ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζημία και όχι κέρδος από τα σκουπίδια της Κέρκυρας

Τη βεβαιότητα ότι η μεταφορά ποσότητας στερεών αποβλήτων από την Κέρκυρα στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου δεν πρόκειται να μειώσει το κόστος διαχείρισης για τους δήμους της Ηπείρου, εκφράζει η Περιφέρεια Ηπείρου, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι υπάρχει ακόμη και περίπτωση να το αυξήσει.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας, που τοποθετείται με αφορμή «τους προβληματισμούς και τις παραφιλολογίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αποτελεί την πρώτη επίσημη τοποθέτηση μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, βάσει της οποίας 21.000 τόνοι στερεών αποβλήτων θα μπορούν να μεταφέρονται από την Κέρκυρα στη μονάδα των Ιωαννίνων για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, σιγή ασυρμάτου υπάρχει από την πλευρά της διοίκησης του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου.
Η Περιφέρεια Ηπείρου υποστηρίζει ότι, με βάση τη σύμβαση σύμπραξης, το τέλος εισόδου 42,72 ευρώ ανά τόνο έως 80.000 τόνους και 29,97 ευρώ ανά τόνο για ποσότητες πέραν των 80.000 τόνων αφορά αποκλειστικά συμβατικά απόβλητα, δηλαδή απορρίμματα που παράγονται αποκλειστικά εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου. Επομένως, η μεταφορά μη συμβατικών αποβλήτων, δηλαδή απορριμμάτων που παράγονται σε άλλες περιοχές της χώρας, δε μειώνει το κόστος για τους Ηπειρώτες.
Αντίθετα, εκτιμά ότι η επεξεργασία μη συμβατικών αποβλήτων ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση του κόστους για τους Ηπειρώτες εκ πλαγίου, αν ο ΑΣΔΣΑ δε διασφαλίσει την επεξεργασία τους με διαφανείς διαδικασίες και δε προβαίνει σε δειγματοληψίες. Και αυτό διότι οι προαναφερόμενες τιμές για τα συμβατικά απόβλητα αφορούν συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης της σύνθεσής τους, η διεύρυνση της οποίας συνεπάγεται αύξηση του κόστους. Μάλιστα, σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποτρέψει στο παρελθόν προσπάθειες αύξησης του τέλους εισόδου δι’ αυτής της οδού.
Μία δεύτερη ένσταση για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας στη μονάδα του Ελευθεροχωρίου προς επεξεργασία, έχει να κάνει με την εναπόθεση του υπολείμματος στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής της Ηπείρου. Η Περιφέρεια σημειώνει ότι ο ΑΣΔΣΑ θα πρέπει να την αποτρέψει, καθώς όχι μόνο δεν προσφέρει κάποιο όφελος, αλλά αντίθετα τους επιβαρύνει. «Εκ του νόμου οι Φο.Δ.Σ.Α. έχουν κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και σκοπό το κέρδος. Τα ανταποδοτικά που εισπράττουν για την ταφή του υπολείμματος, αποδίδονται στους λειτουργούς των Χ.Υ.Τ.Υ.. Ας σημειωθεί ότι το τέλος ταφής στο Χ.Υ.Τ.Υ. Ελληνικού, που τον διαχειρίζεται δυνάμει προγραμματικής σύμβασης η Περιφέρεια Ηπείρου, ανέρχεται σε 14,70 ευρώ ανά τόνο, ενώ στον Χ.Υ.Τ.Υ. Βλαχέρνας σε 18,50 ευρώ ανά τόνο», αναφέρεται.

Παρέμβαση και για τη μεταφορά του υπολείμματος

Στην ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Ηπείρου εκφράζει και τον «ιδιαίτερο σκεπτικισμό για τα τεκταινόμενα στον χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδίως όσον αφορά παράδοση κατ’ ουσίαν αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό φορέα, την άσκηση των οποίων η σύμβαση σύμπραξης έχει προβλέψει για το Δημόσιο Φορέα της ΣΔΙΤ».
Οι αρμοδιότητες, στις οποίες αναφέρεται, έχουν να κάνουν με τη μεταφορά του υπολείμματος. Η Περιφέρεια χαρακτηρίζει τη μεταφορά «αντισυμβατική», λόγω του ότι εκτελείται μέσω του ιδιωτικού φορέα, και «παράνομη», λόγω του ότι χρησιμοποιούνται φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσης, όταν έχει κριθεί τελεσίδικα με δικαστική απόφαση πως μόνο με φορτηγά Δημόσιας Χρήσης μπορεί να διενεργείται.
«Πρόκειται για τη μεταφορά του υπολείμματος με τα ανταποδοτικά των δημοτών με αυξημένο κόστος σε σχέση με αυτό που είχε πετύχει η περιφερειακή αρχή και η οποία, με τις άοκνες προσπάθειές της, μάλιστα, είχε εξασφαλίσει δημόσια χρηματοδότηση, απαλλάσσοντας πλήρως όλους τους Ηπειρώτες από το κόστος μεταφοράς του», προστίθεται.
Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης σημειώνεται ότι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή της δικαίωσης των χειρισμών της περιφερειακής αρχής στον χώρο των απορριμμάτων, ενώ υπάρχει και μια αινιγματική αναφορά ότι «η μονομερής επιβολή της επεξεργασίας των αστικών στερεών αποβλήτων της Κέρκυρας στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, που δεν επιχειρήθηκε ποτέ όσο διαχειριζόταν τη ΣΔΙΤ η Περιφέρεια, αλλά μεταφερόταν σε άλλους προορισμούς, ενδέχεται να είναι προάγγελος εν γένει εξελίξεων στο πολύπαθο έργο της Ηπείρου».

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση