Αλλαγή σκυτάλης στον Κρατήρα
ΚαθημερινάΠολιτισμός

Κρατώντας τη φωτιά αναμμένη στο κέντρο του Κρατήρα

Περάσαμε σε δυο εντελώς διαφορετικές στιγμές από την Παπάζογλου, όπου τα τα τελευταία δύο 24ωρα έχει ενεργοποιηθεί ο Κρατήρας. Πήραμε μια γεύση, αλλά και πολύ περισσότερα. Μερικά μπορέσαμε να τα καταγράψουμε σ' αυτό το σύντομο σημείωμά μας.

Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσουν οι συμμετέχοντες στη δράση με το όνομα «Ο Κρατήρας» παίρνουν στα χέρια τους μια οδηγία: «Ενεργοποίησε με την κίνησή σου το σημείο. Κινήσου πλάι/μαζί με ό,τι παρατηρείς. Επίτρεψε στην παρουσία σου να γίνει διάτρητη. Ό,τι χρειάζεσαι, συμβαίνει ήδη. Για να κρατήσεις τη φωτιά αναμμένη, ακούς, επιμένεις, μετατρέπεις, απολαμβάνεις, συνοδεύεις, επιλέγεις».

Αυτή η προτροπή είναι όλο κι όλο ό,τι έχουν στα χέρια τους, για να αρχίσουν αυτοσχεδιάζοντας να δίνουν ζωή στον χώρο μπροστά από το αρχοντικό Πυρσινέλλα, στην Παπάζογλου. Και πολύ γρήγορα, παίρνοντας τη σκυτάλη και την ενέργεια που άφησε στο σημείο ο προηγούμενος, συνεχίζουν με τη δικιά τους. Ακουμπούν ή και ανεβαίνουν στα δέντρα, πέφτουν κάτω στο πλακόστρωτο, κινούνται στον αέρα ή και χάμω στα τέσσερα. Τα πόδια και τα χέρια τους γυμνά μαζεύουν όλα τα αποτυπώματα που άφησαν άλλοι -περαστικοί και συμμετέχοντες- αφήνουν τα δικά τους για τους επόμενους και πάλι από την αρχή.

Δεν έφτασε ένα 24ωρο. Χθες βράδυ και ενώ εξελισσόταν η δράση αδιάκοπα, αποφάσισαν αυθόρμητα να συνεχίσουν για άλλο ένα, σε άλλες ώρες ο καθένας, αλλά και με καινούριες συμμετοχές ανθρώπων που γοητεύτηκαν ή δεν χόρτασαν απ’ αυτό που είδαν και αποφάσισαν να γίνουν μέρος του Κρατήρα.

Μία ώρα έχει ο καθένας στη διάθεσή του, για να ξυπνήσει το σημείο ή να κρατήσει τον Κρατήρα ενεργό. Τουλάχιστον δύο άλλοι αποτελούν την οργανωτική επιτροπή, που εναλλάσσεται και είναι εκεί, πιο πέρα, για να στηρίξει ή να βοηθήσει, όπου και αν απαιτείται. Ένα τέταρτο πριν τελειώσει η ώρα, ο επόμενος πλησιάζει και παρακολουθεί, μέχρι να πάρει τη σκυτάλη.

Το πρωί έχει πολλή ησυχία, οι ελάχιστοι άνθρωποι που περνούν δεν είναι βιαστικοί, τα πουλιά ακούγονται να κελαηδούν, το ίδιο και ο ήχος από τα μπεκ που ποτίζουν τα δέντρα της Παπαδοπούλου. Το μεσημέρι έχει ζέστη πολλή και βοή μεγάλη. Το βράδυ μαζεύονται πολλοί τριγύρω και παρακολουθούν. Ενίοτε πλησιάζει και η αστυνομία ζητώντας διακριτικά να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των θεατών. Όλα αυτά τα ερεθίσματα δεν περνούν απαρατήρητα από όσους κινούνται στο σημείο. Ενοχλητικά ή ευπρόσδεκτα τους ενεργοποιούν σε ένα δίπολο αεικίνητης δράσης-αντίδρασης. Κρατούν -ό,τι κι αν γίνει- τη φωτιά αναμμένη.

Ο Κρατήρας θα παραμείνει ενεργός ως τις 6 αύριο το πρωί, έχοντας συμπληρώσει δύο 24ωρα διαρκούς και εμπνευσμένης ζωής και κίνησης. Ως τότε, σε κάποιον από τους περιπάτους σας στην πόλη, προλαβαίνετε να τον συναντήσετε και να κοντοσταθείτε. Σας χρειάζεται. Όσο κι εσείς εκείνον.

Υ.Γ.: Ευχαριστούμε τη Ζωή, την Κατερίνα και τη Χρυσάνθη, που μας είπαν πώς ένιωσαν όσο στέκονταν ή κινούνταν στο κέντρο του Κρατήρα.

Σχετικά άρθρα

“Κρατήρας”: Διέξοδος έκφρασης στην εποχή του κορωνοϊού

Αποστόλης Τζελέτας