ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στ. Καλογιάννης: Δεν επαρκεί ο χρόνος για την έγκριση του Π.Δ. Παμβώτιδας

Αμφιβολίες κατά πόσο είναι επαρκής ο χρόνος για να εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας από την παρούσα κυβέρνηση, εκφράζει ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης.

Όπως επισημαίνει, πέραν της ουσιαστικής διαφοροποίησής του από την παλιά Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, απαιτείται ένα ικανό διάστημα για την αξιολόγηση, από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος, των προτάσεων που θα υποβληθούν στη διαβούλευση, ενώ, στη συνέχεια θα πρέπει να σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία. «Όμως ο χρόνος της σημερινής κυβέρνησης λήγει. Το ΣτΕ, σε αυτή την περίπτωση, θα ζητήσει τη γνώμη της επόμενης κυβέρνησης επί του θέματος, οπότε θα ακολουθήσει νέος κύκλος επεξεργασίας. Εάν πράγματι η κυβέρνηση ήθελε να προστατεύσει την Παμβώτιδα, όφειλε να έχει ετοιμάσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στην αρχή της θητείας της, προ τετραετίας, και όχι σήμερα που πνέει τα λοίσθια», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έρχεται με τεράστια και εντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι ο χάρτης οριοθέτησης ζωνών, που το συνοδεύει, φέρει ημερομηνία 2014, είχε δηλαδή συνταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Καλογιάννης καταθέτει και μια σειρά από παρατηρήσεις επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Ενδεικτικά αναφέρει ότι προβλέπει χρήσεις και δραστηριότητες, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην εγκριθείσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 2001, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), ούτε από άλλη σχετική μελέτη, χαρακτηρίζοντας αυθαίρετη την προτεινόμενη ζωνοποίηση. Τονίζει, επίσης, ότι το Π.Δ, προκαταλαμβάνει το περιεχόμενο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, καθώς ορίζει ότι «οι κανονιστικές πράξεις έγκρισης του Ρυθμιστικού πρέπει να περιλαμβάνουν τα όρια και τις ρυθμίσεις που διέπονται από τις διατάξεις του Π.Δ. της Παμβώτιδας». Όμως το Ρυθμιστικό αφορά ευρύτερη περιοχή και σχεδιασμό διαφορετικού επιπέδου. «Όταν φτάσει η ώρα θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού (Τοπικού Χωρικού Σχεδίου), εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ασυμβατότητες και θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Ανέκδοτο» χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός την αναφορά περί δυνατότητας χρήσης του εξαιρετικά υποβαθμισμένου, από ποιοτική άποψη, νερού της Παμβώτιδας για ύδρευση, ενώ εστιάζει και στο ότι έχουν απαλειφθεί οι ζώνες γης υψηλής παραγωγικότητας στο λεκανοπέδιο, πλην ενός μικρού τμήματος, ανατολικά της Παμβώτιδας, με συνέπεια να χάνεται και κάθε έννοια προστασίας αυτής της γης, σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και τις ρυθμίσεις της υφιστάμενης Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Θέση παίρνει ο κ. Καλογιάννης και για την απαγόρευση έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων στις υποζώνες Β5.2. και Β.5.3. (Μάτσικας), σημειώνοντας πως η προτεινόμενη ρύθμιση χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση. Όπως αναφέρει, και αυτό το θέμα έχει μελετηθεί σε βάθος στο Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο δεν προβλέπει απαγόρευση δόμησης στην περιοχή Μάτσικα, αλλά την εκπόνηση μελέτης, που θα καθορίσει ειδικούς όρους δόμησης (χαμηλά ύψη, υποχρεωτική στέγη, κλπ), ώστε να αποκατασταθούν οι κάτοικοι της περιοχής χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο παραλίμνιο αστικό μέτωπο.
Τέλος, υπογραμμίζει πως, πέρα από το σχέδιο Π.Δ., υπάρχει τεράστιο θέμα με τους εργαζόμενους στον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης, όπως και όλων των άλλων Φορέων, καθώς συνεχίζουν να βρίσκονται «στον αέρα», από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση συνεχίσει να ανανεώνει (στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους) τις συμβάσεις τους για έναν μόνο χρόνο.

Σχετικά άρθρα

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας

«Καμπανάκι» με διπλή ανάγνωση για το Πάρκο Τεχνολογίας

«Έπραξα το καθήκον μου στο ακέραιο»

Γεωργία Χαλάτση