ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Εν αναμονή της πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά bullying

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, όπως είχε ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού, που θα λειτουργεί με την ευθύνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος», πρόσβαση θα έχουν οι μαθητές και οι γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών. Η πρόσβαση διασφαλίζεται με τη χρήση ατομικών κωδικών εισόδου και διευκολύνεται με τη δημιουργία ψηφιακού ιστότοπου που υποδέχεται αναφορές.

Ο σχετικός νόμος, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2023, προβλέπει και τη ρύθμιση για τη λειτουργία της πλατφόρμας, η οποία  όμως δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή. Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά, την κάθε καταγγελία, που θα υποβάλλεται μέσω της πλατφόρμας, θα επεξεργάζεται το σχολείο και παράλληλα μια τετραμελής επιτροπή στη δευτεροβάθμια ή την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ανά περίπτωση, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση .

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης, η πλατφόρμα θα λειτουργήσει εντός των ημερών, όπως ανέφερε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Μαρίνα Μπέση, ερωτηθείσα σχετικά. Παράλληλα, πρόσθεσε πως αυτή την περίοδο τουλάχιστον, τα σχολεία της Ηπείρου δεν καλούνται να διαχειριστούν κάποιο σοβαρό περιστατικό ενδοσχολικής βίας. «Κάποια ζητήματα που υπάρχουν, αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει και δεν προχωρούν ώστε να λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις», σημείωσε, τονίζοντας πως τα σχολεία, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, στοχεύουν στην ενημέρωση των παιδιών αλλά και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.

Σχετικά άρθρα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Εκτός σειράς εμβολιασμοί με ανοιχτά ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα

Αποστόλης Τζελέτας