ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Φόρουμ πόλεων για τον άξονα Γιάννενα-Τεργέστη

Πρωτοβουλία στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός φόρουμ πόλεων Δυτικών Βαλκανίων, με σκοπό τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα, που θα ενώνει τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, με αφετηρία τα Γιάννενα και τελικό προορισμό την Τεργέστη της Ιταλίας, πρόκειται να αναλάβει ο δήμος Ιωαννιτών.

Αυτό έκανε γνωστό ο δήμαρχος Ιωαννίνων στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον αναπληρωτή πρέσβη της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ελλάδα Zvonimir Sviben, ο οποίος βρίσκεται στα Γιάννενα, στο πλαίσιο του κύκλου αφιερωμάτων «Από τις Οθόνες του κόσμου», που διοργανώνει έως την Κυριακή 18 Νοεμβρίου το Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κροατίας στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε τουριστικό επίπεδο, με τον κ. Μπέγκα να παρουσιάζει στον αναπληρωτή πρέσβη τη φιλοσοφία της διπλωματίας των πόλεων, που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκου Γκόλας και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος, με τον κ. Γκόλα να αναπτύσσει, από την πλευρά του, το πλάνο του δήμου για την προσέλκυση τουριστών από χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και η Κροατία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των σχολικών εκδρομών και από τις δύο χώρες. Ζήτησε, μάλιστα, από τον κ. Sviben να συνδράμει στην πραγματοποίηση μιας πρώτης τέτοιας εκδρομής από σχολείο της Κροατίας στα Γιάννενα, προκειμένου να ξεκινήσει μια αμφίδρομη σχέση.

Ο κ. Γκόγκος στάθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχτθί από το Πνευματικό Κέντρο σε ό,τι αφορά τον τομέα του πολιτισμού, ένα πεδίο που, όπως τόνισε, μπορεί να αποτελέσει μια βάση περεταίρω συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Δημοκρατίας της Κροατίας δήλωσε ενθουσιασμένος από τις ομορφιές του τόπου, τονίζοντας ότι θα συμβάλει με τις δυνάμεις του στη δημιουργία και την ανάπτυξη μιας επωφελούς σχέσης μεταξύ των Ιωαννίνων και της χώρας του. Πρότεινε, επίσης, να πραγματοποιηθεί μια ανάλογη εκδήλωση προβολής ελληνικών ταινιών στην Κροατία και συγκεκριμένα στο Ντουμπρόβνικ, με τον δήμο του οποίου έχουν αρχίσει διαδικασίες αδελφοποίησης με τα Ιωάννινα, καθώς και να αναπτυχθούν κι άλλες διμερείς πολιτιστικές δράσεις με τον δήμο.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ο κ. Sviben επισκέφθηκε και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό του Γιάννη Μήτση, τον υπεύθυνο εξυπηρέτησης επιχειρήσεων Σπύρο Μπέγκα και Α’αντιπρόεδρο Ευθύμιο Χρυσοστόμου.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα κοινού εμπορικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, με το ενδιαφέρον της Κροατίας να εστιάζεται σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής και τον κ. Μήτσης να δηλώνει την πρόθεση να συμβάλει το Επιμελητήριο στην εξαγωγή προϊόντων του νομού μας, με εμπορικές συναλλαγές που θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον.

Ο αναπληρωτής πρέσβης πρότεινε συνεργασία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων με επιμελητήρια της Κροατίας, που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και με τα οποία υπάρχει γεωγραφική εγγύτητα, όπως αυτά του Σπλιτ και του Ντουμπρόβνικ. Επίσης, δεσμεύτηκε να διερευνήσει, τις επόμενες εβδομάδες, τους ενδιαφερόμενους εμπορικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Κροατίας, με τους οποίους δύναται να αναπτυχθούν συνεργασίες, δεσμευόμενος πως θα υπάρξει τον Ιανουάριο επίσκεψη στα Γιάννενα του πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Τέλος, ο κ. Sviben ζήτησε τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στην επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Σπλιτ – Ηγουμενίτσα, η οποία λειτουργούσε έως τη διάλυση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Σχετικά άρθρα

Η πόλη φθίνει, επικίνδυνα. Μια πρόταση για το μέλλον της περιοχής 

Κώστας Κυριαζής

Η επιστροφή του Εσάτ Πασά στη γενέτειρά του το 1928

Αλέξανδρος Μωυσής

Από το «ακόμα» στο «ευτυχώς»

Γιώργος Απηλιώτης