ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με ομιλία του Π. Χιώνη και συναυλία της Μ. Κανά

Στάση στα Γιάννενα και το Πάρκο Λιθαρίτσια κάνει και φέτος το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στις 15 και 16 Σεπτέμβρη, παρουσιάζοντας πλήθος δράσεων, συζητήσεων και συναυλιών, με αποκορύφωμα αυτή με τη Μελίνα Κανά, το βράδυ του Σαββάτου.

Σύνθημα του Φεστιβάλ είναι «Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη», εμπνευσμένο από τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ και η ΚΝΕ δίνει και φέτος βήμα και σε νέους καλλιτέχνες, ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στις σκηνές του Φεστιβάλ.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζουν η κεντρική πολιτική ομιλία από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Θοδωρή Χιώνη, το Σάββατο το βράδυ, καθώς και η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για τον Καπιταλισμό – Αστικό Κράτος» Η συζήτηση που συνοδεύει την βιβλιοπαρουσίαση, έχει τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το αστικό κράτος. Ανίκανο και επικίνδυνο για τις λαϊκές ανάγκες, ικανό και αποτελεσματικό για τις ανάγκες του κεφαλαίου» και θα ξεκινήσει στο Φοιτητικό Στέκι, την Παρασκευή στις 8 το βράδυ.
Θα προηγηθούν, στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής συναυλίες με τους Healusion και Mosseremax. Την κεντρική σκηνή θα ανοίξουν οι «Yinname the Band» και θα ακολουθήσουν ο Εισβολέας με full band και οι «Δρόμοι της Παράδοσης», με τον Βασίλη Παπαγεωργίου στο κλαρίνο και τον Νίκο Δάσκαλο στο τραγούδι.
Το Σάββατο, στις 8 το βράδυ, στο μαθητικό στέκι θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο Κεραμυδοτρέχαλος» σε διασκευή Άλκης Ζέη, από την θεατρική ομάδα μαθητών της Τ.Ο. Ιωαννίνων της ΚΝΕ.
Στην κεντρική σκηνή θα λάβει χώρα ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του αγώνα και θα ακολουθήσουν η κεντρική πολιτική ομιλία από τον Θοδωρή Χιώνη και η μεγάλη συναυλία με τη Μελίνα Κανά. Μαζί της θα είναι ο Αλέξανδρος Δάικος.

Η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, που επιμελείται η Ιδεολογική Επιτροπή του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου- Κέρκυρας – Λευκάδας της ΚΝΕ, έχει τίτλο «1973-2023: 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ‘’Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια’’- Γ. Ρίτσος», ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον εμφανίζει η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η άλλη όψη του Ποδοσφαίρου», η οποία παρουσιάζεται λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ.
Στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του σημείο συνάντησης πρωτοετών φοιτητών, γωνιά νέων γυναικών και φωτογραφική έκθεση «Η άλλη όψη του Ποδοσφαίρου». Επίσης, θα λειτουργούν μπαρ και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», καθώς και παιδότοπος για τις μικρές ηλικίες.
Τέλος, στο 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Τα είδη που θα συγκεντρώνονται είναι κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακοι, εμφιαλωμένα νερά (κατά προτεραιότητα), χυμοί, συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες κ.ά.), φρυγανιές – παξιμάδια, μπισκότα, κρουασάν, μπάρες δημητριακών – παστέλια, γάλα σε σκόνη, είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας), φακοί.
Οι πόρτες του Φεστιβάλ ανοίγουν στις 6.30 το απόγευμα.

Σχετικά άρθρα

Εμπνέεται από τον Ν. Μπελογιάννη, τιμά την Μικρασιατική Καταστροφή

Ηπειρωτικός Αγών

Μπάμπης Στόκας-Μελίνα Κανά στο Stage