ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εξυμνεί τη ναζιστική «Εντελβάις» ο Ζελένσκι

Αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο δημιουργεί η επιλογή του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δώσει τιμητικά την ονομασία «ταξιαρχία Εντελβάις» σε μονάδα του ουκρανικού στρατού.

Η ενέργεια αυτή θεωρείται –και δικαιολογημένα- ότι εξυμνεί με τον πιο επίσημο τρόπο τη φρικτή δράση της ομώνυμης ναζιστικής ταξιαρχίας της Βέρμαχτ στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
«Διατάσσω να αποδοθεί στη 10η ανεξάρτητη ορεινή ταξιαρχία πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας το τιμητικό όνομα “Edelweiss” και να ονομάζεται στο εξής 10η ανεξάρτητη ορεινή ταξιαρχία πεζικού “Edelweiss” των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα του Ζελένσκι, ο οποίος βράβευσε τη συγκεκριμένη μονάδα λόγω «της υποδειγματικής εκτέλεσης των καθηκόντων που της έχουν ανατεθεί για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας». Το σήμα, μάλιστα, που φέρει η ουκρανική στρατιωτική μονάδα, αναπαριστά το ομώνυμο λουλούδι των Άλπεων, ακριβώς ίδιο με της ναζιστικής ταξιαρχίας.
Η Ταξιαρχία Εντελβάις της ναζιστικής Βέρμαχτ είναι άμεσα «συνδεδεμένη» με την Ελλάδα: Στις 25 Ιουλίου 1943 πραγματοποίησε το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων δολοφονώντας 153 ανθρώπους. Επίσης, στις 16 Αυγούστου 1943, η Ταξιαρχία Εντελβάις κατέστρεψε ολοσχερώς το Κομμένο Άρτας και εκτέλεσε 317 κατοίκους του. Έργο της ήταν και η δολοφονία των 5.200 Ιταλών στρατιωτών της Μεραρχίας «Acqui», τον Σεπτέμβριο του 1943 στην Κεφαλλονιά, αλλά και η εκτέλεση των αξιωματικών της ιταλικής Μεραρχίας «Perugia» στην Αλβανία. Η δολοφονική δράση της Εντελβάις στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων Ιωαννίνων την 1η Οκτωβρίου 1943 και την δολοφονία των 92 από τους 96 κατοίκους του. Τα εγκλήματα της Εντελβάις συνεχίστηκαν στην Γιουγκοσλαβία, ενώ το 1945 τα υπολείμματά της παραδόθηκαν στους Αμερικανούς στην Ουγγαρία.
Πρόκληση για κάθε προοδευτικό Ηπειρώτη χαρακτηρίζει την απόφαση η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σε σχόλιό της, υπενθυμίζοντας τα εγκλήματα της ταξιαρχίας Εντελβάις στην Ήπειρο.
«Η απόφαση του καθεστώτος Ζελένσκι διαψεύδει το ψέμα, που έχουν κάνει “ψωμοτύρι” τα επιτελεία των ευρωατλαντικών και τα ντόπια “παπαγαλάκια” τους στην Ελλάδα, ότι δηλαδή “στην Ουκρανία δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στις τάξεις του στρατού”», αναφέρει και προσθέτει ότι όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, πλην ΚΚΕ, είναι υπόλογα στους μαρτυρικούς νεκρούς του τόπου και τους συγγενείς τους «για την ξεδιάντροπη στήριξη ενός φιλοναζιστικού καθεστώτος στην καρδιά της Ευρώπης». «Οι επιζήσαντες από τις θηριωδίες της ναζιστικής Εντελβάις και οι οικογένειες των νεκρών, που θυσιάστηκαν, πολεμώντας τον φασισμό – ναζισμό, να δώσουν τώρα ηχηρή απάντηση σε όσους με τη στάση τους στηρίζουν ή δείχνουν ανοχή στο φασισμό, ενισχύοντας με κάθε τρόπο και στην κάλπη το ΚΚΕ», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Εξυμνεί τη ναζιστική «Εντελβάις» ο Πούτιν

Διαφορά ηγεσίας

Σπύρος Γόγολος