Η αντιπαράθεση ουσιαστικά ξεκινά από τον τρόπο, με τον οποίο επέλεξε να απαντήσει ο μελετητής της εταιρείας «Μέτρον Α.Ε.», τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο –και σε άλλα- έργα Βησσαρίων Γιωρσπύρος σε ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Γιώργου Ζάψα, σε συνέχεια της παρουσίασης του έργου στην Πρέβεζα. Ο κ. Γιωργοσπύρος δεν περιορίστηκε να δώσει απαντήσεις επί των τεχνικών ζητημάτων, που έθετε ο Γ. Ζάψας ως προς τη χάραξη της παράκαμψης Φιλιππιάδας και τη μετατροπή δυο κύριων κόμβων από ανισόπεδους σε ισόπεδους, αλλά απέδωσε στον επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» «σύγχυση», «άγνοια», «ψέματα», «ανακρίβειες» και « σκοπιμότητες», κάνοντας και ένα σχόλιο για το ότι βρίσκεται… σε αποδρομή.
Απάντηση εις διπλούν
Απάντηση και μάλιστα εις διπλούν υπήρξε από το «Κοινό των Ηπειρωτών», με ανακοινώσεις τόσο του Γ. Ζάψα όσο και του «κληρονόμου» της παράταξης, υποψήφιου περιφερειάρχη Γιάννη Στέφου.
Ο κ. Ζάψας ξεκαθαρίζει ότι η κριτική για συγκεκριμένα σημεία και αστοχίες της πρότασης, στα οποία και θα επιμείνει, αφορά την περιφερειακή αρχή Καχριμάνη και όχι τον μελετητή της περιφερειακής αρχής, συνεπώς από εκεί ανέμενε απάντηση και όχι από τη μελετητική εταιρεία. «Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος της Μέτρον Α.Ε., με τη δημόσια απάντηση στην ανακοίνωσή μας, επιχειρεί με άκομψο και αντιπαραγωγικό τρόπο να αποδομήσει την κριτική μας, ως μη όφειλε, και να μειώσει τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με απαξιωτικές εκφράσεις, καταλογίζοντάς του “σύγχυση”, “άγνοια”, “ψεύδη”, “ανακρίβειες”, “σκοπιμότητες” και άκουσον άκουσον “αποδρομή” από την πολιτική, αντί να περιοριστεί στο αντικείμενό του. Ενδύεται τον μανδύα του αυτόκλητου πολιτικού υπερασπιστή της περιφερειακής αρχής Καχριμάνη και εκφεύγει της εντολής για παραγωγή τεχνικού αντικειμένου προς όφελος όλων των Ηπειρωτών», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Γ. Ζάψας.
Ένα βήμα πιο πέρα προχωρά ο Γιάννης Στέφος, εκφράζοντας τη δυσάρεστη έκπληξή του για την επίθεση που εξαπέλυσε ο μελετητής εναντίον του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου.
Ο κ. Στέφος καλεί την περιφερειακή αρχή και να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
1) Ποιος παραχώρησε το δικαίωμα σε έναν μελετητή να απαντάει στην κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης, μ’ αυτόν τον σκαιό τρόπο, κάνοντας μάλιστα και πολιτικές εκτιμήσεις, για ένα έργο που αφορά τους Ηπειρώτες και γίνεται με τα χρήματα του ελληνικού λαού;
2) Η περιφερειακή αρχή αντιμετωπίζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως αχρείαστη και συμβουλεύει τον μελετητή «να μην ασχοληθεί γιατί δεν αξίζει τον κόπο»; Αυτό είναι το νέο ήθος που προάγει για την δημόσια αντιπαράθεση εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών;
3) Πόσες, ποιες μελέτες και με ποιο κόστος έχουν ανατεθεί από την περιφερειακή αρχή στο ίδιο μελετητικό γραφείο, που αναδεικνύεται σε όψιμο τιμητή και υποστηρικτή της;
4) Μπορεί να δημοσιοποιηθεί το παραδοτέο για το τμήμα Καλπάκι- Κακαβιά, το οποίο «μελετήθηκε» από το ίδιο γραφείο, αλλά φαίνεται ότι μελέτη δεν υπάρχει, αφού το Υπουργείο στους δύο ακυρωθέντες διαγωνισμού το έχει ως «προαίρεση» με το σύστημα μελέτη- κατασκευή;
Απαιτεί συγγνώμη ο μελετητής
Μετά τις ανακοινώσεις, υπήρξε νέα τοποθέτηση από τον κ. Γιωρσπύρο, ο οποίος αναφέρει ότι τοποθετήθηκε ως πρόσωπο και όχι ως τεχνικός σύμβουλος, καλώντας να ζητήσουν συγγνώμη από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, καθώς υποστηρίζει πως δέχθηκε προσωπική επίθεση, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί πως υπάρχει και σκοπιμότητα.
«Δεν έχω καμία ευθύνη αν κάποιοι εκφέρουν δημόσιο λόγο χωρίς να ξέρουν ούτε καν από ποια μεριά του ποταμού Λούρου διέρχεται η χάραξη του Υπουργείου στην παράκαμψη της Φιλιππιάδας και μπερδεύουν την Ανατολή με τη Δύση. Δεν είμαι υποχρεωμένος όμως να τους επιτρέψω να δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις εκμεταλλευόμενοι τη θεσμική τους θέση, όταν χρησιμοποιούν αυτά ακριβώς τα επιχειρήματα για να μου επιτεθούν προσωπικά», σημειώνει στην απάντησή του και κατηγορεί τον Γ. Ζάψα και τον Γ. Στέφο ότι «προωθούν την λογική της εποχής των πολιτικών νεάντερταλ, μιλώντας “για αυτόκλητους υπερασπιστές”. Διαπράττουν έτσι νέα ύβρη. Αυτή την φορά κατά της Δημοκρατίας και του πολιτικού πολιτισμού».
Η ουσία
Επί του τεχνικού αντικειμένου της αντιπαράθεσης, πάντως, ενδεχομένως σε ένα βαθμό να μην υπάρχει καν αντικείμενο και το όλο θέμα να οφείλεται σε παρανόηση, που προκύπτει από την ονομασία των κόμβων Καμπής και Φιλιππιάδας.
Στην αρχική του ανακοίνωση ο Γ. Ζάψας ανέφερε ότι η προτεινόμενη νέα χάραξη, «η οποία δια του ισόπεδου κόμβου Καμπής παρακάμπτει δυτικά την πόλη της Φιλιππιάδας, την αποκόπτει από το ποτάμι, ακυρώνει την ανάπλαση του παραποτάμιου μετώπου και θα καταδικάσει τη Φιλιππιάδα εις το διηνεκές».
Στην πρώτη απάντησή του ο Βησσαρίων Γιωρσπύρος σημειώνει ότι η όδευση που μελετήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, κινείται δυτικά του ποταμού Λούρου (μεταξύ δηλαδή του ποταμού και της Φιλιππιάδας) και όχι ανατολικά όπως «ενημερώνουν» ορισμένοι. Και προσθέτει ότι η όδευση μάλιστα του υπουργείου είναι παραποτάμια, κινείται δηλαδή επί του παραποτάμιου μετώπου ,ακυρώνοντας αυτή και όχι η προτεινόμενη την ανάπλασή του.
Για παρεξήγηση έκανε λόγο σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισημαίνοντας ότι η αρχή του έργου είναι από τον κόμβο Φιλιππιάδας, που έχει κατασκευάσει η Ιόνια Οδός, με τον κ. Ζάψα να μπερδεύεται με το ότι υπήρχε μια αρχική σκέψη για χάραξη από τον κόμβο Καμπής προς τη γέφυρα Φιλιππιάδας.
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις του Γ. Ζάψα για μετατροπή των ανισόπεδων κόμβων Γέφυρας Καλογήρου και Φραξήλας σε ισόπεδους, ο μελετητής αναφέρει ότι και άποψη των μελετητών του υπουργείου ήταν πως δεν είναι απαραίτητη κατασκευή ανισόπεδων κόμβων σε αυτές τις θέσεις.