ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προειδοποιητικές βολές από τον Θ. Μπέγκα

Με μία ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τη δημοτική αρχή, να μη συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις για μείζονος σημασίας ζητήματα στην Οικονομική Επιτροπή, συνόδευσε την ανακοίνωση της αποχής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» από τη σημερινή διά περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της Θωμάς Μπέγκας.

Σε σχέση με τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της παράταξής του δε θα παραιτηθούν, όπως έχουν κάνει άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι παρατάξεων της αντιπολίτευσης ανά την Ελλάδα, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής κατά αποφάσεων, αν επιχειρηθεί να ληφθούν αποφάσεις, που θα δεσμεύουν τον Δήμο.
«Η παράταξή μας συνεχίζει μέχρι σήμερα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των “παράνομων” Επιτροπών, δείχνοντας την πρόθεσή της να μη δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου μέχρι τη ρύθμιση της νομιμότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι, μετά την απόφαση του ΣτΕ, οποιαδήποτε απόφαση των επιτροπών, αν προσβληθεί από έχοντα έννομο συμφέρον, θα καταπέσει», τόνισε στην αρχική τοποθέτησή του, προσθέτοντας, μετά από ερώτηση του Η.Α., ότι ηθικά και δεοντολογικά η δημοτική αρχή δεν πρέπει να φέρει στο επόμενο διάστημα μείζονα ζητήματα, στα οποία προφανώς, σε πολιτικό επίπεδο διαφωνεί η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα». «Προφανώς σε αυτή την περίπτωση θα σκεφτούμε να προσφύγουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Από εδώ και στο εξής τα μείζονα ζητήματα θα πρέπει να έρχονται προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας, πάντως, πως ούτε ζητήματα αναψηλάφησης ειλημμένων αποφάσεων θα τεθούν από την παράταξή του, ούτε θα λειτουργήσει παρακωλυτικά.
Κλείνοντας, έκανε και ένα πολιτικό σχόλιο σε σχέση με την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, με μια αιχμή και για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το σύστημα της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, ένα εκλογικό σύστημα που διαχρονικά οι προοδευτικές παρατάξεις υποστήριζαν, δεν πρόλαβε σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί στο πεδίο. Άλλωστε αυτό ήταν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε και η Ολομέλεια του ΣτΕ στην απόφασή της. Την ευθύνη γι’ αυτό, σε πολιτικό επίπεδο, φέρουν και οι δύο κυβερνήσεις. Πρώτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, παρότι θεσμοθέτησε την απλή αναλογική, επέλεξε να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκλογών με βάση το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, αλλά ο δήμαρχος να εκλέγεται στη δεύτερη. Και βέβαια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που με τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου επέλεξε να αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση, μεταφέροντας τη λήψη των πιο σημαντικών αποφάσεων από το κυρίαρχο όργανο, το δημοτικό συμβούλιο, στις επιτροπές του δήμου, δίνοντας μάλιστα και πλαστή πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου», ανέφερε.

Πράξη διαμαρτυρίας

Στην αρχή της συνέντευξης τύπου, ο Θ. Μπέγκας ευχήθηκε στον δήμαρχο Ιωαννίνων για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, συμφωνώντας με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής και την επιστολή του Μ. Ελισάφ ότι η απουσία δε δημιουργεί κενό διοίκησης και η λειτουργία του δήμου και των θεσμικών του οργάνων συνεχίζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Στο πνεύμα αυτό εξέφρασε και τη σφοδρή διαφωνία του με την εκ νέου σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου δια περιφοράς, με συνέπεια να μη δίνεται η δυνατότητα της προ ημερησίας συζήτησης. «Η δημοτική αρχή την επιλέγει σε επίπεδο τακτικής για να αποφύγει τον διάλογο και την κριτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Σταθήκαμε ως παράταξη με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα σε όλη αυτή την περίοδο, ως οφείλουμε, λαμβάνοντας υπόψη το σοβαρό πρόβλημα υγείας του δημάρχου. Την ίδια ώρα, όμως, η δημοτική αρχή συνεχίζει να παράγει πολιτική εντυπώσεων, όπως για παράδειγμα τα διθυραμβικά δελτία τύπου περί έναρξης των διαπραγματεύσεων για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισαρίου», είπε ο κ. Μπέγκας και συνέχισε λέγοντας ότι βασική αρχή της παράταξής είναι τα σημαντικά θέματα να έρχονται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα και τη δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση, τις εξελίξεις γύρω από τον μεγάλο δακτύλιο και τους δύο διαγωνισμούς με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, για το κτίριο της οδού Δομπόλη και το Πνευματικό Κέντρο στον Κατσικά, στους οποίους είχαμε μόνο μια συμμετοχή με σχεδόν μηδενική έκπτωση και τελικά τον ίδιο ανάδοχο.
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μπέγκας ανακοίνωσε την αποχή της παράταξής του από τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως έπραξε και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, καταδικάζοντας τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής ως αντιδημοκρατικές και απαξιωτικές προς το δημοτικό συμβούλιο. «Για μας είναι μια πράξη διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας και των συμφερόντων των πολιτών», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»