Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με ποσοστό 13% έναντι 9,5% το 2019, απορροφώντας το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζουν σημαντική απώλεια δυνάμεων.
Ειδικότερα, στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου, η έρευνα κατέγραψε συμμετρική μείωση των ποσοστών και των δύο μεγάλων κομμάτων ως αποτέλεσμα μιας μάλλον χαμηλής συσπείρωσής τους (της τάξης του 65%-70%), με συνέπεια η διαφορά μεταξύ τους να μένει στα ίδια επίπεδα με αυτά στα οποία καταγράφηκε το 2019 (3.5% έναντι 8.5% στην επικράτεια). Βασικός ωφελημένος από αυτή τη μείωση καταγράφεται να είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κερδίζει περίπου 6% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 και περίπου 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2019, με συνέπεια να αυξάνει την ήδη πιο αυξημένη από τον μέσο όρο στην επικράτεια επιρροή του στην Ήπειρο κατά 30% περίπου. Σημειώνεται ότι οι εισροές των δύο μεγάλων κομμάτων από το ένα στο άλλο είναι της τάξης του 5%-6% και αλληλοαναιρούνται.
Εκ των τριών μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25), το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 εμφανίζουν μη αμελητέα αύξηση στα ποσοστά τους σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελληνική Λύση καταγράφεται σταθερή. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό (5%) που καταγράφηκε στη μέτρηση για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, καθώς εμφανίζει υπερδιπλασιασμό του ποσοστού που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στην Ήπειρο το 2019. Στην έρευνα καταγράφηκε και ποσοστό 2% για το κόμμα των Τζήμερου-Κρανιδιώτη και 1% για το κόμμα των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου. Παρατηρείται μια τάση κυριαρχίας του κόμματος του Ηλ. Κασιδιάρη επί των υπολοίπων κομμάτων του ακροδεξιού χώρου, δεδομένης, ωστόσο, της πιθανής απαγόρευσης συμμετοχής του στις εκλογές της 21ης Μαΐου, είναι πιθανό να υπάρξει μια ανακατανομή των δυνάμεων των υπολοίπων κομμάτων του χώρου, ακόμα και αν οι περισσότεροι υποστηρικτές του κόμματος «Έλληνες» επιλέξουν την αποχή.
Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις ανά δημογραφική ομάδα, παρατηρείται υπεροχή της ΝΔ στις ενδιάμεσες και στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων 17-34 ετών τα δύο μεγαλύτερα κόμματα καταγράφονται ισόπαλα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, παρότι η ΝΔ υπερέχει σε όλες τις κατηγορίες μόρφωσης, οι επιδόσεις και των δύο κομμάτων είναι αισθητά χαμηλότερες στην κατηγορία των πτυχιούχων πανεπιστημίου (24% για τη ΝΔ και 21% για τον ΣΥΡΙΖΑ), κατηγορία στην οποία εμφανίζει πολύ υψηλό ποσοστό το ΠΑΣΟΚ (15%). Αναφορικά με τα πιο μικρά κόμματα, αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση της απήχησης του κόμματος Κασιδιάρη ανά ηλικιακή κατηγορία, καθώς το κόμμα συγκεντρώνει το 8.5% του δείγματος ηλικίας 17-34 ετών, ποσοστό που το κατατάσσει σε απόσταση αναπνοής ακόμα και από την τρίτη θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία ερωτωμένων. Επισημαίνεται τέλος ότι το ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου καταγράφεται υψηλότερο του μέσου όρου στις γυναίκες, στις μικρότερες ηλικίες και στους αποφοίτους λυκείου.
Η μάχη του σταυρού
Η έρευνα κατέγραψε, επίσης, την πρόθεση σταυροδοσίας για τους υποψηφίους βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων σε κάθε μία από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Ηπείρου.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πολυεδρική εκλογική περιφέρεια Ιωαννίνων, όπου η πιθανότητα εκλογής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ μοιάζει σημαντική, με συνέπεια τη μείωση των εδρών της ΝΔ από τέσσερις ακόμα και σε δύο.
Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνε με τη διαδικτυακή δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr, καταγράφεται καθαρό προβάδισμα του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος ακολουθείται από τη Μαρία Κεφαλά και τον Γιώργο Αμυρά, εκλεγμένους βουλευτές του νομού, ενώ λίγο χαμηλότερα καταγράφεται ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος. Δεδομένης της πιθανότητας να εκλεγούν μόνο δύο βουλευτές, αντί για τους τέσσερις που είχαν εκλεγεί το 2019, η πορεία της σταυροδοσίας γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Αναφορικά με διαφοροποιήσεις στην απήχηση των υποψηφίων ανά κοινωνικό-δημογραφική κατηγορία, ο κ. Τασούλας εμφανίζεται ισχυρότερος στα μεγαλύτερα ηλικιακά στρώματα και στους συνταξιούχους, ενώ οι Γ. Αμυράς και Μ. Κεφαλά έχουν καλύτερες επιδόσεις στις μέσες και στις νεότερες ηλικίες.
Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνεται στην κορυφή ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, εξαργυρώνοντας προφανώς τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα λόγω της θέσης του. Ωστόσο, η διαφορά με τη νυν βουλευτή Μερόπη Τζούφη είναι οριακή, ενώ σχετικά κοντά είναι και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Στέφος. Δεδομένης της πιθανότητας εκλογής δύο βουλευτών στις εκλογές της 21ης Μαϊου, δεν είναι εφικτό να εκτιμηθεί ποιοι δύο από τους παραπάνω τρεις υποψηφίους θα πάρουν τελικά τις έδρες του κόμματος. Σημειώνεται ότι δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στις προτιμήσεις για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ διαφορετικών ομάδων, με την εξαίρεση των γυναικών που επέλεξαν πολύ συχνότερα την κ. Τζούφη.
Μεγάλη μάχη αναμένεται να γίνει στο ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν καταγράφεται σαφής υπεροχή κάποιου υποψηφίου, με τους Δημήτρη Δημητρίου, Θανάση Μανταλόβα και Κώστα Γάτσιο να συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό σταυρών. Με δεδομένη την πιθανότητα εκλογής βουλευτή από το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, ιδιαιτέρως στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ πετύχει σημαντική άνοδο της δύναμής του, όπως καταγράφεται στην παρούσα έρευνα, η εξέλιξη της σταυροδοσίας μεταξύ των τριών αυτών υποψηφίων καθίσταται σημαντική. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2019, οπότε και ήταν και πάλι υποψήφιοι οι κ.κ. Γάτσιος και Μανταλόβας, ο πρώτος είχε λάβει περίπου το 33% των σταυρών του κόμματος και ο δεύτερος περίπου το 29% των σταυρών.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Ηπείρου στις βουλευτικές και στις περιφερειακές εκλογές του 2023, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι –κατά δήλωσή τους– στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής. Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα πέντε ημερών, από 20 έως 24 Απριλίου 2023.
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1650 ερωτηματολόγια, δείγμα το οποίο δε δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσής του με χρήση της δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς τη δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.