ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Όλες οι ελπίδες σε ένα παρασιτοειδές από το Βιετνάμ

Σε δύο μήνες αναμένονται τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος καταπολέμησης του «μαύρου ακανθώδους αλευρώδους», ενός επιβλαβούς οργανισμού, που πλήττει τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Άρτας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, όπως και πολλών ακόμη περιοχών της χώρας.

Αν και ο «μαύρος αλευρώδης» δεν καταστρέφει τους καρπούς, είναι υπαίτιος για το μαύρισμά τους, κάτι που μειώνει την εμπορική τους αξία, καθώς τα καθιστά ουσιαστικά μη εμπορεύσιμα.

Με δεδομένο ότι η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν έχει καλά αποτελέσματα και ότι στη χώρα μας και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί που να μπορούν να τον καταπολεμήσουν, οι επιστήμονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, στους οποίους απευθύνθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου, ταξίδεψαν από τη Χαβάη μέχρι το Βιετνάμ, όπου και τελικά εντόπισαν ένα υμενόπτερο παρασιτοειδές του εντόμου. Μετά και από σχετική έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήδη έγιναν οι πρώτες πειραματικές εξαπολύσεις των παρασιτοειδών, με τις εκτιμήσεις να είναι αρχικά αισιόδοξες, καθώς φαίνεται να υπάρχει μια σχετική μείωση.

«Ελπίζουμε η δράση αυτή να έχει αποτέλεσμα, γιατί το πρόβλημα έχει πάρει έκταση και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους παραγωγούς εσπεριδοειδών. Το 40% της παραγωγής έχει “ενοχληθεί” από τον μαύρο αλευρώδη», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, εξηγώντας πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την περιοχή της Ηπείρου, ούτε μόνο τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, καθώς το έντομο «μαυρίζει» και άλλα δέντρα, αμπέλια, ακόμη και άνθη.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του παρασιτοειδούς, οι φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας δίνουν οδηγίες σε επίπεδο προστασίας, συστήνοντας καλό κλάδεμα των δέντρων και των άλλων φυτών που έχουν προσβληθεί από τον αλευρώδη.

Σχετικά άρθρα

Απώλεια της μισής παραγωγής εσπεριδοειδών στην Άρτα

Επόμενο στοίχημα η ανέγερση σύγχρονου Διοικητηρίου

«Αρένα» το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου με εκφράσεις… πεζοδρομίου (βίντεο)

Αποστόλης Τζελέτας