ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πολλαπλά οφέλη από τους νέους σηματοδότες

Πολλαπλά είναι τα οφέλη από την εγκατάσταση της νέας υποδομής για τους φωτεινούς σηματοδότες σε 26 αρτηρίες του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς, πέρα από τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, δίνεται η δυνατότητα καταμέτρησης κυκλοφοριακών στοιχείων, αλλά και βελτίωσης της κινητικότητας των ατόμων με αναπηρία στους δρόμους.

Το ζήτημα αυτό συνεχίζει να απασχολεί τον Δήμο Ιωαννιτών, καθώς η ανάπτυξη μιας σειράς κόμβων στην πόλη έχει διαπιστωθεί πως δυσχεραίνει την κυκλοφορία των ατόμων με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στα σημεία όπου έχει τοποθετηθεί η ηχητική σήμανση, στο πλαίσιο του έργου που παρουσιάστηκε από τον δήμο και τους αναδόχους.
Ήδη έχουν γίνει τροποποιήσεις, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες στη ρύθμιση των ηχητικών σημάτων, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της κυκλοφορίας των ΑμεΑ. Πάντως, ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος, απαντώντας και στη σχετική παρατήρηση του προέδρου του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γιάννη Τσίγκρου, τόνισε ότι η προσβασιμότητα των ΑμεΑ αποτελεί αντικείμενο ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου που εκπονεί ο Δήμος και το οποίο θα δώσει συνολικές απαντήσεις με αξιοποίηση και «έξυπνων» εφαρμογών.
Το έργο της αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού της υποδομής των φωτεινών σηματοδοτών, κάποιοι εκ των οποίων υφίστανται εδώ και 40 χρόνια, υλοποιήθηκε μέσω του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», με χρηματοδότηση 830.000 ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 και σε εξέλιξη βρίσκεται το διάστημα «εγγύησης καλής λειτουργίας», που θα διαρκέσει 12 μήνες.
Η παρουσίαση της ολοκληρωμένης παρέμβασης στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών του Δήμου Ιωαννιτών έγινε με την παρουσία εκπροσώπων φορέων, υπηρεσιών, οργανώσεων και επαγγελματιών.
Με την εκτέλεση της σύμβασης, ο Δήμος Ιωαννιτών αναβάθμισε συνολικά την υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών που βρίσκονται στην αρμοδιότητά του, στο σύνολο της έκτασης. Μέσω της σύμβασης, εκτός της αντικατάστασης όλου του εξοπλισμού πεδίου, όπως ιστοί, ρυθμιστές και σηματοδότες, υλοποιήθηκαν η αναβάθμιση παλιών ρυθμιστών κυκλοφορίας, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν σύγχρονες τεχνολογίες ελέγχου κυκλοφορίας, η εγκατάσταση συστήματος καταμέτρησης της κυκλοφορίας, ασύρματης τεχνολογίας για την ελαχιστοποίηση της παρέμβασης/όχλησης στο αστικό περιβάλλον, η εγκατάσταση μικροκυμματικών ανιχνευτών οχημάτων (radar) για την εφαρμογή μεθόδων τοπικής επενέργειας, η αντικατάσταση παλιών σηματοδοτών λαμπτήρων πυράκτωσης με νέους τεχνολογίας LED χαμηλής κατανάλωσης και αναβαθμισμένων φωτοτεχνικών χαρακτηριστικών, σύμφωνα με τον ισχύοντα Εθνικό Τεχνικό Κανονισμό, η εγκατάσταση, σε επιλεγμένες διαβάσεις πεζών, καταμετρητών αντίστροφης μέτρησης (countdown) για την πληροφόρηση των πεζών και συσκευών ηχητικής σήμανσης σε λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών με σταθερές ή επενεργούμενες φάσεις πεζών και με εξωτερικά συνδεδεμένο ηχείο, για την υποβοήθηση της κινητικότητας ατόμων με πρόβλημα όρασης (ΑμεΑ), σύμφωνα με τον ισχύοντα Εθνικό Τεχνικό Κανονισμό.
Επίσης, έγινε εγκατάσταση Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Ελέγχου Φωτεινής Σηματοδότησης για την online επιτήρηση της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών, ανάπτυξη κυκλοφοριακού μοντέλου και εκπόνηση ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισης της κυκλοφορίας και εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Στρατηγικών και Παρακολούθησης της Κυκλοφορίας με στόχο την αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας, τη βελτίωση των χρόνων διαδρομών σε επιλεγμένες διαδρομές και την ενημέρωση των μετακινούμενων.
«Πρόκειται για μια συνολική παρέμβαση σε μια κρίσιμη υποδομή του Δήμου, με την οποία αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης, εγκαθίσταται εκτεταμένο σύστημα καταμέτρησης της κυκλοφορίας, εγκαθίσταται Κέντρο Ελέγχου και αναπτύσσεται σύστημα πληροφόρησης των μετακινούμενων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αρλέτος.
Ωστόσο, μέσω του έργου, επιτυγχάνεται ακόμη η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης αλλά και των εκπομπών αερίων ρύπων των οχημάτων.
Το ετήσιο ενεργειακό όφελος υπολογίζεται σε 104.047,78 kWh, το αντίστοιχο οικονομικό όφελος υπολογίζεται 15.607,17 ευρώ (τιμή ειδικού τιμολογίου 0,15 €/kWh – Δ.Ε.Η. 2017) και το ετήσιο όφελος σε εκπομπές CO2 ξεπερνά τους 100tn. Παράλληλα, μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων των οχημάτων κατά 3% με 4%, συμβάλλοντας και στους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα.
Επίσης, με το έργο επιτυγχάνεται η αξιοποίηση της υφιστάμενης υποδομής και εξοπλισμού και αναβάθμισή του μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει σύγχρονες τεχνολογίες και η παροχή δια-λειτουργικότητας μέσω διεπαφής με τρίτα ή/και υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης της κινητικότητας των πολιτών (συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας, μετρητικά, πληροφόρησης).
Πάντως η υλοποίηση του έργου αυτού, όπως ανέφερε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μεταφορών – ΙΜΕΤ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α) Ευάγγελος Μητσάκης, δίνει τη δυνατότητα στον δήμο να συμμετέχει σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης με πλήρη χρηματοδότηση από την ΕΕ, να εφαρμόσει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη της κυκλοφορίας σε συνδυασμό με λογισμικό προσαρμοστικού ελέγχου, να διαχειριστεί και να παρέχει προτεραιότητα σε ειδικές κατηγορίες οχημάτων και περισσότερα μέσα κυκλοφορίας (ποδήλατα, λεωφορεία, οχήματα έκτακτης ανάγκης κλπ), αλλά και έκτακτα συμβάντα, όπως καιρικά φαινόμενα.

Σχετικά άρθρα

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση

Ασφαλτοστρώσεις… από βδομάδα

Γεωργία Χαλάτση

Αντιπαράθεση με αιχμή τη ΔΕΥΑΙ… από την ανάποδη