ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δηλητηριασμένα δολώματα σε περιοχές των δήμων Μετσόβου και Κόνιτσας

Έκκληση προς κάθε κατεύθυνση αλλά ειδικότερα προς τους κυνηγούς που κατέχουν σκύλους δίωξης, τους οποίους εκπαιδεύουν ενδεχομένως αυτήν την περίοδο στους χώρους εκγύμνασης, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του εντοπισμού δηλητηριασμένων δολωμάτων, απευθύνει το Δ.Σ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Αφορμή για την ανακοίνωση και την έκκληση παράλληλα της Ε’ ΚΟΗ είναι τα αλλεπάλληλα περιστατικά εντοπισμού δηλητηριασμένων δολωμάτων σε περιοχές της Κόνιτσας και του Μετσόβου, στα οποία επιλήφθηκε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
Στην πρώτη περίπτωση, στο Μάζι Κόνιτσας ένας σκύλος φύλαξης βρέθηκε νεκρός από τον ιδιοκτήτη του και στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα δολώματα. Υπήρξε άμεση επικοινωνία και συνεργασία τόσο με το Δασαρχείο Κόνιτσας όσο και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία θανάτου του ζώου.
Στη δεύτερη περίπτωση, στην περιοχή Κατάρας του Δήμου Μετσόβου, κυνηγοί που είχαν βρεθεί στην περιοχή για την εκγύμναση των σκύλων τους, εντόπισαν διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία δηλητηριασμένα δολώματα και ειδοποίησαν την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ εφιστά την προσοχή όχι μόνο των κυνηγών, αλλά και των κτηνοτρόφων που κατέχουν σκύλους φύλαξης για τα κοπάδια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς φαίνεται πως το φαινόμενο της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων από αγνώστους έχει προσλάβει διαστάσεις.
Σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει τέτοιου είδους δολώματα, θα πρέπει να απευθύνεται στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή ή να ενημερώνει απευθείας τις συναρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Δασαρχείου.
«Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων συνιστά μία εγκληματική πράξη σε βάρος της άγριας πανίδας και όχι μόνο, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο της κοινωνίας», αναφέρει σε δελτίο της η Ε’ ΚΟΗ.

Σχετικά άρθρα

Διημερίδα με διεθνείς συμμετοχές για τα δηλητηριασμένα δολώματα

Με το μπλοκάκι των προστίμων ανά χείρας οι θηροφύλακες

Ό,τι περνάει από το χέρι του… για την επέκταση