ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντιπαράθεση με αιχμή τη ΔΕΥΑΙ… από την ανάποδη

Κάτι από την περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2019, αλλά από την αντίστροφη, αρχίζει να θυμίζει το σκηνικό που διαμορφώνεται προεκλογικά στον Δήμο Ιωαννιτών, με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» να είναι αυτή τη φορά στη θέση του κατήγορου και τα «Γιάννενα Νέα Εποχή», ως δημοτική αρχή, να απαντούν.

Αφορμή για ένα «πινγκ πόνγκ» αλληλοκατηγοριών έδωσε η επιβολή ενός προστίμου στη ΔΕΥΑΙ μετά από την «έκθεση προσωρινών αποτελεσμάτων» της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ). Το πρόστιμο -«δημοσιονομική διόρθωση» όπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου- ορίστηκε στο ποσό των 231.175,79 ευρώ, στο 2% επί του προϋπολογισμού του έργου δηλαδή, με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ να ελέγχεται για το ότι αγνόησε τον νόμο περί σύγκρουσης συμφερόντων και δε διασφάλισε τη νόμιμη σύνθεση και αμεροληψία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.
Η απόφαση αφορά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ στις 10 Ιανουαρίου 2020 και τη συζήτησηγια το έργο «Επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών»- «Ολοκληρωμένη Διαχείριση λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας», προϋπολογισμού 24.651.072,62 ευρώ, στην οποία κρίθηκε ότι κακώς συμμετείχε ο αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. της Επιχείρησης Γιώργος Αρλέτος, με δεδομένο ότι η εταιρία στην οποία ήταν μέτοχος η σύζυγός του στο παρελθόν, είχε ανάμιξη στον διαγωνισμό. Κάτι, βέβαια, που ήταν γνωστό και γι’ αυτό, όπως αναφέρεται και στο απόσπασμα του πρακτικού, ο κ. Αρλέτος δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία για την κατακύρωση του διαγωνισμού της επέκτασης του βιολογικού στον σημερινό ανάδοχο, λόγω κωλύματος, εκ συγγενικής σχέσης με μέλη συμμετέχουσας στον διαγωνισμό κοινοπραξίας.
Στο θέμα της επιβολής προστίμου αναφέρεται με ανακοίνωσή της η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», κατηγορώντας τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ ότι, αντί να προασπίζει τα συμφέροντα της επιχείρησης αλλά και των δημοτών που αυτή εξυπηρετεί και από τους οποίους πληρώνεται, κάνει ακριβώς το αντίθετο, δημιουργώντας «φέσια». Βέβαια, το πρόστιμο δεν είναι οριστικό και, όπως κάνει γνωστό η ΔΕΥΑΙ σε απάντησή της, έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή, με την οποία ζητείται να επανεξεταστεί η υπόθεση και να μην εκδοθεί η απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, η ίδια η ΕΔΕΛ στην έκθεσή της χαρακτηρίζει την παρουσία του κ. Αρλέτου στη συνεδρίαση ως «μη σημαντικό εύρημα», με το ύψος του προστίμου να προκύπτει ως ποσοστό του πολύ μεγάλου προϋπολογισμού του έργου και όχι της σοβαρότητας του… παραπτώματος.
Το ότι το πρόστιμο δεν είναι οριστικό αναγνωρίζει και η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», που υπερψήφισε, μάλιστα, την εισήγηση δικαστικής προσβολής του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης την Πέμπτη. Ωστόσο, η κριτική εντοπίζεται κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης, τα μέλη της παράταξης στο Δ.Σ. καυτηρίασαν το γεγονός ότι εκ μέρους του κ. Αρλέτου δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης πολιτική ευαισθησία ανάληψης ευθυνών του, αλλά αντίθετα έγινε λόγος για άγνωστα συμφέροντα που δήθεν τον πολεμάνε.
«Δυστυχώς ο κ. Αρλέτος, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και η δημοτική αρχή απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι δεν έχουν το πολιτικό σθένος να παραδεχτούν τα λάθη τους, να ζητήσουν συγνώμη για τις αβλεψίες τους. Αλήθεια, πως μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να διεκδικούν ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, όταν δεν έχουν το θάρρος να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη των πράξεων τους, ακόμα κι όταν τόσο εξοφθαλμά ζημιώνουν τον δήμο;», αναφέρει η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».
Αισιοδοξία ότι «το άδικο αυτό πρόστιμο θα εξαλειφθεί», εκφράζει στην απάντησή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας και αποδίδει το «ανέβασμα των τόνων» από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην προεκλογική περίοδο.
Κατά δεύτερον, αντικρούει την κατηγορία ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΙ δεν προασπίζεται τα συμφέροντα της επιχείρησης και των δημοτών, λέγοντας πως το ποιος ενδιαφέρεται για αυτά, μπορεί κανείς πολύ εύκολα να το καταλάβει αν κάνει μια βόλτα ως τις εγκαταστάσεις του «πολύπαθου» βιολογικού καθαρισμού της πόλης.
«Το επί δεκαετία τουλάχιστον πελαγοδρομούν, με σοβαρές ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης, έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, έχει αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά και εντός ολίγων μηνών, όταν θα έχει ολοκληρωθεί, οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες να δεχθούν το 40% των λυμάτων της πόλης. Οι χώροι είναι καθαροί και η λυματολάσπη, η οποία κάποτε κάλυπτε τα πάντα, έχει απομακρυνθεί και μάλιστα με μια πολύ συμφέρουσα οικονομικά σύμβαση. Δεν παρατηρούνται πλέον φαινόμενα υπερχείλισης λυμάτων προς τον κάμπο της Λαψίστας, κάτι που συχνά–πυκνά κατά το παρελθόν προκαλούσε την αντίδραση όμορων δήμων αλλά και των εισαγγελικών αρχών. Επιπλέον, στο μέλλον θα γίνεται επεξεργασία ηλιακής ξήρανσης και εκμετάλλευσης της λυματολάσπης με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Τέλος, και πιο ουσιαστικό ίσως, είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του υπό κατάρρευση παλαιού βιολογικού, ο οποίος επί δεκαετίες δεν είχε συντηρηθεί ποτέ», αναφέρει ο κ. Μπαρτζώκας και καταλήγει: «Αν μερικοί νομίζουν ότι τα δεκάδες εκατομμύρια, που εξασφάλισε η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, για να αποκτήσει η πόλη σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, είναι λιγότερα από ένα προσωρινό πρόστιμο 230.000 ευρώ, τότε μάλλον δεν τα πάνε και τόσο καλά με την αριθμητική».

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών