ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένας μικρός κήπος πάνω στον δρόμο

Τον πρώτο μικρό αστικό κήπο (parklet), από τους πολλούς που φιλοδοξεί να εγκαταστήσει σε διάφορά σημεία των Ιωαννίνων, παρουσίασε η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου.

Το αστικό αυτό αντικείμενο, μια προέκταση ουσιαστικά του πεζοδρομίου, τοποθετήθηκε στην οδό Καλιάφα, έξω ακριβώς από το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, με στόχο να αποτελέσει μια «ανάσα πρασίνου», δημιουργώντας έναν νέο δημόσιο χώρο μέσα στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, η τοποθέτηση του parklet στοχεύει, επίσης, στην ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία μιας κουλτούρας προστασίας του δημόσιου χώρου, ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλει στην ανάπτυξη οικολογικής – περιβαλλοντικής συνείδησης, στην ενδυνάμωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών που απαρτίζουν μια σχολική κοινότητα, αλλά και των περιοίκων, που μπορούν να το χρησιμοποιούν όλες τις ώρες της ημέρας, δημιουργώντας έτσι μια «αίσθηση γειτονιάς».
Δίπλα από το parklet έχουν τοποθετηθεί και ποδηλατοστάτες, κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία στροφής προς μια βιώσιμη αστική κινητικότητα στον δήμο. «Το parklet τοποθετήθηκε στην είσοδο ενός κεντρικού σχολικού συγκροτήματος, όπου φοιτούν παιδιά όλων των βαθμίδων, με σκοπό να το “υιοθετήσουν”, να το προστατεύσουν και να προτείνουν είδη φύτευσης και τρόπους αξιοποίησής του», σημείωσε η κ. Βασιλείου, αναλύοντας στη συνέχεια τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική για τη δημιουργία μικρών χώρων κοινωνικοποίησης και πρασίνου μέσα στις πόλεις.
Η κ. Βασιλείου ευχαρίστησε τον Γρηγόρη Τζουμάκα, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή του parklet, καλώντας κι άλλους δημότες και επιχειρήσεις να μιμηθούν το παράδειγμά του. Το κόστος για το parklet ανήλθε στις 3.000 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν ανάλογες κατασκευές με μικρότερο, αλλά και μεγαλύτερο κόστος.
«Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτή τη δράση, όχι μόνο σε σχολεία, αλλά και σε γειτονιές. Μπορούν να τοποθετηθούν τραπέζια και καρέκλες, ώστε να γίνει ένας χώρος συνάθροισης, ή να μπει κάποιο παιχνίδι», ανέφερε, καλώντας συλλόγους, φορείς αλλά και πολίτες που ενδιαφέρονται να εντάξουν ένα τέτοιο πάρκο στη γειτονιά τους, να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο τμήμα Πρασίνου ή τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου.
Όπως εξήγησε, η κατασκευή δεν είναι μόνιμη και μπορεί να μετακινηθεί και σε άλλα σημεία, ανάλογα με τους στόχους που θέλει να εξυπηρετήσει κάθε φορά. «Επίσης, αν δούμε ότι δημιουργεί προβλήματα, μπορεί να αφαιρεθεί και να μεταφερθεί αμέσως σε έναν άλλο χώρο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως υπάρχει μέριμνα και για τη διέλευση των ομβρίων.

Σχετικά άρθρα

Έγιναν βήματα, απαιτούνται περισσότερα

Στο τελικό στάδιο η ανάδειξη του δασυλλίου Γορίτσας

Στην ιστοσελίδα του δήμου Ιωαννιτών ο Κανονισμός Πρασίνου