ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φόβοι για εμπόδια στο Π.Δ. λόγω οριοθέτησης

Το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας δεν είναι το μόνο που αναμένει το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, αφού θα ακολουθήσει και το Προεδρικό Διάταγμα για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ένα εξίσου χρήσιμο και κρίσιμο εργαλείο για το λεκανοπέδιο.

Η εκπόνηση και θεσμοθέτηση του τελευταίου έχει ορίζοντα τριετίας, ωστόσο, τα δύο Προεδρικά Διατάγματα αφορούν δύο αλληλένδετα ζητήματα, εξαιρετικά σημαντικά για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του λεκανοπεδίου και του Δήμου Ιωαννιτών, το περιβάλλον και την πολεοδομία – χωροταξία.

Η έναρξη της διαβούλευσης για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της Παμβώτιδας και των υπολοίπων προστατευόμενων περιοχών στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σύνταξη του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος της Παμβώτιδας, με τον βουλευτή Ιωαννίνων και πρώην υπουργό Σταύρο Καλογιάννη να σημειώνει ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, αν και εκτίμησε πως το χρονικό περιθώριο του ενός μήνα δεν επαρκεί δεδομένου ότι μεσολαβούν και οι εορτές.

«Είμαι βέβαιος ότι θα δοθεί παράταση, χρειάζεται ένα δίμηνο, γιατί απαιτεί πολλή δουλειά», σημείωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος tv1», ενώ πρόσθεσε πως η διαδικασία της διαβούλευσης είναι εξαιρετικά σημαντική, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και πιθανά, κάποιες από αυτές, να ενσωματωθούν στο σχέδιο του ΠΔ, από το υπουργείο.

«Πάντοτε υπάρχουν αντιρρήσεις στην διαβούλευση μιας μελέτης, αυτό δε λέει κάτι. Πρέπει να βρούμε τα κοινά σημεία και να προχωρήσουμε για το ΠΔ. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης μετά, αλλά δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια να μείνουμε πίσω», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.

Παράλληλα, ο βουλευτής, με δεδομένες τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα και στο θέμα του θεσμικού περιβαλλοντικού πλαισίου της Παμβώτιδας αλλά και στον πολεοδομικό σχεδιασμό, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να θέσει τις προτεραιότητες. «Θα έχουμε ένα ΠΔ με περιβαλλοντική χροιά και ένα ΠΔ με χωροταξική και πολεοδομική χροιά. Εκεί μπαίνει και το θέμα των αλλαγών στην οριοθέτηση. Θα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες από το υπουργείο και την κυβέρνηση. Οι αλλαγές στην οριοθέτηση θα πρέπει να είναι συμβατές με το ΠΔ. Αν μπορούν να προχωρήσουν μαζί έχει καλώς, αλλά φοβάμαι ότι το ένα θα φρενάρει το άλλο. Τα πολεοδομικά ζητήματα είναι επίσης οξυμένα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε τρία χρόνια», τόνισε ο κ. Καλογιάννης, προσθέτοντας πως χρειάζεται προσοχή και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

«Είναι θετικό βήμα ότι έχουμε διαβούλευση, ας προχωρήσουμε με αυτό που είμαστε έτοιμοι, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι τα δύο ΠΔ έχουν ευθεία συσχέτιση, ό,τι δεσμεύσει το πρώτο, θα το βρούμε μπροστά μας σε λίγα χρόνια στο δεύτερο. Θα πρέπει να τα δούμε με ορίζοντα δεκαετίας τουλάχιστον για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Προέχει του ποδηλατόδρομου το Προεδρικό Διάταγμα

«Καμπανάκι» με διπλή ανάγνωση για το Πάρκο Τεχνολογίας

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός