ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συντονισμένη πίεση για επαναπροκήρυξη της άγονης γραμμής

Συντονισμένη πίεση, προκειμένου να επαναπροκηρυχθεί άμεσα η άγονη αεροπορική γραμμή Ιωάννινα – Ηράκλειο, με βελτιωμένους για τις αεροπορικές εταιρίες όρους, ασκούν επαγγελματικοί φορείς των Ιωαννίνων και της Κρήτης, καθώς και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Όπως είναι γνωστό, η γραμμή αυτή εντάχθηκε σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας και ακολούθησε ο διαγωνισμός, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ενδιαφέρον από τις αεροπορικές εταιρίας, που δυνητικά θα μπορούσαν να συμμετέχουν, και κυρίως τις δύο ελληνικές αεροπορικές εταιρίες.
Σε επιστολή προς τους 26 βουλευτές όλων των κομμάτων της Ηπείρου και της Κρήτης, που κοινοποιείται στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τις περιφερειακές αρχές Ηπείρου και Κρήτης, τονίζονται τα οφέλη από την αεροπορική σύνδεση των δύο περιοχών, σε τουριστικό και όχι μόνο επίπεδο, και ζητείται η παρέμβασή τους ώστε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό με καλύτερους όρους για τις αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να αναλάβουν το συγκεκριμένο μεταφορικό έργο.
«Η δρομολόγηση της συγκεκριμένης πτήσης είναι πολύ σημαντική και για τις δύο Περιφέρειες της χώρας μας, Ήπειρο και Κρήτη, οι οποίες έχουν άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς», σημειώνουν στην επιστολή τους οι Ενώσεις Ξενοδόχων Ηρακλείου, Ιωαννίνων, και Χανίων, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνης, ο Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης και η Ένωση Τουριστικών Γραφείων & Λεωφορείων Ν. Ιωαννίνων.
Όπως τονίζουν, η σύνδεση αυτή κρίνεται επιτακτική για την τουριστική ανάπτυξη των προορισμών καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση αμφίδρομα για την οργάνωση τουριστικών πακέτων, οργανωμένων εκδρομών συλλόγων και σχολικών ιδρυμάτων, αλλά και για τη μετακίνηση μεμονωμένων τουριστών. Επίσης, για τη μετακίνηση φοιτητών που σπουδάζουν στα δύο μεγάλα περιφερειακά πανεπιστήμια των Ιωαννίνων και της Κρήτης, καθώς και για την ομαλότερη διεξαγωγή επιστημονικών και εκπαιδευτικών συνεδρίων, με δεδομένο και οι δύο προορισμοί είναι τόποι διεξαγωγής πληθώρας συνεδρίων. Το τελευταίο διάστημα, τονίζουν, τόσο η Ήπειρος όσο και η Κρήτη καθίστανται κέντρα τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, με την εγκατάσταση πληθώρας εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Η αεροπορική γραμμή θα συμβάλλει, ακόμη, στη μετακίνηση των εργαζομένων, εποχικών και μη, καθώς και των ανθρώπων που διαμένουν μόνιμα για οικονομικούς ή άλλους λόγους στις περιφέρειες αυτές, με δεδομένο πως οι Ηπειρώτες έχουν μία μεγάλη παροικία στην Κρήτη, όσο και οι Κρήτες, αντίστοιχα, στην Ήπειρο. Τέλος, κρίνεται σημαντική για την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο περιοχών, ενώ θα μπορεί να εξυπηρετεί επίσης ταξιδιώτες από τις όμορες περιοχές της Ηπείρου, που θέλουν να ταξιδέψουν στην Κρήτη (Δυτική Μακεδονία, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα, Νότια Αλβανία), καθώς και ταξιδιώτες από κοντινά νησιά προς την Κρήτη, με την οποία έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση, και θέλουν να ταξιδέψουν προς τη βορειοδυτική Ελλάδα.
«Είμαστε βέβαιοι ότι θα δείτε το αίτημα μας με τη δέουσα προσοχή και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση», τονίζουν οι επαγγελματικές Ενώσεις του τουρισμού.
Το ίδιο αίτημα απευθύνει και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων του νομού Ιωαννίνων, αναδεικνύοντας πως τα οφέλη από την αεροπορική σύνδεση των δύο περιοχών, δεν περιορίζονται στον τουριστικό κλάδο, αλλά θα έχει αντίκτυπο στην τοπική οικονομία συνολικά.

Προτεραιότητα και για τον Δήμο Ιωαννιτών

Την ανάγκη να επαναληφθεί με καλύτερους όρους ο διαγωνισμός για την πτήση Ιωαννίνων- Ηρακλείου, τονίζει και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, με επιστολή του προς τον Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία κοινοποιείται και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
«Η πτήση Ιωαννίνων – Ηρακλείου μπορούσε να αποτελέσει μία νέα αρχή για το αεροδρόμιο και την περιοχή. Η κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου αποτελεί πλήγμα και οδηγεί σε έμμεση υποβάθμιση του αεροδρομίου, το οποίο εξυπηρετεί μόνο μία πτήση εσωτερικού μέχρι σήμερα. Για τη δημοτική μας αρχή, που κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια ώστε να γίνει πράξη η γραμμή Ιωαννίνων- Τελ Αβίβ, αποτελεί προτεραιότητα η αεροπορική σύνδεση με το Ηράκλειο», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

Γεωργία Χαλάτση

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο