ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απώλεια της μισής παραγωγής εσπεριδοειδών στην Άρτα

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες βιώνουν όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, οδηγούν στην ανάγκη επικαιροποίησης του τρόπου στήριξής τους από τον ΕΛΓΑ και τους αρμόδιους φορείς.

Από τους αγρότες που επλήγησαν τον φετινό χειμώνα, λόγω των κλιματικών εναλλαγών, είναι οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών και κυρίως μανταρινιών στην περιφερειακή ενότητα της Άρτας, που «έχασαν» σχεδόν τη μισή παραγωγή.
Εξαιτίας των πολλών και παρατεταμένων βροχοπτώσεων του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, δημιουργήθηκαν προβλήματα σήψεων των καρπών, ιδιαίτερα της ποικιλίας κλημεντίνης, καθώς και καρπόπτωσης, ενώ παρατηρήθηκε επίσης πρόωρη αποκόλληση του φλοιού των καρπών, όπως αναφέρει σε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.
Από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη φετινή παραγωγή των εσπεριδοειδών και κυρίως των μανταρινιών στην περιοχή της ΠΕ Άρτας, εκτιμάται ότι από τους συνολικά 30.000 τόνους μανταρινιών θα υπάρχει απώλεια 13-15.000 τόνων, τα οποία θα μείνουν ασυγκόμιστα ως μη εμπορεύσιμα.
Οι κ.κ. Καχριμάνης και Ψαθάς ζητούν από τον υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί το εισόδημα των εσπεριδοκαλλιεργητών της περιοχής της ΠΕ Άρτας, δεδομένου ότι οι παραπάνω ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
Βέβαια, πρόκειται για ζημιές που τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο συχνά, με αποτέλεσμα να προκαλούν απόγνωση στους καλλιεργητές, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Ψαθάς, και παράλληλα αποτελούν αντικίνητρο για την ενασχόληση των νέων ανθρώπων με τον πρωτογενή τομέα.

Σχετικά άρθρα

Όλες οι ελπίδες σε ένα παρασιτοειδές από το Βιετνάμ

Επόμενο στοίχημα η ανέγερση σύγχρονου Διοικητηρίου

«Πολιτική επιτυχία Ριζόπουλου» η επιδότηση για κλημεντίνη και εσπεριδοειδή