ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δείχνει μονόδρομος η λήψη δανείου

Μια σοβαρή απόφαση θα κληθεί να λάβει η επόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς, παρά τον πακτωλό χρημάτων από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν ζητήματα βασικών ελλείψεων σε υποδομές σε μεγάλες πολεοδομικές ενότητες.

Σε περιοχές όπως η Νέα Ζωή, τα Καρδαμίτσια, το Κάτω Νεοχωρόπουλο, τμήμα του Κατσικά και ο λόγος Βελισσαρίου, που τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, ακόμη υπάρχουν χωματόδρομοι, στερούνται πεζοδρομίων και δικτύων ομβρίων, ενώ απαιτούνται και διανοίξεις δρόμων. Ωστόσο, όλα αυτά είναι αδύνατον να γίνουν άμεσα, καθώς από τη μία δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα στα ταμεία του Δήμου, από την άλλη δεν είναι έργα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση από προγράμματα.
Το ζήτημα απασχολεί τη σημερινή δημοτική αρχή, που φαίνεται να έχει καταλήξει στο ότι ένας δρόμος υπάρχει και δεν είναι άλλος από τη σύναψη ενός δανείου, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις αυτές. Αυτό προκύπτει και από σχετικές αναφορές του αντιδημάρχου Έργων Γιώργου Αρλέτου, χωρίς, βέβαια, η λέξη δάνειο να έχει ακουστεί από το στόμα του, με πιο χαρακτηριστικές χθεσινές του δηλώσεις.
«Οι οικονομικές δυνατότητες είναι συγκεκριμένες. Το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα για τον Δήμο Ιωαννιτών δεν ξεπερνά το 1,7 εκ. ευρώ. Την ίδια ώρα έχουμε σοβαρά προβλήματα σε πολλές ενότητες, κυρίως στις νέες πολεοδομικές ενότητες Καρδαμιτσίων, Νέας Ζωής, Κάτω Νεοχωρόπουλου, Κατσικά, όπου εκεί θα πρέπει να βρούμε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Δυστυχώς, τα έργα που απαιτούνται εκεί, δεν τυχαίνουν χρηματοδότησης, άρα ο Δήμος έχει την ευθύνη, μετά την ολοκλήρωση των μελετών που έχει αναθέσει το προηγούμενο διάστημα, να δει το ακριβές κόστος για το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Γιατί δε γίνεται με 100.000 και 200.000 ευρώ κάθε χρόνο να λύσεις προβλήματα, ιδίως στη Νέα Ζωή, στα Καρδαμίτσια, στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και στον λόφο Βελισσαρίου. Είναι σχέδια, όπου η εισφορά σε χρήμα δυστυχώς , αναλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα για έργα υποδομής», είπε, μεταξύ άλλων.
Με δεδομένο, βέβαια, ότι ο Δήμος Ιωαννιτών χρεώθηκε με μεγάλα δάνεια στο παρελθόν, τα οποία συνεχίζει να αποπληρώνει σήμερα, η λήψη μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι εύκολη, ειδικά σε προεκλογική περίοδο και από μια δημοτική αρχή που δεν έχει την πλειοψηφία. Ωστόσο, είναι σαφές πως αν συνεχιστεί η… συντηρητική τακτική, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμη περισσότερο απ΄όσο έχουν περιμένει μέχρι σήμερα, για να γίνουν τα στοιχειώδη έργα υποδομής και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής τους.

Καμία έκπτωση ως προς την ποιότητα των έργων

Στο μεταξύ, αυστηρό μήνυμα προς όσες εργοληπτικές επιχειρήσεις δεν είναι συνεπείς στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, έστειλε ο Γ. Αρλέτος, με αφορμή προβλήματα που διαπιστώθηκαν με τις τελευταίες βροχοπτώσεις στο οδόστρωμα της πρόσφατα ασφαλτοστρωμένης οδού Πυρσινέλλα και στην αρχή της Χαριλάου Τρικούπη, όπου πλέον οι οδηγοί καλούνται να περάσουν από ένα όρυγμα.
«Και στην Πυρσινέλλα και στην πλατεία Πάργης υπάρχουν δύο εργοληπτικές επιχειρήσεις, που δεν τηρούν το χρονοδιάγραμμα, δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, υπάρχουν διαπιστωμένες κακοτεχνίες και η υπηρεσία έχει προβεί εδώ και καιρό στις ενέργειες που απαιτούνται. Θα εφαρμοστεί άμεσα αυτό που προβλέπει η νομοθεσία, άρση άμεσα όλων των κακοτεχνιών, και για το οδόστρωμα στην Πυρσινέλλα και για τα νερά που πλημμυρίζουν στην αρχή της Χαριλάου Τρικούπη, για τις απαράδεκτες λακκούβες, για τις οποίες ο εργολάβος έχει και ποινικές ευθύνες. Η υπηρεσία έχει κινηθεί. Οφείλουν οι δύο αυτές εργοληπτικές επιχειρήσεις άμεσα, χθες, να διορθώσουν τα κακώς κείμενα σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Να είναι σίγουροι οι Γιαννιώτες ότι δε θα πληρωθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω για όλες αυτές τις κακοτεχνίες», τόνισε ο αντιδήμαρχος Έργων, σπεύδοντας, ωστόσο, να σημειώσει ότι μία κακοτεχνία δεν μπορεί να μηδενίσει το έργο που γίνεται.
Η έντονη δυσφορία έχει να κάνει όχι μόνο με τις κακοτεχνίες, αλλά με το γεγονός ότι τα έργα έχουν μείνει ημιτελή, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία πρόνοια για παρεμβάσεις λόγω των καιρικών συνθηκών.
Πέρα, βέβαια, από τις δύο αυτές εργολαβίες, ανάλογη ήταν η εικόνα και στον υπό κατασκευή κυκλικό κόμβο στο παλιό Πανεπιστήμιο, όπου οι λακκούβες, που άνοιξαν στο οδόστρωμα, δημιουργούσαν και ανάσχεση στην κυκλοφορία, λόγω της αργής κίνησης των οχημάτων.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο