ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προσπάθεια για νέο σχολείο μέσω «Φιλόδημου»

Ένα υπερσύγχρονο σχολείο για 150 μαθητές σχεδιάζει ο δήμος Ιωαννιτών, για να καλυφθούν οι ανάγκες στο Νεοχωρόπουλο και την ευρύτερη περιοχή, όπου έχει αυξηθεί σημαντικά ο μαθητικός πληθυσμός τα τελευταία χρόνια.

Η πρόταση, προϋπολογισμού 7,5 εκ. ευρώ, αφορά την ανέγερση και τον εξοπλισμό του σε οικόπεδο 5.500 τ.μ. περίπου, χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολείου, και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Με δεδομένο ότι το κόστος είναι υψηλό, γεγονός που δεν έδωσε τη δυνατότητα ένταξής του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ηπείρου του ΕΣΠΑ, ο δήμος προτίθεται να αξιοποιήσει ίδιους πόρους ή να προσφύγει σε δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών, το οποίο έχει δώσει τη σχετική προέγκριση.

Αυτό, εξάλλου, αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή της πρότασης στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», όπου επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τον μέγιστο επιλέξιμο προϋπολογισμό και το έργο δηλώνεται ότι χρηματοδοτείται και από άλλη πηγή χρηματοδότησης, πρέπει πρώτα να απορροφηθούν οι πόροι του προγράμματος και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν οι πόροι των υπολοίπων πηγών χρηματοδότησης του δήμου. Στόχος είναι να αντληθούν τουλάχιστον 4 εκ. ευρώ από τον «Φιλόδημο» και τα υπόλοιπα από δανεισμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το τελικό κόστος θα είναι μικρότερο, λόγω της αναμενόμενης έκπτωσης.

Την υποβολή της πρότασης ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων στα τέλη του Δεκεμβρίου, με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάση Μανταλόβα να σημειώνει πως πρόκειται για μια ευκαιρία να γίνουν δύο σημαντικά έργα, μαζί με το νέο αθλητικό κέντρο Καρδαμιτσίων, με τη διάθεση της ελάχιστης δυνατής δαπάνης από τον δήμο.

Η μελέτη για το σχολείο ακολούθησε το κτιριολογικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και τις τεχνικές οδηγίες μελετών του Ο.Σ.Κ. Πρόκειται για ένα οικοδομικό τετράγωνο ακανόνιστου σχήματος, με ιδιαίτερα έντονη κλίση, που φτάνει σε κάποια σημεία ακόμα και στο 32%. Σύμφωνα με την πρόταση, έγινε προσπάθεια ανεύρεσης των καταλληλότερων θέσεων, έτσι ώστε να υπάρχουν προσβάσεις από όλες τις πλευρές, σχεδιάζοντας κλίμακες αλλά και ενσωματώνοντας στο φυσικό ανάγλυφο διαδρομή πρόσβασης με ράμπες για πρόσβαση ΑμεΑ στην κύρια είσοδο του σχολείου.

Το σχολικό συγκρότημα οργανώνεται σε δύο ορόφους, εξυπηρετούμενο εσωτερικά από δύο κλιμακοστάσια, ενώ παράλληλα υπάρχουν δύο ανελκυστήρες για την πρόσβαση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε όλους τους χώρους του σχολείου. Στον 1ο όροφο θα υπάρχει χώρος υποδοχής γονέων και μαθητών, γύρω από τον οποίο διατάσσονται οι χώροι διοίκησης (γραμματεία, γραφείο δασκάλων, γραφείο διευθυντή, χώρος φύλακα- συντηρητή), οι βοηθητικοί χώροι για το προσωπικό (W.C. προσωπικού, χώρος καθαρισμού) και για τους επισκέπτες γονείς (W.C ΑμεΑ, γραφείο γονέων και κηδεμόνων), το ιατρείο –αναρρωτήριο, το κυλικείο, χώροι κυκλοφορίας και στάσης για τους μαθητές, 2η κύρια είσοδος – έξοδος του κτιρίου και, φυσικά, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, W.C. των μαθητών και Βιβλιοθήκη αναγνωστήριο. Στον κάτω όροφο, σχεδιάζονται η κουζίνα – τραπεζαρία για τους μαθητές, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αποδυτήρια, W.C. μαθητών, διάφοροι βοηθητικοί χώροι απαραίτητοι για τη λειτουργία του σχολείου (αποθήκες διάφορων χρήσεων, λεβητοστάσιο, χώρος μηχανολογικών εγκαταστάσεων κ.λπ.), υπόστεγος χώρος για γυμναστική, κερκίδες προς θέα, υπαίθριος χώρος διαλλείματος.

Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει την προμήθεια του εξοπλισμού που απαιτείται, έτσι ώστε αυτό να καταστεί πλήρως λειτουργικό και άμεσα μετά την ολοκλήρωση του να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς καμιά καθυστέρηση προς όφελος της τοπικής κοινότητας. Ενδεικτικά η μελέτη αναφέρεται σε προμήθεια εξοπλισμού επίπλων αιθουσών διδασκαλίας, εργαστηρίων, βιβλιοθήκης, γραφείων διοίκησης, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, τραπεζαρίας κ.λπ., προμήθεια εξοπλισμού που αφορά τη λειτουργία σε εξειδικευμένες χρήσεις του σχολείου, καθώς επίσης και εξοπλισμού πολυμέσων και ηλεκτρικών συσκευών (ενισχυμένος ήχος, διαδραστικός πίνακας, Η/Υ κλπ).

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας