ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τρέχει τις διαδικασίες, αναμένει τη χρηματοδότηση

Τη διαβεβαίωση ότι δε θα προχωρήσει η συμβασιοποίηση του έργου της κατασκευής διοικητικού κέντρου στο κτήριο του παλιού Πανεπιστημίου, αν δεν υπάρξει απόφαση ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, παρείχε ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

«Δε θα χρεώσουμε κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι επιλογή της δημοτικής αρχής είναι να τρέξει μια διαδικασία, που θα τη βρει μπροστά της. Παρά τα διαφορετικά μοντέλα χρηματοδότησης του έργου, που είχαν μπει στο τραπέζι της συζήτησης κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για την αξιοποίηση του κτηρίου, η ξεκάθαρη επιλογή είναι να χρηματοδοτηθεί το έργο από το νέο ΕΣΠΑ, από τη στιγμή που φαίνεται να υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η ενεργοποίηση των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται από την άνοιξη του 2023, στόχος της δημοτικής αρχής είναι η υποβολή να γίνει άμεσα και να ξεκινήσει το έργο ακόμη και μέσα στο επόμενο έτος, αφού υπάρχει αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η επιλογή της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας δε συνάντησε την αποδοχή της αντιπολίτευσης, αλλά και του ενός εταίρου της δημοτικής αρχής, με τις ενστάσεις να αφορούν πρωτίστως το σύστημα της μελέτης – κατασκευής, που επιλέχθηκε, καθώς και το χαμηλό ποσοστό έκπτωσης, που προσέφερε η μοναδική συμμετέχουσα στον διαγωνισμό εταιρεία.
«Η έκπτωση 0,11% είναι σαν να μας κοροϊδεύουν και μάλιστα ασυστόλως. Καλύτερα να μην έδιναν καθόλου έκπτωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Βασίλης Κοσμάς, αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι σε όσα έργα δημοπρατεί ο Δήμος με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, «παρατηρείται να κατατίθεται μία και μοναδική προσφορά, από τον ίδιο υποψήφιο ανάδοχο και με σχεδόν μηδενική έκπτωση». Η παρατήρηση αυτή έχει να κάνει με το ότι το η ίδια εταιρία έχει αναλάβει και το έργο μετατροπής του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά σε Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας, δίνοντας έκπτωση μόλις 1%.
Τη διαφωνία του με το χαμηλό ποσοστό έκπτωσης εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Στέφανος Μάντζιος, κάνοντας λόγο για έλλειψη ανταγωνισμού και προτείνοντας να ζητηθεί μεγαλύτερη έκπτωση.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον κ. Αρλέτο ότι δεν μπορεί να απορριφθεί η προσφορά χωρίς αιτιολόγηση και ενισχυτικά από τον δημοτικό σύμβουλο της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμά Γιωτίτσα ότι το σύστημα μελέτη – κατασκευή έχει αυτές τις εκπτώσεις, δεν έπεισαν τον κ. Μάντζιο, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία.
Αρνητικά ψήφισε ο κ. Γιωτίτσας, με τη διαφωνία του, ωστόσο, να εδράζεται στην επιλογή χρήσης του κτηρίου ως Δημαρχείο.

Και μια πολιτική κόντρα

Πέρα από τις διαφωνίες οικονομικού και τεχνικού περιεχομένου, στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε και μια πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Β. Κοσμά και της δημοτικής αρχής.
Την αφορμή έδωσε η θέση της παράταξης «Ιωάννινα_2023», που ανέγνωσε ο Β. Κοσμάς και στην οποία γινόταν λόγος ότι ενδεχομένως, «υποκρύπτεται και προσωπική στρατηγική διαχείρισης των έργων του δήμου εκ μέρους στελεχών της δημοτικής αρχής», με αφορμή την επιλογή του συστήματος δημοπράτησης «μελέτη-κατασκευή» για συγκεκριμένα έργα, όταν μάλιστα δεν προκύπτει καμία πολυπλοκότητα και μελετητική δυσκολία στα συγκεκριμένα έργα, δεδομένων των προϋφιστάμενων μελετών.
Την πρώτη απάντηση έδωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, αλλά στρατηγική της δημοτικής αρχής, ενώ πιο σκληρός ήταν στις εκφράσεις του ο Γ. Αρλέτος, καταλογίζοντας στην παράταξης της κ. Καλογιάννη «μένος κατά της δημοτικής αρχής» και πρόσθεσε ότι «η λάσπη ξαναγυρνάει στους ίδιους». «Το ότι προχωράει ένα έργο και είναι στη διαδικασία συμβασιοποίησης, κάποιους ενοχλεί», κατέληξε, χωρίς να υπάρξει ανταπάντηση από τον κ. Κοσμά.

Σχετικά άρθρα

Προαναγγελία αλλαγών από τη δημοτική αρχή

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ

Έκλεισε και η εκκρεμότητα της χρηματοδότησης

Αποστόλης Τζελέτας