ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντίστροφη μέτρηση για τον βιολογικό στο Πάπιγκο

Στην τελική ευθεία έχει μπει το έργο του βιολογικού καθαρισμού στο Πάπιγκο, με την κατασκευή του τελικού αποδέκτη (υπεδάφια παροχέτευση των επεξεργασμένων λυμάτων), προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.

Στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαγορίου για το 2019, εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση του αντιδημάρχου Δημήτρη Εξάρχου, με την οποία ο δήμος αποκτά Κανονισμό Αποχέτευσης. Ο Κανονισμός αποτελείται από 14 άρθρα, στα οποία αναλύονται όλες οι περιπτώσεις για την ορθή λειτουργία του βιολογικού , καθώς και για τον τρόπο σύνδεσης ακινήτων για την προς επεξεργασία ακαθάρτων λυμάτων και την δαπάνη που θα αναλογεί (ανταποδοτικά) για την ορθή διαχείριση και λειτουργία, προς όφελος του κοινού και την προστασία του περιβάλλοντος με την τελική ολοκλήρωση και λειτουργία.
Η οριστική απόφαση της οικονομικής επιβάρυνσης των υπό σύνδεση ακινήτων της τοπικής κοινότητας Παπίγκου (οικισμού Μεγάλου Παπίγκου), καθώς και των ετήσιων τελών αποχέτευσης, θα καθοριστεί μετά από αναλογιστική μελέτη κοστολογίου, αφού ολοκληρωθεί η δοκιμαστική εξάμηνη περίοδος λειτουργίας, με απόφαση-εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής ,μετά από τα στοιχεία που θα συλλέξει από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.

Εννιά θέσεις για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Επίσης ομόφωνα, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και η σύσταση συνολικά εννέα θέσεων, όσες και οι θέσεις των υπηρετούντων σήμερα στις τρεις δομές, που εξυπηρετούν τον δήμο για την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Πρόκειται για μία θέση Π.Ε. Ψυχολόγων, μία θέση Π.Ε. Κοινωνιολόγων, μία θέση Τ.Ε. Κοινωνικών Λειτουργών, μία θέση Τ.Ε. Νοσηλευτών, δύο θέσεις Δ.Ε. Νοσηλευτών και τρεις θέσεις Υ.Ε. Οικογενειακών Βοηθών. Η μισθοδοσία του προσωπικού που θα προσληφθεί, με τους ήδη υπηρετούντες από δεκαετίας και πλέον να έχουν τον πρώτο λόγο, θα καλύπτεται από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ τα λειτουργικά έξοδα αναλαμβάνει ο δήμος μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Προέγκριση για ψηφιακό δήμο

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου έκανε γνωστή την προέγκριση, με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, του τεχνικού δελτίου με τίτλο «Εφαρμογές βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών και της λειτουργίας του δήμου Ζαγορίου». Το τεχνικό δελτίο υποβλήθηκε στο πλαίσιο πρόσκλησης της περιφέρειας Ηπείρου, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 188.604 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και η υλοποίησή του θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου.

Θερινό σχολείο για την Προφορική Ιστορία

Το δημοτικό συμβούλιο αποδέχθηκε πρόταση του αναπληρωτή καθηγητή Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Βασίλη Δαλκαβούκη για τη συνδιοργάνωση του 1ου Θερινού Σχολείου για την Προφορική Ιστορία, το πρώτο 15μερο του Ιουλίου στο Τσεπέλοβο. Το θέμα θα αφορά τη διενέργεια συνεντεύξεων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου με θέμα την μετανάστευση των δεκαετιών 1950-1970, καθώς και την τεχνική επεξεργασία του υλικού που θα συγκεντρωθεί, μέχρι και τη δημοσίευση και την αρχειοθέτησή του.

Η αντιμετώπιση της χιονόπτωσης

Μεγάλο μέρος της προ ημερησίας διάταξης αφιερώθηκε στα προβλήματα από τις έντονες χιονοπτώσεις, με τον δήμαρχο Βασίλη Σπύρου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Άγγελο Αρμένη να παραδέχονται ότι εκ των πραγμάτων υπήρξαν δυσκολίες και εύλογα παράπονα πολιτών για τον αποχιονισμό και τον παγετό εντός οικισμών, αλλά το κύριο οδικό δίκτυο καθαρίστηκε έγκαιρα και σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου δόθηκαν λύσεις, όπου απαιτήθηκε και με μηχανήματα που μίσθωσε ο δήμος, αφού δε διαθέτει χειριστές (εκκρεμεί ακόμη η πρόσληψη μέσω της προκήρυξης 3Κ) και τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Κριτική για την αντίδραση και το σχεδιασμό του δήμου άσκησαν από την μειοψηφία ο Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Λεωνίδας Τσουμάνης και ο Ηλίας Ράπτης, αναφερόμενοι σε μεμονωμένα περιστατικά.

Σχετικά άρθρα

Μια βράβευση που καθυστέρησε πέντε μήνες

Πασχάλειος Σχολή – Έχει καταθέσει πρόταση και αναμένει ο Δήμος Ζαγορίου

Επανεκλογή Γ. Σουκουβέλου στον Δήμο Ζαγορίου