ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκτός σειράς εμβολιασμοί με ανοιχτά ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα

Καταιγιστικές αναμένονται να είναι μέσα στις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των εμβολιασμών ατόμων στα Γιάννενα, τα οποία δεν ανήκουν στις ηλικιακές κατηγορίες ή σε ευπαθείς ομάδες για τις οποίες έχει ανοίξει έως τώρα η πλατφόρμα του εμβολιασμού.

Από τα πρώτα στοιχεία στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, μετά από εισαγγελική εντολή, προκύπτει ότι πρόκειται για άτομα που είχαν κλείσει κανονικά μέσα από την πλατφόρμα των εμβολίων τα ραντεβού τους για εμβολιασμό και όχι για χορήγηση αδιάθετων δόσεων μετά από ακύρωση προγραμματισμένων ραντεβού.
Αυτό επιβεβαίωσε, μιλώντας στον Η.Α. και ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Θεόδωρος Παπακώστας, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι δεν προέκυψε καμία παράκαμψη της εμβολιαστικής σειράς με ευθύνη όσων τοπικά χειρίζονται το θέμα της αναπλήρωσης των εμβολιασμών. «Από τις πληροφορίες που είναι σε γνώση μας, προκύπτει ότι το πρόβλημα δεν είναι τοπικό. Οι άνθρωποι που προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα, είχαν πάρει κανονικά τα ραντεβού τους από την πλατφόρμα, αν και δεν ανήκαν στις προβλεπόμενες ηλικιακές κατηγορίες ή σε ευπαθείς ομάδες. Το πώς ξεκλείδωσαν τα ΑΜΚΑ τους και μπόρεσαν να κλείσουν ραντεβού, είναι θέμα που ήδη διερευνάται και αναμένουμε και εμείς τις απαντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «ξεκλείδωμα» των ΑΜΚΑ

Το ενδιαφέρον της διερεύνησης της υπόθεσης εντοπίζεται στο με ποιο τρόπο μπόρεσαν να ξεκλειδώσουν τα ΑΜΚΑ των ατόμων αυτών, τα οποία διαπιστώνεται ότι είναι εργαζόμενοι σε μεγάλη επιχείρηση τροφίμων της περιοχής.
Με δεδομένο ότι μιλάμε για μια κυβερνητική πλατφόρμα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, το ενδεχόμενο «χακαρίσματος» του συστήματος μάλλον πρέπει να αποκλειστεί. Το πιθανότερο σενάριο έχει να κάνει με την ένταξη του ΑΦΜ της συγκεκριμένης επιχείρησης στις κατηγορίες που προτεραιοποιούνται για εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να ξεκλειδώσουν αυτόματα και τα ΑΜΚΑ όλων των εργαζόμενων, οι οποίοι προφανώς και ειδοποιήθηκαν ότι μπορούν να εμβολιαστούν. Το ζητούμενο είναι αν υπήρξε εντολή από κάποιους να ξεκλειδώσει το συγκεκριμένο ΑΦΜ ή απλώς η εταιρεία μπόρεσε να χειριστεί το σύστημα, με τρόπο που δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ένα ενδεχόμενο που παρουσιάζεται ως πιθανό, είναι να προστέθηκε κάποιος ΚΑΔ, δίνοντας τη δυνατότητα εμβολιασμού, όπως έγινε για παράδειγμα με εκτροφείς άλλων ζώων στη Δυτική Μακεδονία. Από τη διοίκηση της επιχείρησης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση.

Ενήμερο το υπουργείο Υγείας

Το θέμα είναι σε πλήρη γνώση και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του υπουργείου Υγείας, καθώς η παραγγελία για επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ως αποτέλεσμα ενεργειών της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που με τη σειρά της ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους των εμβολιαστικών κέντρων για τη μαζική προσέλευση ατόμων νεαρής ηλικίας, που προσέρχονται με ραντεβού.
Από την πλευρά, πάντως, του υπουργείου διαμηνύεται πως δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στο σύστημα και παραπέμπουν στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για εξηγήσεις.
Ωστόσο, αργά ή γρήγορα αναμένεται να υπάρξουν και επίσημες τοποθετήσεις.

Σταμάτησαν οι εμβολιασμοί

Από τη στιγμή που το ζήτημα είδε το φως της δημοσιότητας και δόθηκε η εντολή για την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, οι εμβολιασμοί διακόπηκαν για όσους δεν ανήκουν στις προβλεπόμενες ηλικιακές κατηγορίες ή σε ευπαθείς ομάδες, ακόμη και αν έχουν στα χέρια τους καταχωρημένα ραντεβού.
Άγνωστος παραμένει ο αριθμός όσων έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στο εμβολιαστικό κέντρο του ΠΓΝΙ εμβολιάστηκαν περίπου 15 άτομα, ωστόσο εκτιμάται ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει εμβολιαστεί τόσο στα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα της πόλης όσο και σε αυτά στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας.

Σχετικά άρθρα

Εν αναμονή της πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά bullying

Σπίτι- σπίτι οι εμβολιασμοί στον Δήμο Δωδώνης

Προβληματίζουν οι μετακινήσεις λόγω εορτών