ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς απεμπλοκή μέσω ΣΒΑΚ

Η επικαιροποιημένη μελέτη για το έργο του «μεγάλου δακτυλίου», συμπληρωμένη με στοιχεία από τη μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που αφορούν το σύνολο των κεντρικών οδικών αξόνων της πόλης και την κατηγοριοποίηση του οδικού δικτύου, τίθεται σε διαβούλευση από την περιφέρεια Ηπείρου.

Η δημόσια διαβούλευση αφορά συγκεκριμένα το περιεχόμενο του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Οδικός άξονας Πανηπειρωτικό Στάδιο- Κόμβος Βογιάνου. Ολοκλήρωση οδικού δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων», με φορέα εκτέλεσης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας την διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών.

Η επικαιροποίηση της μελέτης ήρθε μετά από την ακύρωση της απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης με την απόφαση Σταθάκη, που συνέδεε το έργο με αυτό της Κενάν Μεσαρέ, ζητώντας ενιαία περιβαλλοντική αδειοδότηση. Την απόφαση του υπουργού προκάλεσε η προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων από κοινού με εκπρόσωπο της επιτροπής κατοίκων της Κενάν Μεσαρέ.

Ακολούθησε η έντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής, που άσκησε αίτηση θεραπείας ενώπιον του υπουργού Περιβάλλοντος και αίτηση αναστολής ενώπιον του ΣτΕ κατά της ίδιας απόφασης. Στο πλευρό του ο δήμος Ιωαννιτών είχε την περιφέρεια Ηπείρου, το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που είχαν ταχθεί υπέρ της αδειοδότησης του έργου.

Λύση στο αδιέξοδο έδωσε η συνάντηση του δημάρχου Θωμά Μπέγκα και του αντιδημάρχου Θανάση Μανταλόβα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, στην Αθήνα, στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν άμεσα, προκειμένου να υπάρξει η ολοκλήρωση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του.

Έτσι, ο δήμος προσκόμισε μια επικαιροποιημένη, αναθεωρημένη μελέτη, στην οποία συμπεριλαμβάνει και στοιχεία από τη μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, προκειμένου να «αρθούν» τα εμπόδια αδειοδότησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της περιφέρειας Ηπείρου, καλούνται οι πολίτες και φορείς εκπροσώπησής τους (οικείο δημοτικό συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο δημοτικής ή τοπικής κοινότητας) να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις, στο πλαίσιο των γνωμοδοτήσεων και της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου

Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται είναι η 25η Ιανουαρίου και ημερομηνία λήξης η 4η Μαρτίου.

Αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής και αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Ηπείρου για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων καθώς και την παραλαβή των εγγράφων απόψεων και προτάσεων των πολιτών και φορέων είναι το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου (Πλατεία Πύρρου 1 –Ιωάννινα, γρ. 203), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Το έργο

Σε ό,τι αφορά το έργο του μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων, αυτό συνδέει τη νότια πλευρά της πόλης (οδός Βογιάννου) μέσω των λεωφόρων Γεννηματά, Ιωνίας και Ειρήνης (μεταξύ των οικισμών Ανατολής-Κατσικά) και μιας προτεινόμενης περιαστικής οδού στο νότιο όριο του οικισμού Ανατολής, με την οδό Ιωαννίνων, στο ύψος του Πανηπειρωτικού Σταδίου. Το οδικό δίκτυο ολοκληρώνει τη σύνδεσή του με την εθνική οδό μέσω του υπολειπόμενου τμήματος της οδού Ιωαννίνων και έχει συνολικό μήκος 4.360 μέτρων περίπου.

Στο μεγαλύτερο μήκος της ταυτίζεται με τις ήδη διανοιγμένες οδούς των ρυμοτομικών σχεδίων Ιωαννίνων, Ανατολής και Παμβώτιδας (οδός Γεννηματά και Λεωφόροι Ιωνίας, Ειρήνης). Η αρτηρία σε όλα τα τμήματά της αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Το πλάτος της κάθε λωρίδας κυκλοφορίας ανέρχεται σε 3,25 μ. Το έργο αποτελείται από οκτώ αρτηρίες μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται οκτώ σύγχρονοι ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι.

Η πρόταση χρηματοδότησης έχει συνολικό προϋπολογισμό 27.190.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 εκ. ευρώ αφορούν απαλλοτριώσεις.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας