Αίθουσα ΣύνταξηςΚαθημερινά

Μια μελέτη των πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα

Από το Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα εκδόθηκε και κυκλοφορεί το βιβλίο «Πολιτιστικές διαδρομές στην Ελλάδα. Προοπτικές για τη δημιουργική οικονομία» της Γιαννιώτισσας Ελισσάβετ Γ. Κώστα, το οποίο θα παρουσιαστεί στα Γιάννενα τον ερχόμενο Ιούνιο.

Στο βιβλίο μελετώνται οι πολιτιστικές διαδρομές από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αναφορικά με τη μελέτη των πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα, οι βιβλιογραφικές αναφορές είναι αρκετά περιορισμένες. Επιπλέον, εντοπίζονται ελλείψεις και στο θέμα της διαμόρφωσης ενός μοντέλου για τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών. Το βιβλίο φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό στην έρευνα και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός μοντέλου για τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την εγχώρια και τη διεθνή βιβλιογραφία. Επίσης, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εγχειρίδιο αναφοράς σε θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα, αφού συμπυκνώνεται σε αυτό η τεχνογνωσία που παράχθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ο σχετικά πρόσφατος θεσμός της πολιτιστικής διαδρομής αποτελεί, εξαιτίας της δυναμικότητάς του, ένα σημαντικό «εργαλείο» αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι αρκετά διαδεδομένες στην Ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς προσφέρουν δυνατότητες για αξιοποίηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο βιβλίο αναλύονται διεξοδικά οι υπάρχουσες θεωρίες και έννοιες του πολιτιστικού τουρισμού και των πολιτιστικών διαδρομών και προτείνεται ένα νέο μοντέλο για τον σχεδιασμό τους. Τέλος, στο βιβλίο αναλύεται διεξοδικά το θέμα του σχεδιασμού και της δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στη δημιουργία διαδρομών στη Σπάρτη και τα Ιωάννινα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την πρόταση ένταξης της μιας εκ των δύο προτεινόμενων διαδρομών στο Δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στις σελίδες του βιβλίου υπάρχει, μεταξύ άλλων, εκτενής αναφορά στους «Ρωμανιώτες Εβραίους. Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων» και στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού στον Δήμο Ιωαννιτών, μέσω της δημιουργίας ομώνυμης πολιτιστικής διαδρομής.
Online αγορά: https://www.kardamitsa.gr/product/50535/politistikes-diadromes-stin-ellada-prooptikes-gia.html