Φωτογραφία: Λαμπρινή Σταμούλη
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου νέος δήμαρχος Ιωαννίνων

Τη δέσμευση για σκληρή και επίπονη δουλειά, με βάση τις αρχές και το έργο του Μωυσή Ελισάφ, ανέλαβε ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ψηφίστηκε να είναι ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή».
Φωτογραφία: Λαμπρινή Σταμούλη

Ο μέχρι τώρα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα μόλις επικυρωθεί η απόφαση από τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που θα αποτελέσει την αφετηρία μιας σειράς άλλων διαδικασιών για τη συμπλήρωση των θέσεων των δημοτικών συμβούλων με τον πρώτο επιλαχόντα της παράταξης Βασίλη Ζωγράφο και την εκλογή νέου προέδρου δημοτικού συμβουλίου.
Η εκλογή του Δημήτρη Παπαγεωργίου ήταν ομόφωνη, καθώς δεν υπήρξε άλλη πρόταση, ωστόσο από τη μυστική ψηφοφορία απείχαν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, αν και ήταν στην αίθουσα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Γιάννη Τσίμαρη ως πλειοψηφούντος δημοτικού συμβούλου. Ο λόγος για τους αντιδημάρχους Βαγγέλη Πήχα και Νατάσα Τύρου – Ούζα, καθώς και τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Λυκογιώργο, με τη διαφωνία –των δύο πρώτων τουλάχιστον- να έγκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον τρόπο εκλογής, που αποφασίστηκε.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίμαρης, πάντως, στην έναρξη της συνεδρίασης, η εκλογή νέου δημάρχου γίνεται σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 60 του Νόμου 3852/2010 όπως σήμερα ισχύει. «Το πράττουμε με απόλυτο σεβασμό στην νομιμότητα, την οποία πάντα και εκ πεποιθήσεως επιδίωκε και προσπαθούσε να διασφαλίσει ο δήμαρχος και η παράταξή μας. Οι πολίτες το 2019 επέλεξαν την παράταξη “Νέα Εποχή” και τον προταθέντα από αυτή Μωυσή Ελισάφ για δήμαρχό τους. Η παράταξη μας “Νέα Εποχή” και ο Μωυσής Ελισαφ, ως ο επικεφαλής συνδυασμού που πλειοψήφησε, έλαβαν από τους πολίτες την εντολή για την εφαρμογή του προγράμματος που εξήγγειλαν. Η παράταξη αυτή επιλέγει κατά νόμο σήμερα τον αντικαταστάτη του δημάρχου μας, δικαίωμα που το έχει και νομικά και ηθικά. Αυτό επιβάλλει ο σεβασμός στη βούληση του εκλογικού σώματος. Επιδιώκοντας την τήρηση της νομιμότητας ο Δήμαρχος απευθύνθηκε έγκαιρα από την 10/1/2023 εγγράφως στο Υπουργείο Εσωτερικών, παραθέτοντας και μάλιστα απολύτως τεκμηριωμένα την δική του άποψη, χωρίς να έχει υπάρξει έως σήμερα καμία απολύτως διαφορετική άποψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ως προς το νομικό σκέλος της διαδικασίας και διαβεβαίωσε ότι η παράταξη θα συνεχίσει με ενότητα να εργάζεται για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των πολιτών.
Προηγουμένως, ο κ. Τσίμαρης είχε κάνει μία εκτενή και συγκινητική αναφορά στον Μωυσή Ελισάφ. «Ο δήμαρχός μας, ο Μωυσής Ελισάφ της προσφοράς, του πνεύματος του πολιτισμού και της ευθύνης, ο οποίος πριν τέσσερα χρόνια περίπου ξεκίνησε την πορεία για την αναγέννηση του Δήμου μας, δεν είναι πια μαζί μας. Δίπλα του βρεθήκαμε όλοι όσοι είμαστε εδώ απόψε και εκατοντάδες άλλοι που στελέχωσαν τα ψηφοδέλτιά μας σε όλο τον Δήμο. Μαζί του και οι πολίτες που τον ανέδειξαν δήμαρχο τους. Είναι αλήθεια ότι ακόμη δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο Μωυσής δεν είναι ανάμεσά μας. Δυσκολευόμαστε να δεχθούμε ότι δε βρίσκεται στο γραφείο του, δε δίνει οδηγίες, δε ρωτάει για κάθετι μικρό και σημαντικό. Γράφτηκαν πολλά για τον δήμαρχο Ιωαννίνων τις προηγούμενες ημέρες. Θέλω να πω τούτο. Η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ άνοιξε ένα νέο παράθυρο στην πόλη των Ιωαννίνων. Ήταν μία κορυφαία στιγμή για την ιστορία της πόλης. Ο θάνατός του δεν θα πρέπει να κλείσει το παράθυρο αυτό. Είναι δικό μας χρέος να το κρατήσουμε διάπλατα ανοιχτό και να καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τα Γιάννενα της Νέας Εποχής. Του το οφείλουμε», ανέφερε.
Για μία δύσκολη διαδικασία έκανε λόγο ο Δ. Παπαγεωργίου και συγκινημένος απεύθυνε τις ευχαριστίες του προς τους δημοτικούς συμβούλους για την εμπιστοσύνη τους. «Η απουσία του Μωυσή Ελισάφ είναι δυσαναπλήρωτη. Ταυτόχρονα καθιστά τις δικές μας ευθύνες απέναντι στους δημότες ακόμη μεγαλύτερες. Δεσμεύομαι ότι θα υπηρετήσω με συνέπεια το πρόγραμμα της παράταξής μας, τις προτεραιότητες και τους στόχους που είχαμε θέσει, το όραμα του Μωυσή Ελισάφ για μία πόλη που θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και έναν Δήμο που θα βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών. Με διάθεση για συνεργασία, με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη και με σκληρή δουλειά θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα επιδιώκοντας το καλύτερο», τόνισε, ενώ είπε πως η παράταξη, τιμώντας τις δεσμεύσεις της, θα είναι παρούσα στην επόμενη ημέρα. «Με σεβασμό στη μνήμη και στην παρακαταθήκη του δημάρχου μας, θα εργαστούμε με ενότητα και αίσθηση καθήκοντος για να ολοκληρώσουμε το έργο μας, για το οποίο και θα κριθούμε. Στην πορεία αυτή δεν χωρούν προσωπικές στρατηγικές», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Αύξηση ιδιωτικού έργου αντί προσλήψεων στα νοσοκομεία

Βούληση για πιο στενή συνεργασία