Καθημερινά

Ζώντας με τον διαβήτη

Με μοναδικό σύνθημα «Μπορούμε να ζήσουμε με τον διαβήτη» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, στην αίθουσα του πολιτιστικού χώρου «Δημ. Χατζής», εσπερίδα ενημέρωσης από την Πανηπειρωτική Ένωση για τον Νεανικό Διαβήτη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σπύρος Αθανασίου αναφέρθηκε στον νεανικό διαβήτη και τη σημασία αυτής της διοργάνωσης, επισημαίνοντας πως ο «σκοπός μας είναι πάντα η ενημέρωση όσο περισσότερων ανθρώπων μπορούμε και ο αγώνας να κερδηθούν όχι προνόμια, αλλά αυτονόητα πράγματα και οφέλη για τα άτομα που ζούμε με τον διαβήτη, ώστε να μπορούμε να λέμε ότι “Ζώντας με τον διαβήτη, ζούμε καλά!”». Αμέσως μετά, η γραμματέας Μαρία Βασιλείου χαιρέτησε με άμεσο τρόπο τους παρευρισκόμενους.

Οι ομιλητές ήταν ειδικοί γιατροί, καθηγητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο ενδοκρινολόγος Χρήστος Ζησίδης, που είναι και αντιπρόεδρος του συλλόγου, ο πνευμονολόγος Κων. Κωστίκας και η διατροφολόγος Ιφιγένεια Χιονίδη. Την εκδήλωση συντόνιζε και έκανε και τις δικές του ουσιαστικές παρεμβολές ο ενδοκρινολόγος Σ. Τίγκας.

Το κοινό, σε αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα ενημέρωση, το αποτελούσαν κυρίως νέοι άνθρωποι και αυτό τονίστηκε από όλους τους ομιλητές ως παρήγορο γεγονός. Κι ενώ το θέμα ήταν εξειδικευμένο και φαινόταν ότι αφορούσε τους ανθρώπους, που έχουν νοσήσει από διαβήτη, όλοι όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα αισθάνθηκαν ότι όλα όσα ειπώθηκαν τους αφορούσαν άμεσα. Και τούτο γιατί ο καθένας μπορούσε να συνδέσει δικές του προσωπικές καταστάσεις ή πασχόντων συγγενών του εμπειρίες και να πάρει τα μηνύματα που με τόσο εύστοχο τρόπο δίνονταν από τους ομιλητές. Έμφαση έδωσαν όλοι στο κάπνισμα και τις ολέθριες για όλους συνέπειες.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί η ομιλία του κ. Κωστίκα, στην οποία έδωσε ο ίδιος έναν ξεχωριστό χιουμοριστικό τρόπο. Το κοινό συμμετείχε με τις ερωτήσεις του στο τέλος.

Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι αυτή η περιεκτική, άκρως ενδιαφέρουσα, όμως σύντομη σε ομιλίες εκδήλωση, μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τους κατά καιρούς διοργανωτές και ομιλητές στην πόλη.

Να σημειωθεί ότι η εικόνα των πολιτών να έχουν γεμίσει τον εξωτερικό χώρο μετά το τέλος της εσπερίδας, με τα αναψυκτικά και τα ελαφριά εδέσματα στα χέρια, ήταν πρωτόγνωρη.

Σχετικά άρθρα

Με το άγχος των αναλώσιμων οι διαβητικοί

Ενίσχυση της Π.Ε.Ν.ΔΙ. μέσω της «εικονικής» εκδοχής του Γύρου Λίμνης

Το μπλε του διαβήτη δε φώτισε τα Γιάννενα