο 6932965830).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο www.ecclesiatv.gr .

Σχετικά άρθρα

Ενίσχυση της Μητρόπολης Ιωαννίνων με 17 κληρικούς

Ανακομιδή λειψάνων του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη

Λουκία Τζάλλα

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης