ΕπικαιρότηταΑπόψεις

Εξυμνεί τη ναζιστική «Εντελβάις» ο Πούτιν

Ο έλληνας δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο απαντά στο άρθρο του Ηπειρωτικού Αγώνα με τίτλο «Εξυμνεί τη ναζιστική "Εντελβάις" ο Ζελένσκι».

Διάβασα στην εφημερίδα σας το άρθρο με τον τίτλο «Εξυμνεί τη ναζιστική “Εντελβάις” ο Ζελένσκι», το οποίο αναφερόταν στην ονοματοδοσία κάποιας ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας. Το θέμα και τα επιχειρήματα του άρθρου είναι περίπου ίδια με το περιεχόμενο άλλων κειμένων που -εντελώς τυχαία- δημοσιεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε πολλά ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Η λογική αυτή λέει ότι, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος ονόμασε μια στρατιωτική μονάδα ως «Εντελβάις», σημαίνει ότι επικροτεί τις θηριωδίες των ναζιστών φονιάδων που είχαν στρατιωτική μονάδα με το ίδιο όνομα. Ως επιχειρηματολογία το άρθρο του «Ηπειρωτικού Αγώνα» παραθέτει την «απόφαση της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ». Θεωρώ ωστόσο τα συμπεράσματα αυτά όχι απλά υπερβολικά αλλά και σκοπίμως παραπλανητικά, επιχειρήματα που εντάσσονται στον επικοινωνιακό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ευρώπης.

Κατ’ αρχάς ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δεν ασχολείται προσωπικά με το να εφευρίσκει ονόματα για τις διάφορες στρατιωτικές μονάδες. Ο ίδιος είναι Εβραίος και συγγενείς του έχουν δολοφονηθεί από ναζιστές κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής. Άρα μάλλον, αν είχε γνώση αυτού του ζητήματος, ίσως να μην είχε εγκρίνει αυτή την απόφαση. Έπειτα, το όνομα «Εντελβάις» είναι η ονομασία ενός διαδεδομένου λουλουδιού, το οποίο φυτρώνει σε ψηλά υψόμετρα, πάνω στα βουνά, κυρίως στις Άλπεις και αλλού. Ως εκ τούτου πολλές στρατιωτικές μονάδες -κυρίως με έδρα ορεινές περιοχές- έχουν ακριβώς το ίδιο όνομα. Δεν είναι κάποια σπάνια λέξη, όπως ένα όνομα. Στρατιωτική μονάδα «Εντελβάις» υπάρχει στη Γαλλία, στην Πολωνία και -εδώ και 30 χρόνια- υπάρχει και στο Αλτάι, σε μια ορεινή περιοχή της Ρωσίας.

Δηλαδή οι Ρώσοι, οι οποίοι διακινούν αυτή την προπαγάνδα, έχουν στρατιωτική μονάδα με το ίδιο ακριβώς όνομα. Επιπλέον, στον ρωσικό στρατό υπάρχουν οι μονάδες «Βίκινγκ» και «Βορράς» -αντίστοιχα ονόματα είχαν στρατιωτικές μονάδες των SS στον Β’ ΠΠ. Και μην ξεχάσουμε βεβαίως την ιδιωτική παραστρατιωτική οργάνωση, που είναι η αιχμή του δόρατος του πουτινικού στρατού με το όνομα «Ομάδα Βάγκνερ» η οποία -σύμφωνα με τις μαρτυρίες- έχει ονομαστεί έτσι προς τιμήν του «αγαπημένου συνθέτη του Χίτλερ». Άρα λοιπόν είναι πιο λογικό να πούμε ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που «εξυμνεί τον ναζισμό» και όχι ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία του Πούτιν έχει μετατραπεί σε φασιστικό καθεστώς, τα επιχειρήματα της προπαγάνδας της αντιγράφουν και ξεπερνούν σε παραφροσύνη τον Γκέμπελς, προβάλλεται η «ανωτερότητα» του «ιδιαίτερου ρόλου των Ρώσων έναντι των άλλων λαών» ενώ όλες οι πράξεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έχουν σοβαρές ενδείξεις (πλέον και αποδείξεις) γενοκτονίας. Ωστόσο οι συντάκτες τέτοιων άρθρων (και εκείνοι που αναμεταδίδουν τέτοια επιχειρήματα) επιλέγουν να σταθούν σε μια λέξη και να παραβλέψουν τις μαζικές δολοφονίες αμάχων, τους βίαιους εκτοπισμούς εκατομμυρίων, τις απαγωγές χιλιάδων παιδιών, τους βιασμούς γυναικών και παιδιών, τις κατεστραμμένες πόλεις. Όλων αυτών που έκαναν οι ναζί στον Β’ ΠΠ και κάνει ο πουτινικός στρατός σήμερα. Επιλέγουν να παραβλέψουν τα πραγματικά γεγονότα και να εξαπατήσουν το κοινό με «καθρεφτάκια».

Όσον αφορά τώρα τις απόψεις της «Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ» και την ευαισθησία της για τις ναζιστικές θηριωδίες. Ίσως στην Ελλάδα ορισμένοι να το ξεχνούν, αλλά η κομμουνιστική ΕΣΣΔ ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας από τις 23 Αυγούστου 1939 μέχρι τις 22 Ιουνίου του 1941, όταν ο Χίτλερ παραβίασε μονομερώς τη συμφωνία και επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ. Σε αυτό το διάστημα «τα τανκς του Γκουντέριαν πέρασαν μέχρι τη θάλασσα στη Αμπεβίλ με σοβιετικά καύσιμα, οι γερμανικές βόμβες, οι οποίες ισοπέδωσαν το Ρότερνταμ, ήταν γεμάτες με σοβιετικό μπαρούτι και η μεμβράνη από τις σφαίρες, οι οποίες χτυπούσαν τους βρετανούς στρατιώτες που υποχωρούσαν με βάρκες από τη Δουνκέρκη, ήταν φτιαγμένες από σοβιετικό κράμα χαλκού-νικελίου» σύμφωνα με τα όσα έλεγε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Μόλοτοφ. Η ΕΣΣΔ επιτέθηκε από κοινού με τον Χίτλερ στην Πολωνία, μοίρασε μαζί του ζώνες επιρροής και στήριζε τη ναζιστική Γερμανία υλικοτεχνικά.

Να σας θυμίσω ότι η εισβολή των ναζιστών στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941, όταν ακόμα οι ναζιστές ήταν σύμμαχοι με τους σοβιετικούς. Και καμία αντίρρηση δεν είχαν οι σοβιετικοί με την εισβολή αυτή. Ίσως λοιπόν, εφόσον η «Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ» έχει τέτοια ευαισθησία για τα εγκλήματα των ναζιστών στη χώρα μας και αλλού, θα πρέπει να ξεκινήσει με την επίσημη αποκήρυξη του Στάλιν (σύμμαχο του Χίτλερ) και στη συνέχεια να ασχοληθεί με διάφορα γλωσσικά φαινόμενα – ονομασίες – ορεινά λουλούδια και άλλα τέτοια.

Σχετικά άρθρα

ΚΚΕ – Συγκέντρωση ενόψει ευρωεκλογών

Ν. Έξαρχος – Υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας για τους πυροσβέστες

«Προσάναμμα» για τις φωτιές η ακολουθούμενη πολιτική