ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ν. Ανδρουλάκης: «Στόχος μας είναι να γίνουμε κυβέρνηση»

«Ο στόχος μας δεν είναι να είμαστε το δεύτερο κόμμα. Στόχος μας είναι να γίνουμε κυβέρνηση και να στείλουμε τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση». Αυτό τόνισε από τα Γιάννενα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε θεματική εκδήλωση με θέμα «Παιδεία και Ανισότητες», με την οποία ολοκληρώθηκε το «Οδοιπορικό για την Παιδεία» του κόμματος στην Ήπειρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, θέλησε να καταστήσει σαφές πως ο στόχος για το ΠΑΣΟΚ έχει διαφοροποιηθεί, κάτι που αποτελεί συνάρτηση τόσο των επιδόσεών τους στις εθνικές και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και των εξελίξεων στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει δυναμικά […] Η δημοκρατική παράταξη επανέρχεται αξιακά. Το πρώτο βήμα έγινε στις εθνικές εκλογές, το δεύτερο βήμα έγινε στις αυτοδιοικητικές, το τρίτο βήμα θα γίνει στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές θα πάρουμε τη νίκη», τόνισε στην αρχή και στο τέλος της ομιλίας του, εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τις μεθόδους της, για να διατηρήσει την εξουσία. «Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης είχαν θέσει ως στόχο 13 στις 13 περιφέρειες και τρεις στους τρεις μεγάλους δήμους στη χώρα. Στην προσπάθειά τους να “βάψουν” για άλλη μια φορά τον χάρτη μπλε, δε δίστασαν να συνεργαστούν ακόμα και με το σκοτάδι. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η στήριξη στον Αχιλλέα Μπέο στον Βόλο, που ανταπέδωσε με στήριξη στον Αγοραστό», είπε, σημειώνοντας ότι οι πολίτες έστειλαν μήνυμα ότι δεν θέλουν μία αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί ως το “μακρύ χέρι” του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά μια αυτοδιοίκηση που βελτιώνει την καθημερινότητά τους».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επιχείρησε την αποδόμηση του κυβερνητικού έργου, κάνοντας ειδική αναφορά στην ακρίβεια, στη διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα προβλήματα της καθημερινότητας και έκανε λόγο για αλαζονεία, εκβιασμό των πολιτών, προσπάθεια ουγγαροποίησης της αυτοδιοίκησης και άλωση των Ανεξάρτητων Αρχών. Ειδική αναφορά έκανε στην ακρίβεια, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «τροχονόμο ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», προσθέτοντας ότι «από τον γυάλινο πύργο του δεν καταλαβαίνει ως πρίγκιπας τα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Άνοιγμα στο κεντροαριστερό ακροατήριο

«Ο αγώνας για να αποκτήσει η Νέα Δημοκρατίας αξιόμαχο αντίπαλο, ριζώνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», συνέχισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και απηύθυνε άνοιγμα στο κεντροαριστερό ακροατήριο, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που πρέπει να ενώσει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις απέναντι στη ΝΔ.
«Έχουμε χρέος όχι να αυξήσουμε αργά και σταθερά τα ποσοστά μας -κάτι που πετύχαμε στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές- αλλά με την πολιτική μας να πάει σπίτι του αυτό το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου στις επόμενες εθνικές εκλογές. Γι’ αυτό καλώ κάθε προοδευτικό πολίτη, αριστερό, κεντροαριστερό, κεντρώο να έρθει μαζί μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες μιας νικηφόρας πορείας», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζοντας ότι «σε αυτήν την πορεία δεν χωράει -και δε θα δεχτώ- ούτε τη συντήρηση, ούτε τον τυχοδιωκτισμό, όσων έδωσαν σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Οι προτάσεις για την Παιδεία

Σε ό,τι αφορά την παιδεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε με τίτλους τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματος για την αναβάθμισή της, ενώ προανήγγειλε και την
επόμενη θεματική εκδήλωση, με αντικείμενο την Υγεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Νάξο και θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά.
«Θέλουμε μια γενναία μεταρρύθμιση για την παιδεία με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο και όχι μια παιδεία με κληρονομική λειτουργία υπέρ αυτών που έχουν και μπορούν», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι είναι διαφορετικό το σχέδιό του από αυτό της σημερινής κυβέρνησης. Πρότεινε δε, μεταξύ άλλων αύξηση της δημόσιας δαπάνης, ώστε να φτάσει στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενίσχυση της ποιοτικής εκπαίδευσης, προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή και καθηγητή στα σχολεία, καθώς και διαδραστικούς πίνακες σε κάθε τάξη, στήριξη των ολοήμερων νηπιαγωγείων και της ειδικής αγωγής, πιστοποίηση ξένης γλώσσας και ηλεκτρονικού υπολογιστή έως τη Γ’ Γυμνασίου, ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας.
Ειδική αναφορά έκανε στην καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις συνεχείς αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, ενώ δεσμεύτηκε και για ισχυρή οικονομική στήριξη των εργαζόμενων στις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τάχθηκε υπέρ της πραγματικής αξιολόγησης. Τέλος, μίλησε για ισχυρά πανεπιστήμια, που θα συνδέονται με την τοπική ανάπτυξη και μίλησε για ισχυρή χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, για να έρθουν πίσω στη χώρα μας οι Έλληνες που μεγαλουργούν στο εξωτερικό.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Τομεάρχης Παιδείας Στέφανος Παραστατίδης, που οργάνωσε το τριήμερο οδοιπορικό, ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Τσίμαρης, ο πρώην υπουργός Βαγγέλης Αργύρης, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Όλον» Στέφανος Ζούμπας και πολλά ακόμη στελέχη, που έδωσαν τη μάχη των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, όχι, όμως, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δ. Παπαγεωργίου και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θ. Μπέγκας, τη νίκη του οποίου συμπεριέλαβε το ΠΑΣΟΚ στο άτυπο σημείωμά του.
Τον Ν. Ανδρουλάκη προλόγισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του κόμματος Βασίλης Γαρδίκος.

Σχετικά άρθρα

Στην Πρέβεζα αύριο ο Ν. Ανδρουλάκης

Αισιοδοξία ότι θα είναι στη όχθη των νικητών

Θ. Μανταλόβας: Να αφήσουμε πίσω το ΠΑΣΟΚ – φέουδο των μηχανισμών

Αποστόλης Τζελέτας