ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δικαιωμένη» η Περιφέρεια στους χειρισμούς της για το υπόλειμμα

Ως δικαίωση της περιφερειακής αρχής στον τρόπο, που χειρίστηκε το θέμα της μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, χαρακτηρίζει η περιφερειακή αρχή την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, που δεν έκανε αποδεκτή προσφυγή ιδιωτικής εταιρείας, η οποία αμφισβητούσε τη νομιμότητα της μεταφοράς του υπολείμματος αποκλειστικά με Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης (ΦΔΧ).

Το Εφετείο, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου, έκρινε ότι η Περιφέρεια όχι μόνο έχει δικαίωμα να θέσει αυτόν τον όρο, αλλά υποχρεούται εκ του νόμου να τον θέσει. «Έκρινε, δηλαδή, ότι η μεταφορά του υπολείμματος με Ιδιωτικής Χρήσης Φορτηγά (ΙΧΦ) είναι παράνομη. Την ίδια κρίση είχε εκφέρει πριν ομόφωνα και η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) επί προσφυγής του ίδιου φορέα. Προγενέστερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιληφθείσα αιτήσεων του ίδιου οικονομικού φορέα και φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης έκρινε ομόφωνα ότι η αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος ανήκε αποκλειστικά στην Περιφέρεια που το μετέφερε με μηδενικό κόστος για όλους τους πολίτες της Ηπείρου. Οι απαντήσεις στις επικρίσεις και τις συκοφαντίες που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για το θέμα αυτό, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, είναι θεσμικές και ηχηρές», σημειώνεται σε δελτίο τύπου.
Για μια «απόφαση βαρύνουσα πανελλαδικά», έκανε λόγο ο περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του στο περιφερειακό συμβούλιο, συμπληρώνοντας ότι «δικαιώθηκε η περιφερειακή αρχή, που είχε δεχθεί σφοδρές επιθέσεις». «Ποτέ δεν παρεκκλίναμε από τη νομιμότητα», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Προαναγγελία αποκαλύψεων για τον «πόλεμο» σε βάρος του Αστικού ΚΤΕΛ

Ζημία και όχι κέρδος από τα σκουπίδια της Κέρκυρας

Ανοιχτό διαγωνισμό για τη μεταφορά του υπολείμματος ζητά η Μεταφορική Μ.Ι.Κ.Ε.