ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τελευταία λύση, αλλά και η πιο πιθανή

Την αρχή της επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος, που αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με διανοίξεις οδικών δικτύων σε περιοχές όπου έχει γίνει η εισφορά σε γη και σε χρήμα από τους πολίτες, έκανε ο Δήμος Ιωαννιτών, ωστόσο για να έχουν αντίκρισμα οι μελέτες αποτύπωσης και εκτίμησης κόστους, θα πρέπει να υπάρξουν και επόμενα βήματα.

Και τα βήματα αυτά έχουν να κάνουν με την εξεύρεση κονδυλίων, που φτάνουν τα 12 εκατ. ευρώ για τις περιοχές Ρυμοτομικών Σχεδίων Νέας Ζωής, Καρδαμιτσίων, Κάτω Νεοχωρόπουλου, Σεισμοπλήκτων και Κατσικά, χωρίς να υπολογίζονται και κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν παλαιότερα σχέδια.
Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο, συγκρινόμενο μάλιστα με το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, στο οποίο ανέρχεται το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών. Με απλά λόγια, δηλαδή, η χρηματοδότηση των διανοίξεων θα απαιτούσε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας, ακόμη κι αν ο Δήμος διέθετε το σύνολο των πόρων του προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να συμβεί.
Με δεδομένα, λοιπόν, ότι η εισφορά σε χρήμα δεν επαρκεί για την κάλυψη των δαπανών, και το ότι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο εύρος παρεμβάσεων, ως η μόνη εφικτή λύση προβάλλει ο δανεισμός, με τη δημοτική αρχή, πάντως, να θεωρεί τη σύναψη δανείου ως μία από τις επιλογές, αναζητώντας και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα οποία, ωστόσο, δε συμπεριλαμβάνεται το ΕΣΠΑ, καθώς οι δαπάνες αυτές δεν είναι επιλέξιμες. «Η δημοτική αρχή θα αναζητήσει κάθε τρόπο χρηματοδότησης για να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Η λύση του δανείου θα είναι η τελευταία λύση», υπογράμμισε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, κατά την παράδοση των μελετών στους προέδρους των κοινοτήτων, μην αποκλείοντας και την τμηματική χρηματοδότηση. Εκτίμησε, πάντως, ότι επειδή πρόκειται για μια διαχρονική υποχρέωση, ακόμη κι αν επιλεγεί η λύση του δανεισμού, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα συναινέσουν.
«Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε», τόνισε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, κάνοντας λόγο για ένα αναπτυξιακό μοντέλο χρηματοδότησης και πιθανότητα ο δανεισμός να προκύψει ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο. Η αναφορά σε αναπτυξιακό μοντέλο χρηματοδότησης παραπέμπει στο πρόγραμμα JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), που, όπως προκύπτει και από το όνομά του, αποτελεί μια πρωτοβουλία στήριξης της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και ανάπλασης μέσω μηχανισμών χρηματοοικονομικής τεχνικής. Το JESSICA παρέχει πρόσβαση σε σημαντικά χρηματοδοτικά κεφάλαια, με προνομιακά, σε πολλές περιπτώσεις επιτόκια, όντας και αυτό ουσιαστικά ένα δάνειο με πιο ευνοϊκούς όρους σε σχέση με αυτά που παρέχουν απευθείας οι τράπεζες.

Χρήσιμο εργαλείο

Οι μελέτες, που αποτελούν προϊόν συστηματικής δουλειάς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου παραδόθηκαν στις κοινότητες, αποτυπώνουν με ακρίβεια την υφιστάμενη κατάσταση του οδικού δικτύου, αλλά και όλα τα τμήματα που θα πρέπει να διανοιχθούν όπως προβλέπεται από το σχέδιο πόλης.
Μια συνοπτική παρουσίαση των μελετών έκανε το στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βασίλης Τσούρης και πλέον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία μέσω των προέδρων των κοινοτήτων.
Η πρώτη μελέτη αφορά τις περιοχές των Ρυμοτομικών Σχεδίων Νέας Ζωής και Καρδαμιτσίων, με το εκτιμώμενο κόστος των διανοίξεων να ανέρχεται σε 1 εκ. ευρώ και 3,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα, και η δεύτερη μελέτη αφορά τις περιοχές των Ρυμοτομικών Σχεδίων Κάτω Νεοχωρόπουλου ((2 εκ. ευρώ), Σεισμοπλήκτων (1,5 εκ. ευρώ) και Κατσικά (4 εκ. ευρώ).
«Οι πολίτες έχουν καταβάλλει την εισφορά σε γη και σε χρήμα όμως μέχρι σήμερα οι διανοίξεις δρόμων δεν έχουν ολοκληρωθεί. Για πρώτη φορά έγινε πλήρης καταγραφή των αναγκών και γνωρίζουμε όλοι τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, αλλά και τον προϋπολογισμό τους», υπογράμμισε ο Δ. Παπαγεωργίου
Ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος ευχαρίστησε την τεχνική υπηρεσία για την δουλειά που έκανε και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά, που ο Δήμος αποκτά ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση αλλά και το ύψος της δαπάνης.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών