ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τέλος στην απάθεια της αφισορύπανσης

Ενημέρωση, κατάλληλους χώρους για διαφημιστική χρήση, αλλά και τα νόμιμα πρόστιμα, όπου προβλέπεται, περιλαμβάνει το φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα που θέτουν σε λειτουργία αρχές και φορείς της Ηπείρου, με στόχο να «σβήσουν» τα σημάδια της περιβαλλοντικής, οπτικής και αισθητικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα.

Αφίσες, αεροπανό, συνθήματα ρυπαίνουν καθημερινά κολώνες, κάθε είδους επιφανειών, ακόμη και διατηρητέα κτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αίσθηση των ίδιων των πολιτών για την πόλη που ζουν αλλά και για την εικόνα που αποκομίζουν οι επισκέπτες.
Λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αναζητούν Περιφέρεια Ηπείρου, δήμοι, φορείς και εθελοντές, εκπρόσωποι των οποίων πραγματοποίησαν μια πρώτη σύσκεψη στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Οδυσσέα Πότση και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
«Η αναγραφή συνθημάτων, τα αεροπανό, οι αφίσες, εκτός της αισθητικής πλευράς, έχουν επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, επιβαρύνουν οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ιδιώτες, των οποίων οι ιδιοκτησίες υφίστανται βανδαλισμούς. Συνθέτουν μια πολύ αρνητική εικόνα, που δεν αρμόζει στον πολιτισμό και στην ιστορική διαδρομή πόλεων και κωμοπόλεων, προκαλεί δε αρνητικές εντυπώσεις στους χιλιάδες επισκέπτες της Ηπείρου, σε μια περίοδο που η Περιφέρειά μας καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες με όλους τους φορείς για αύξηση του τουρισμού. Είναι καιρός πλέον κι εμείς στην Ήπειρο, όλοι μαζί, με συνεργασία, κατανόηση και σεβασμό στη νομιμότητα και στο περιβάλλον, να δραστηριοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να εξαλειφθεί η σημερινή αισθητική ρύπανση», σημείωσε ο κ. Πότσης, μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως στόχος δεν είναι να αποδοθεί μομφή σε κανέναν.
Η προεργασία έχει γίνει εδώ και μήνες με τη συμμετοχή δήμων, επιμελητηρίων αλλά και επαγγελματικών φορέων και φυσικά εθελοντών, με στόχο να γίνει μια καταγραφή των προβλημάτων και στη συνέχεια να προταθούν λύσεις.
Η ρύπανση στις πόλεις, και ειδικά στην πόλη των Ιωαννίνων, προκύπτει αφενός από δράσεις «αυτοέκφρασης» από ορισμένους, που γράφουν συνθήματα ή κολλούν αυτοκόλλητα και αφίσες, και αφετέρου από κερδοσκοπικές δράσεις, αφορούν δηλαδή επιχειρήσεις που διαφημίζονται, έξω από τα προβλεπόμενα όρια.
Για την πρώτη περίπτωση κοινή συνισταμένη ήταν η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ομάδων (φιλάθλων, νεαρών, φοιτητών κ.λπ.) αλλά και η παροχή συγκεκριμένων χώρων, προκειμένου να εκφράζονται, κάτι που ζήτησε και ο εκπρόσωπος των Blue Vayeros, σημειώνοντας πως ειδικά οι νεαροί φίλαθλοι είναι «δύσκολα διαχειρίσιμοι». Για τη δεύτερη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σημείωσαν πως ποτέ δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους παραβάτες, παρόλο που όλες οι αφίσες έχουν «ονοματεπώνυμο».
Για το θέμα της αφισορύπανσης, ο σύμβουλος επιχειρηματικότητας και μάρκετινγκ Κώστας Κυρίτσης παρουσίασε ένα προσχέδιο μελέτης, που αφορά κυρίως την αντιμετώπιση της αφισορύπανσης, με παρεμβάσεις ωστόσο που θα επιτρέπουν τη διαφημιστική προβολή εκδηλώσεων από επιχειρήσεις, φορείς κ.ά.
