Καθημερινά

Περπάτησαν σε… «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Στις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» συμμετείχε και φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Με σκοπό την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας συνδιοργάνωσε δύο δράσεις στην προστατευόμενη περιοχή.

Στις 10 Μαΐου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, πραγματοποίησε εκδρομή ερμηνείας περιβάλλοντος με θέμα «Βίτσα Ζαγορίου: Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο», με τη συμμετοχή των μαθητών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Η εκδρομή ξεκίνησε με ενημέρωση στον αρχαιολογικό χώρο της Βίτσας και στη συνέχεια, σε μια διαδρομή εντός του οικισμού, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι στον χρόνο, να γνωρίσουν την πολιτιστική ταυτότητα και την βιοποικιλότητα της περιοχής, καθώς και τη σημασία της προστασίας του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος. Υπεύθυνοι για την ξενάγηση των μαθητών ήταν η αρχαιολόγος Ι. Κατσαδήμα και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης.
Επίσης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, πραγματοποίησε πεζοπορία, την Κυριακή 19 Μαΐου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Η πορεία ξεκίνησε από το Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων και κατέληξε στο Μαυρονόρος, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στις εκκλησίες του Αγ. Θεοδώρου και της Αγ. Κυριακής. Η επιστροφή στους Μαυραναίους περιλάμβανε μια ακόμα ξενάγηση στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν κεράσματα στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Μαυραναίων από τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Μαυραναίων. Την ξενάγηση των συμμετεχόντων πραγματοποίησαν οι αρχαιολόγοι Σ. Ραπτόπουλος και Ζ. Λόλα, ο δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Γρεβενών και μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ι. Τζατζάνη, ο αρχιτέκτονας Κ. Ντέλμας και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης.
Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τις δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων, τους συμμετέχοντες, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Μαυραναίων και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία των δύο εκδηλώσεων.

Σχετικά άρθρα

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με περιηγήσεις για μαθητές και ευρύ κοινό

Οι άνθρωποι και η λίμνη 20.000 χρόνια πριν και σήμερα

Ηπειρωτικός Αγών

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» και στα Γιάννενα