ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θ. Καρακίτσος: «Επιτακτική και αδήριτη ανάγκη η αλλαγή προσώπων»

Αναγκαία χαρακτηρίζει την αλλαγή σκυτάλης και την ανανέωση στη διοίκηση της περιφερειακής αρχής ο δικηγόρος Θοδωρής Καρακίτσος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη Ήπειρος ΟΛΟΝ – «Τόπος να ζεις» και επικεφαλής τον Στέφανο Ζούμπα.

Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η μακροχρόνια άσκηση εξουσίας από τα ίδια πρόσωπα καταλήγει στον δεσποτισμό, στη δημιουργία μηχανισμών αναπαραγωγής και διαιώνισης της εξουσίας, στην αδιαφάνεια, σε συναλλαγές και έλλειψη ευρύτερου σχεδιασμού.
Μιλώντας στον Η.Α., λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, θέτει και μια σειρά ζητημάτων, που κατά προτεραιότητα θα πρέπει να απασχολήσουν τη νέα περιφερειακή αρχή και έχουν να κάνουν κατά βάση με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της.

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της παράταξης Ήπειρος ΟΛΟΝ – «Τόπος να ζεις»;

Η παράταξη Ήπειρος ΟΛΟΝ – «Τόπος να ζεις» δημιουργήθηκε το 2019 για να εκπροσωπήσει τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς στην Περιφέρεια Ηπείρου, με επικεφαλής τότε τον Δημήτρη Δημήτριου. Η πολιτική συγκυρία των εθνικών βουλευτικών εκλογών και οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έφεραν στις περιφερειακές εκλογές του 2023 ως νέο υποψήφιο περιφερειάρχη τον Στέφανο Ζούμπα. Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, η δημιουργία μίας πολιτικής ομάδας μέσα από τη συγκρότηση ενός αξιόμαχου ψηφοδελτίου, που εκφράζει όχι μόνο τον πολιτικό χώρο, αλλά και την πολιτική πρόταση για να ξεφύγει η Περιφέρεια από το τέλμα, καθώς είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Ηπείρου υστερεί στην ανάπτυξη και στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η αλλαγή σκυτάλης και η ανανέωση στη διοίκηση της περιφερειακής αρχής είναι αναγκαία, θεωρώ γενικά ότι η μακροχρόνια άσκηση εξουσίας από τα ίδια πρόσωπα καταλήγει στον δεσποτισμό, στη δημιουργία μηχανισμών αναπαραγωγής και διαιώνισης της εξουσίας, στην αδιαφάνεια, στις «πολιτικές» συναλλαγές, στην έλλειψη ευρύτερου σχεδιασμού. Ο πολιτικός χώρος που εκφράζω, μπορεί εκλογικά να πλήρωσε δυσανάλογο τίμημα με την εφαρμογή των εξαναγκαστικών μνημονιακών πολιτικών τα προηγούμενα έτη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι αιρετοί Νομάρχες, οι αιρετοί Περιφερειάρχες, η μεταβίβαση περισσότερων αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στις Περιφέρειες και στους Δήμους, η διεύρυνση των εδαφικών ορίων των Δήμων και των Περιφερειών, τα σχέδια Καποδίστριας και Καλλικράτης, που υλοποίησαν τα παραπάνω, είναι θετικό έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που οραματίστηκε πρώτος ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου.

Τι είναι αυτό που καθιστά προοδευτική και σύγχρονη την πρόταση του Στέφανου Ζούμπα σε σχέση με τους άλλους συνδυασμούς;

Ο Στέφανος Ζούμπας διαθέτει μεγάλη εμπειρία τόσο με την ανάληψη θέσεων ευθύνης στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς, όσο και με την αυτοδιοικητική του εμπειρία ως δημοτικός σύμβουλος και περιφερειακός σύμβουλος παλαιότερα. Έχει αγωνιστικά χαρακτηριστικά ως προσωπικότητα, ήταν και παραμένει στις επάλξεις του πολιτικού χώρου της κεντροαριστεράς, είναι συνεπής και πιστός στις πολιτικές του θέσεις και αναφορές διαχρονικά, έχει επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, έχει συγκροτημένη πολιτική πρόταση για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου. Εκπροσωπεί τη διαφάνεια και την αγωνιστικότητα για να γίνει η Περιφέρεια Ηπείρου καλύτερη, αποτελεσματική με σχέδιο και δράση. Είναι ο πλέον κατάλληλος και ικανός να ηγηθεί της προσπάθειας του συνδυασμού μας.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών στην Περιφέρεια Ηπείρου;

Θεωρώ ότι το διακύβευμα τον εκλογών είναι η ανανέωση των πολιτικού προσωπικού στην περιφερειακή αρχή, είναι επιτακτική και αδήριτη ανάγκη η αλλαγή μετά από 21 σχεδόν χρόνια των προσώπων που άσκησαν εξουσία στην αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αρχικά και στην περιφερειακή αρχή μεταγενέστερα.

Ποιος είναι ο βασικός σας στόχος ως περιφερειακός σύμβουλος και πώς σκοπεύετε να τον επιτύχετε;.

Κανένας περιφερειακός σύμβουλος δεν πρέπει να έχει προσωπική στρατηγική ή προσωπικές επιδιώξεις. Κάθε περιφερειακός σύμβουλος ή υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος οφείλει να συνεισφέρει τις ιδέες του και τις προτάσεις του στις συλλογικότητες που συμμετέχει, στην πολιτική ομάδα, στον συνδυασμό του, στο περιφερειακό συμβούλιο, αν εκλεγεί, ώστε οι ιδέες και οι προτάσεις να μετουσιώνονται σε συλλογικό πολιτικό σχέδιο και δράση. Πιστεύω στη δράση των συλλογικοτήτων. Θεωρώ, πάντως, επίκαιρα ζητήματα, που θα πρέπει να απασχολήσουν τη νέα περιφερειακή αρχή, λόγω της κλιματική αλλαγής, την αναθεώρηση των σχεδίων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, την επανεξέταση των σχετικών έργων, τον χωροταξικό σχεδιασμό, την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας και του ποταμού Καλαμά, που απαιτούν γενναίες παρεμβάσεις, ενδεχομένως με πολιτικό κόστος, και κινδυνεύουν με περαιτέρω υποβάθμιση.