Ο διαγωνισμός, που είναι ο τρίτος κατά σειρά για το τοπικό εθελοντικό σωματείο, έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας φέτος και συμμετείχαν σ’ αυτόν γυναίκες, ντόπιες και ξένες. «Γεννηθήκαμε γυναίκες» ήταν το θέμα της. Στο εμβληματικό κτίριο της πόλης, στο Σουφαρί Σαράι έγινε η εκδήλωση, στη πάντα φιλόξενη αίθουσά του.
Ήταν εκεί στην πρώτη σειρά της αίθουσας, μεταξύ των επισήμων, εκείνες με ή χωρίς μαντήλες, πρόσωπα χαρούμενα, νεανικά πρόσωπα γυναικών, που άφησαν πίσω όλα όσα τράβηξαν, για να έρθουν στον τόπο μας, πρόσφυγες. Όμορφες φιγούρες, που δείχνουν σαν να μην πέρασε από αυτές η θλίψη, καθώς άφησαν τη δική τους πατρίδα κι έκαναν πατρίδα τα Γιάννενα. Μετέτρεψαν σε ποίηση το δράμα τους κι άφησαν μια χαραμάδα χαράς να ξεμυτίσει από τα πάθη τους. «Δεν είμαι μια συνηθισμένη γυναίκα», είπαν στα Αραβικά και στα Ελληνικά τα δυο κορίτσια, που μαζί συνέθεσαν αυτό το θαυμάσιο ποίημα. Μπροστά μας πολλά είδωλα του ίδιου δραματοποιημένου προσώπου. Συνομιλούν, εκθέτουν βιώματα, ξορκίζουν το θάνατο. Οι δυο ποιήτριες το δείχνουν με τις κινήσεις τους, πως ανεβαίνουν στο βήμα αμήχανες μπροστά στην τιμή που τους γινόταν. Στα πρόσωπά τους καθρεφτίζονταν όλες εκείνες οι γυναίκες που υποφέρουν ανά τον κόσμο. Δεν είναι, πράγματι, συνηθισμένες. Η συγκίνηση περίσσευε στο ακροατήριο, που δεν το αποτελούσαν μόνο γυναίκες. Ήταν και άνδρες εκεί, σύζυγοι συζύγων και όχι μόνο. Ως και οι υπόλοιπες βραβευθείσες ποιήτριες έδειχναν πως συμμετείχαν στον βουβό τους πόνο, πως τους άγγιξαν τα λόγια, με τη δική μας ποιήτρια Χριστίνα Φούσκα να το δείχνει στα βουρκωμένα μάτια της.
«Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι», κατά τη σπουδαία Γαλλίδα φεμινίστρια, τη διανοούμενη Σιμόν Ντε Μποβουάρ. Το επαναλάμβαναν από του βήματος εκείνες οι οποίες πήραν τον λόγο και μίλησαν για τους γυναικείους αγώνες. Ο ανώνυμος είναι γυναίκα, που ονειρεύεται μια ζωή πέρα από τα όρια που τους έχει επιβάλλει η κοινωνία, σύμφωνα με άλλη φεμινίστρια, τη συγγραφέα Βιρτζίνια Γουλφ.
Γυναίκα συνόδευε στο πιάνο όλες τις απαγγελίες και ήταν η Γιαννιώτισσα μουσικός Δήμητρα Ηγουμενίδη, με τη μάνα της να στέκεται διακριτικά, συγκινημένη στα πίσω καθίσματα. Και να υποδηλώνει με την παρουσία της αυτή, πως μάνες, αδελφές, κόρες, σύζυγοι, είναι εκείνες που δίνουν καθημερινούς αγώνες ζωής και δύναμης. Mια ύπαρξη όλες. Άξιες επαίνου είναι οι γυναίκες της ΧΕΝ Ιωαννίνων, με την πρόεδρό τους Πόπη Στεφανίδη, καθώς σε δύσκολους καιρούς, που διανύει η ανθρωπότητα σήμερα, εστιάζουν τους επαίνους τους στην όχι συνηθισμένη γυναίκα.