ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Δύο αρχοντικά που θέλουν να γίνουν μουσεία

Να ανοίξουν για το κοινό και να αποτελέσουν μέλη ενός δικτύου μουσείων στην πόλη, επιδιώκει ο δήμος Ιωαννιτών για τα αρχοντικά δύο ευεργέτιδων, της Ισμήνης Τζαβέλλα και της Φερενίκης Καλούδη, η προσφορά των οποίων τιμήθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το τμήμα Κληροδοτημάτων.

Και τα δύο αρχοντικά, που κληροδοτήθηκαν στον δήμο Ιωαννιτών, έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το υλικό που υπάρχει εντός τους, όπως ανέφερε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα Κληροδοτήματα Γεωργία Γιώτη, η οποία έκανε και την παρουσίαση. Πρόκειται, όπως είπε, για εξαιρετικά δείγματα της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας μιας άλλης εποχής, ελαιογραφίες, πίνακες, πορσελάνες, αρχειακό υλικό σημαντικό για την λαογραφία, την τοπική ιστορία και όχι μόνο.

«Εκείνες με την πράξη τους, πράξη αγαθή, πράξη ανιδιοτέλειας ευεργέτησαν την τοπική κοινωνία. Άφησαν πίσω τους σε εμάς βαριά κληρονομιά, κομμάτι από τα Γιάννινα που νοσταλγούμε. Χρέος μας να σεβαστούμε τη βούλησή τους και να πράξουμε τα βέλτιστα για την εκπλήρωση των σκοπών των κληροδοτημάτων τους. Από πλευράς δημοτικής αρχής καταβλήθηκε και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση των δύο αρχοντικών», τόνισε και πρόσθεσε πως στόχος είναι η δημιουργία δικτύου Μουσείων, ώστε οι χώροι να είναι ανοιχτοί στο κοινό και επισκέψιμοι από σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αξιοποίηση του ισογείου της Οικίας Τζαβέλλα με τη μεταστέγαση του Ιστορικού Αρχείου του δήμου.

Για την προσωπικότητα της Ισμήνης Τζαβέλλα μίλησε η ανιψιά της Νίκη Λάππα, ενώ για τη Φερενίκη Καλούδη και την προσωπική σχέση που είχε μαζί της μίλησε η δημοσιογράφος και εκδότης επί σειρά ετών του «Ηπειρωτικού Αγώνα» Λουκία Τζάλλα.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων

Απολογείται για τις κλήσεις ο Δήμος