Όπως ανέφερε, οι αφίσες που τοποθετούνται, δεν καθαρίζονται από αυτούς που τις τοποθετούν, όπως υποχρεούνται, και οι δήμοι δε διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλο ποσοστό επικάλυψης, με αποτέλεσμα πολλές φορές και ο ίδιος ο διαφημιζόμενος να υφίσταται ζημιά, αφού πληρώνει πολλές αφίσες και τελικά λίγες είναι αυτές που μεταδίδουν το μήνυμα.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, σημειώνοντας πως ακόμη και στις επαρχιακές οδούς υπάρχει ζήτημα με τα αεροπανό κατά μήκος του δρόμου, ενώ το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα, όπως παραδέχθηκε και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών Αριστείδης Παππάς. Μάλιστα, εξέφρασε την αγανάκτησή του, καθώς προβλήματα μη συνεργασίας με πολίτες αντιμετωπίζει και στα ογκώδη αντικείμενα και πρόσθεσε πως όλα αυτά είναι θέμα παιδείας, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει απεύθυνση στα σχολεία.
Το θέμα της αφισορύπανσης έθεσε ως πρωταρχικό και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Σουρέλης, προτείνοντας, για παράδειγμα, μια πλατφόρμα για την ηλεκτρονική προβολή των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην πόλη, ενώ στη μείωση φαινομένων ρύπανσης από τον κλάδο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή άλλων επαγγελματιών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ και του Σωματείου «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης.
Για τη στήριξη των εθελοντών σε κάθε επίπεδο, με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, διαβεβαίωσαν εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού ο πρόεδρος του τμήματος Ιωαννίνων Κώστας Ντακαλέτσης και εκ μέρους της εθελοντικής ομάδας των Paguristas ο Παύλος Χήτας, τονίζοντας πως οι εθελοντές σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν υπαλλήλους ή εκείνους που έχουν την υποχρέωση του καθαρισμού.
Στο «κανονιστικό πλαίσιο» που προτάθηκε, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος και η τιμωρία όσων προχωρούν σε παράνομη αφισοκόλληση ή αμελούν να καθαρίσουν τις αφίσες και τα banner που έχουν τοποθετήσει, ενώ στις περιπτώσεις ενδιαφέροντος από ερασιτεχνικές ή άλλες ομάδες γκράφιτι θα πρέπει οι Δήμοι να επεξεργάζονται τα αιτήματα και κατόπιν εγκρίσεως και υπογραφής του δημάρχου, να προχωρούν σε υπόδειξη σημείων για τη δημιουργία τους.
Μάλιστα, θα κληθούν και οι δήμοι ώστε άμεσα να προχωρήσουν σε επιλογή σημείων για τη νόμιμη διαφημιστική προβολή σε εμπορικά σημεία, που φυσικά θα διασφαλίζουν την οδική ασφάλεια, να καθορίσουν ενδεχομένως μικρότερα διαφημιστικά σημεία ώστε να τοποθετούνται διαφημιστικές αφίσες, συλλόγων, σωματείων και φορέων που δεν υπερβαίνουν τη διάσταση που προβλέπονται από τον ισχύοντα νόμο, να προβλέψουν ειδικούς χώρους π.χ. για τα γραφεία τελετών ή για τις ανάγκες ενοικιαστηρίων μόνο για φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, θα αναζητηθεί συνεργασία με μεγάλα super market, ώστε να υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης χώρου για διαφημιστικές αφίσες συλλόγων, φορέων κ.λπ.
Σε συνέχεια πάντως της σύσκεψης, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και με τις δημοτικές αρχές, αλλά και με φιλάθλους και συλλογικότητες.

Σχετικά άρθρα

Σε εξόρμηση κατά της αφισορύπανσης καλούν οι Paguristas

Αφίσες με ονοματεπώνυμο

Τιτίκα Τζάλλα