ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προγραμματικές δεσμεύσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τις προγραμματικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας στα πανεπιστήμια ανέπτυξε ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του κόμματος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης κατά τις επισκέψεις του στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών, όπου συζήτησε με το επιστημονικό προσωπικό και τους νέους ερευνητές.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνίστανται σε διπλασιασμό του αριθμού μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας με 2.000 διορισμούς ανά έτος, διπλασιασμό της χρηματοδότησης σε βάθος 4ετίας, επαναφορά και αυστηρή τήρηση του Νόμου για την άμεση αναπλήρωση θέσεων μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται, αύξηση διοικητικού προσωπικού τουλάχιστον κατά 15%, καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στα τμήματα χαμηλής ζήτησης, πιλοτικό πρόγραμμα ελεύθερης εισαγωγής από το Λύκειο για μία 5ετία, δωρεάν λειτουργία/φοίτηση στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και κάλυψη με δημόσια δαπάνη των ανελαστικών τους εξόδων με 10 εκ. ευρώ ανά έτος, ειδική χρηματοδότηση και στελέχωση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων, διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλα τα Α.Ε.Ι., κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αύξηση του φοιτητικού επιδόματος από 1.000 σε 1.500 ευρώ τον χρόνο για 40.000 φοιτητές, διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης, ανασύσταση του Υπουργείου Παιδείας και ίδρυση Υπουργείου Πανεπιστημίων και Έρευνας.
Ως σημαντικής προτεραιότητας πρωτοβουλία, ο κ. Αλμπάνης προσθέτει και την επαναφορά όλων των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων στα εκλεγμένα όργανα των πανεπιστημίων όπως η Σύγκλητος και οι Συνελεύσεις των Τμημάτων.

Σχετικά άρθρα

Τρ. Αλμπάνης: «Συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή για την κοινωνία»

Τρ. Αλμπάνης: «Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να φέρει κοινωνική δικαιοσύνη»

Κάλεσμα Τρ. Αλμπάνη στους νέους για ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