ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καταγγελία για ηλεκτροπληξία εργαζόμενης στο «Χατζηκώστα»

Ηλεκτροπληξία υπέστη, σύμφωνα με καταγγελία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών Γ.Ν. Χατζηκώστα», εργαζόμενη στο τμήμα της κεντρικής αποστείρωσης του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και νοσηλεύεται στην Καρδιολογική κλινική.

Το ατύχημα σημειώθηκε την Παρασκευή, την ώρα που η εργαζόμενη άνοιξε τον διακόπτη για να βάλει σε λειτουργία τον κλίβανο. Όπως καταγγέλλει η ΑΣΥ, στο τμήμα της κεντρικής αποστείρωσης ο συγκεκριμένος κλίβανος είναι από τη δεκαετία του 1990 και μπήκε σε λειτουργία το 2001 χωρίς να αντικατασταθεί έκτοτε λόγω… κόστους. Σημειώνει, επίσης, ότι η συντήρησή του, όπως και δεκάδων άλλων μηχανημάτων του νοσοκομείου, γίνεται από εργολαβικές εταιρίες, που επιλέγονται λόγω του χαμηλότερου κόστους έναντι της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στην βαριά υποστελεχωμένη τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου.
«Η απουσία εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου από τεχνικούς ασφαλείας και γιατρούς εργασίας, που δεν έχουν προσληφθεί λόγω κόστους από το ΓΝ Χατζηκώστα, αθροίζονται στις αιτίες του συγκεκριμένου αλλά και άλλων εργατικών δυστυχημάτων. Η υποστελέχωση της κεντρικής αποστείρωσης με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους από τις διοικήσεις, οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας, που αυξάνει δραστικά τις πιθανότητες εργατικού δυστυχήματος», τονίζει και κάνει λόγο για προδιαγραμμένο ατύχημα, που «υπακούει στην θανατηφόρο για τους εργαζόμενους λογική του κόστους οφέλους».
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γ.Ν. Χατζηκώστα» ζητά να διερευνηθούν άμεσα οι συνθήκες και οι αιτίες του εργατικού ατυχήματος και να καταγραφεί ως εργατικό ατύχημα, να διοριστεί άμεσα γιατρός εργασίας (με ειδικότητα γιατρού εργασίας) και τεχνικοί ασφαλείας, ώστε να γίνει εκτενής εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου σε όλους τους χώρους και για όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στο νοσοκομείο, η διοίκηση να προχωρήσει άμεσα σε λήψη και αυστηρή επιτήρηση εφαρμογής μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ώστε να μην έχουμε νέα ατυχήματα, να στελεχωθούν άμεσα όλες οι υπηρεσίες του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό και να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί και συμβασιούχοι, καθώς και να γίνουν άμεσα εκλογές για Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», η οποία εκ του νόμου επιφορτίζεται με τον έλεγχο της διοίκησης για την άμεση καταγραφή κάθε εργατικού ατυχήματος, τη λήψη και εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου.
Τέλος, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων να πάρει θέση και «να μην αθροιστεί σε εκείνες τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που λειτουργούν ως μηχανισμοί συγκάλυψης και προστασίας των διοικήσεων και των κυβερνήσεων».

Σχετικά άρθρα

Προαιρετικό το rapid test για την είσοδο στο «Χατζηκώστα»

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»