ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Αν ο εθελοντισμός ήταν παιχνίδι, θα ήταν… θησαυρός»

Περισσότερα από 20 σχολεία, 500 μαθητές και πλήθος φορέων θα συμμετέχουν στη κοινή δράση «Αν ο εθελοντισμός ήταν παιχνίδι, θα ήταν… θησαυρός», με την οποία κορυφώνονται αύριο Τετάρτη οι ετήσιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω».

Η κοινή δράση, η οποία έχει αξιολογηθεί ως προτεινόμενη καλή πρακτική σε πανελλήνιο επίπεδο, διεξάγεται για 4η συνεχή χρονιά στο κέντρο της πόλης, και κυρίως εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων, με τη συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Φέτος, συνεργάζονται ομάδες από περισσότερα από 20 σχολεία, με περισσότερους από 500 μαθητές, 50 εκπαιδευτικούς, 20 φορείς και περισσότερους από 50 εθελοντές. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων, 1ο Νηπιαγωγείο Πάργας, 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, 9ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου, Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων, 21ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Παρακαλάμου, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιωαννίνων, Γενικό Λύκειο Ελεούσας «Κωνσταντίνος Ασώπιος», 9ο ΓΕΛ Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων, Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελάς και ΕΕΕΕΚ Ιωαννίνων. Αυτοί, μαζί με μαθητές από την ΕΛΕΠΑΠ και την Πολιτιστική ομάδα κέντρου φιλοξενίας προσφύγων Φιλιππιάδας, θα αναμιχθούν ισότιμα σε ομάδες και θα «παίξουν» παιχνίδι θησαυρού του εθελοντισμού.
Οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί χάρη στη συνεργασία με τους Pagouristas, τη Χ.Ε.Ν., την Αλκυόνη, το Europe Direct, τον Ερυθρό Σταυρό, τον Σύνδεσμο Τυφλών Ηπείρου, τη σχολή «Το Τούνελ της Σιωπής», τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας, το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας, τη Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, την Anima, το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, το εργαστήριο δραματοθεραπείας και συμβουλευτικής «Ανοικτό Παράθυρο» και την Arsis.
Οι δράσεις αποτελούν βιωματική προσέγγιση της ενεργού πολιτειότητας και θα ολοκληρωθούν με τη συμβολική φύτευση του δέντρου του εθελοντισμού στο 9ο Δημοτικό σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της προώθησης του εθελοντισμού, χάρη στη συνεργασία με το τμήμα πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών και την αρμόδια αντιδήμαρχο Ελ. Βασιλείου, καθώς και τη χορηγία των δένδρων από τον Απ. Κοκορδάτο, ετοιμάζεται πάρκο εθελοντισμού, στο οποίο θα δοθεί η ονομασία «Νοιάζομαι και Δρω».
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου και να τους ωθήσει να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις. Υλοποιείται στα σχολεία του Δικτύου καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με δράσεις όπως επισκέψεις σε γηροκομεία, ΚΑΠΗ, κλινικές (παιδιατρική αλλά και ψυχιατρική), καθαρισμοί περιοχών, συμμετοχή σε festival θεατρικού δρώμενου με θεματολογία η οποία προάγει την έννοια του ενεργού πολίτη, συμμετοχή σε κοινές δράσεις με πρόσφυγες.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο σε πανελλαδικό επίπεδο στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.noiazomaikaidrw.gr. Υπεύθυνος στην Ήπειρο είναι ο Δημήτρης Κονετάς.

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Πολύτιμη γνώση για το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης